0.5 C
Šentjur pri Celju
05/12/2023
sentjur.net

Na Musici academici so se predstavili mladi virtuozi

Šentjur, 6. 10. 2018 – Musica academica je postala tradicionalna prireditev, saj so jo organizatorji tokrat pripravili že četrtič zapored. Zanimiva je tudi zato, ker si kot organizatorja podata roke območna izpostava JSKD in Študentski klub mladih Šentjur. Musica academica je tudi otvoritveni dogodek v sklopu prireditev Ipavčevih kulturnih dnevov, na katerem se tradicionalno predstavijo šentjurski študenti glasbe. “Šentjur je zibelka glasbe. Pri nas se je rodila slovenska glasbena romantika, prva slovenska opereta, prva slovenska opera in prvi slovenski balet,” je poslušalce v dvorani Ipavčevega kulturnega centra Šentjur spomnila vodja izpostave JSKD Anita Koleša. Poudarila je, da je pomembno, da se te prvence slovenske glasbe ohranja in neguje. Med drugim je to tudi naloga naših “mladih Ipavcev” – naši glasbenikov in skladateljev.

Na šentjurskem odru se je predstavilo devet mladih glasbenikov: Andraž Frece na harmoniki, Ines Ljubej na marimbi, Urban Kolar na trobenti, Zala Oblak na violini, Alma Portič na violini, Anja Ravnikar Zabukovšek na violončelu, Patricija Turnšek na kitari, Klara Mestek na klavirju in Timotej Užmah na klarinetu. Andraž Frece in Urban Kolar sta zaigrala moderno skladbo našega mladega kompozitorja Matica Romiha. Vsi nastopajoči so študentje glasbe ali pa so študij pred kratkim zaključili. Med zadnjimi tudi Urban Kolar, ki je diplomiral na trobenti in je vsa štiri leta bil vezni člen med organizatorji in študenti glasbe. Po končanem prvem delu koncerta, kjer so zaigrali naši bodoči akademski glasbeniki, je sledil nastop Andraža Freceta in sopranistke Nataše Trček. V venček pesmi sta vpletla tudi Ipavčevi V spominsko knjigo in Čez noč ter nadaljevala s sklopi Leonarda Bernsteina – I hate music in Antonina Dvoraka Ciganske melodije. (Jure Godler)

Sorodne novice

Tudi deseta Musica academica z art delom

Jure Godler

Po štirih letih zopet revija vokalnih skupin

Jure Godler

Revija odraslih pevskih zborov vstopa v četrto desetletje

Jure Godler

Costo & Costo na Linhartovem srečanju

Jure Godler

Tri gledališke skupine so se igrale gledališče

Jure Godler

Zvezdina svojo oddajo z gosti posnela v IKC

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več