18.6 C
Šentjur pri Celju
19/08/2022
sentjur.net

Na pomoč na Kras tudi gasilci iz šentjurske zveze

Kras, 24. 7. 2022 – Hud požar, ki že več kot teden dni divja na Krasu, je združil prostovoljne in poklicne gasilke in gasilce iz vseh predelov države. Odzvali so se tudi gasilci Gasilske zveze Šentjur, ki so na pomoč na Kras odšli kar trikrat. Iz gasilskih društev Gasilske zveze Šentjur so se v prvi etapi na pomoč odpravila društva PGD Slivnica, PGD Prevorje, PGD Loka pri Žusmu, PGD Dobje, ki so v četrtek, 21. julija, na pomoč na Kras odšla skupaj z enajstimi gasilci ter s štirimi vozili.

V nedeljo, 24, junija, so se na v drugi odpravi odpravila društva: PGD Ponikva, PGD Dramlje, PGD Kalobje, PGD Dolga Gora, PGD Lokarje, PGD Prevorje, PGD Šentjur, PGD Loka pri Žusmu in PGD Dobje. Skupno več kot šestdeset operativnih gasilcev z enajstimi vozili, ki so na Krasu preživela noč, večina od njih pa kasneje tudi celoten dan, do večernih ur. Na poti so jih pričakali domačini, ki so jim s plakati in zahvalami dali dovolj moči, da so gasilci dali vse od sebe, hkrati pa domov prinesli težko izkušnjo.

Male skrome geste velikih ljudi

V trenutku, ko so ljudje izvedeli, da gasilci potrebujejo zaloge vode in hrane, so se odzvali in zbrali ogromno živil ter jih samoiniciativno dostavili na teren. Morda je vsak pri sebi čutil, da je to najmanj, kar lahko stori, da izrazi zahvalo gasilcem, ki bijejo težak boj z naravo. Vročina na Goriškem je že tako ubijalska, v popolni opremi v neposredni bližini ognjenih zubljev pa še toliko hujša. Na pločnikih in obcestnih ograjah v kraških vaseh visijo plakati z zahvalami, ljudje konvojem rdečih vozil mahajo od jutra do večera, otroci skačejo od veselja, ko gasilci prižgejo luči samo zato, ker malčkom to naredi silno veselje. (Tjaša Ferlež, Foto: Arhiv društev)

Sorodne novice

Znova velika požarna ogroženost

ViP

Ogenj v celoti uničil hišo

ViP

Kar 32 ekip se je pomerilo na tekmovanju v Celju

Tjaša Ferlež

Udar strele je zanetil požar v nekdanjem Hotelu Žonta

Jure Godler

Naj bo dan, naj bo noč, našim občanom na pomoč!

Tjaša Ferlež

Zbrali eno tono izdelkov pomoči za Ukrajino

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več