-3.7 C
Šentjur pri Celju
07/02/2023
sentjur.net

Na pomoč na Kras tudi gasilci iz šentjurske zveze

Kras, 24. 7. 2022 – Hud požar, ki že več kot teden dni divja na Krasu, je združil prostovoljne in poklicne gasilke in gasilce iz vseh predelov države. Odzvali so se tudi gasilci Gasilske zveze Šentjur, ki so na pomoč na Kras odšli kar trikrat. Iz gasilskih društev Gasilske zveze Šentjur so se v prvi etapi na pomoč odpravila društva PGD Slivnica, PGD Prevorje, PGD Loka pri Žusmu, PGD Dobje, ki so v četrtek, 21. julija, na pomoč na Kras odšla skupaj z enajstimi gasilci ter s štirimi vozili.

V nedeljo, 24, junija, so se na v drugi odpravi odpravila društva: PGD Ponikva, PGD Dramlje, PGD Kalobje, PGD Dolga Gora, PGD Lokarje, PGD Prevorje, PGD Šentjur, PGD Loka pri Žusmu in PGD Dobje. Skupno več kot šestdeset operativnih gasilcev z enajstimi vozili, ki so na Krasu preživela noč, večina od njih pa kasneje tudi celoten dan, do večernih ur. Na poti so jih pričakali domačini, ki so jim s plakati in zahvalami dali dovolj moči, da so gasilci dali vse od sebe, hkrati pa domov prinesli težko izkušnjo.

Male skrome geste velikih ljudi

V trenutku, ko so ljudje izvedeli, da gasilci potrebujejo zaloge vode in hrane, so se odzvali in zbrali ogromno živil ter jih samoiniciativno dostavili na teren. Morda je vsak pri sebi čutil, da je to najmanj, kar lahko stori, da izrazi zahvalo gasilcem, ki bijejo težak boj z naravo. Vročina na Goriškem je že tako ubijalska, v popolni opremi v neposredni bližini ognjenih zubljev pa še toliko hujša. Na pločnikih in obcestnih ograjah v kraških vaseh visijo plakati z zahvalami, ljudje konvojem rdečih vozil mahajo od jutra do večera, otroci skačejo od veselja, ko gasilci prižgejo luči samo zato, ker malčkom to naredi silno veselje. (Tjaša Ferlež, Foto: Arhiv društev)

Sorodne novice

Podpisali sporazum o letnem sodelovanju z Gasilsko zvezo Šentjur

Jure Godler

Prosijo za pomoč – čez noč ostala brez strehe nad glavo

Tjaša Ferlež

Zagorelo ostrešje stanovanjske hiše v Razborju

Jure Godler

Gasilska vaja: Strela zanetila požar na veliki kmetiji

Jure Godler

Brigadirji znova združeni – tokrat za Kras

Jure Godler

Pevske vaje zaključili ob zvoku siren

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več