17.8 C
Šentjur pri Celju
15/05/2021
sentjur.net

Na Ponikvi dočakali svoj grb in zastavo

Ponikva, 25. 4. 2021 – Krajevna skupnost Ponikva spada med večje v občini Šentjur. Je med redkimi, ki ni imela izbranih svojih simbolov – grba in zastave, s katerima bi se predstavljala. V planu aktivnosti za preteklo leto je bilo med drugim sprejeto tudi, da pričnejo s postopki za izbor obeh simbolov. Svet Krajevne skupnosti Ponikva je tako na jesenski 7. seji sveta 20. oktobra 2020 sprejel sklep o pogojih izvedbe razpisa za zbiranje predlogov za izbor grba in zastave Krajevne skupnosti Ponikva.

Med prispelimi ponudbami se je oblikovanje predlogov zaupalo priznanemu oblikovalcu Petru Arliču iz Šentjurja, ki je oblikoval kar nekaj logotipov, letakov, brošur in knjig za potrebe izdajateljev v občini in širše. Na KS so mu v pomoč pripravili širok nabor prepoznavnih značilnosti Ponikve – tako krajinskih, geografskih kot tudi nabor ponkovških znanih osebnostih. Med drugimi so glavne: cerkev, lega na hribu, kraški svet s ponikalnicami in izviri, velikonočnica, kostanjev drevored, vaško srečališče z orehom sredi vasi, pečat pa kraju dajeta tudi blaženi A. M. Slomšek in kartograf Blaž Kocen.

Pred oblikovalcem je bila težka naloga

Oblikovalec je bil pri svojem delu omejen na eni strani s temi značilnostmi in na drugi s heraldičnimi pravili, ki veljajo pri izdelavi obeh simbolov. V pomoč so mu seveda bili že izdelani in veljavni grbi in zastave držav, slovenskih občin in krajevnih skupnosti. V oba simbola je nemogoče umestiti vse značilnosti, ki so nam na voljo, zato je po svojem izboru pripravil več predlogov. Dogovorjeno je bilo, da pripravi ožji predlog treh posameznih simbolov, a je zaradi kompleksne teme nastal predlog šestih.

Poleg izvoljenih članov Sveta KS se je h glasovanju povabilo tudi bivše predsednike sveta KS, predsednike društev, delujočih na Ponikvi, predstavnika župnije in še nekatere. Tako je izbor zajemal res široko populacijo ljudi, ki jim je oz. je bilo v preteklosti zaupano vodenje javnega življenja na Ponikvi. Vseh skupaj je bilo 22, ki so lahko oddali svoj glas.

Ujeti pomembni elementi Ponikve

Svet KS se je na svoji 8. seji 9. 3. 2021 seznanil z izidom glasovanja. Glede na to, da sta dva predloga prejela enako in prevladujoče število glasov, to je 7, je bil na seji narejen povzetek glasovanj, in sicer v grbu Ponikve je cerkev na hribu s terasami, streha cerkve je rdeče barve, zvonik cerkve je na levi strani, fasada je rumene barve, pod cerkvijo pa je prikazana ponikalnica. Slednje je bilo izbrano z glasovanjem na sami seji sveta. Zastava je dvobarvna, bela in zelena, deljena vertikalno. Zelena bo na zunanji strani.

Oblikovalec Peter Arlič je na osnovi sprejetih sklepov pripravil celostno grafično podobo obeh simbolov Ponikve, torej dokončni izgled grba in zastave Ponikve. »Kljub temu, da so okusi različni, v Svetu KS verjamemo, da smo v obeh simbolih uspeli združiti tisto, po čemer nas bo moč prepoznati in s čim se bomo s ponosom predstavljali. Vsem, ki so pomagali pri nastajanju grba in zastave, se v imenu Sveta KS Ponikva iskreno zahvaljujem.« Tako je svoje zadovoljstvo izrazil predsednik KS Jože Šibal.

Slavnostno izobesili zastavo

Zastavo so tako slavnostno izobesili v spominskem parku Ponikva, kjer se je slovenski, evropski in šentjurski zastavi pridružila še čisto nova ponkovška, ki nas pozdravi že, ko se pripeljemo na Ponikvo. Zastavo so tako izobesili v ponedeljek, ob 12. uri. Na prireditvi je bil prisoten le okrnjen krog ljudi iz krajevne skupnosti, podžupanja Silva Koželj in domači župnik Alojz Kačičnik, ki je zastavo tudi blagoslovil. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Nad Ponikvo že plapola zastava

Tjaša Ferlež

Ponikva končno dočakala svoj grb in zastavo

Jure Godler

Dedek Mraz je darila poslal kar po pošti

Jure Godler

Tudi jaslice niso varne pred tatovi

Tjaša Ferlež

Razmišljanje: Martinovo letos brez martinovanja

Tjaša Ferlež

Njun najlepši dan je bil tradicionalen in čaroben

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več