14.5 C
Šentjur pri Celju
19/09/2020
sentjur.net

Na Ponikvi slikarji ustavili čas

Ponikva, 20. 8. 2016 – Slikarski poletni ex tempore vsako leto organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Šentjur. Letos je vodja JSKD OI Šentjur Nastija Močnik slikarje povabila v krajevno skupnost Ponikva, kjer jih je predsednik Sveta KS Ponikva Igor Dosedla sprejel odprtih rok. Latinski izraz “ex tempore” pomeni “iz časa,” a je vsebinsko veliko bogatejši. Ne zaobjame zgolj slikanja trenutka na platno, ampak predvsem druženje slikarjev, ki sicer slikajo med štirimi zidovi, in spoznavanje drugih tehnik ter stilov slikanja. Navadno se slike na ex temporih naslikajo v enem dnevu, a ker je pri ex temporih poudarjena tudi družabna nota, slikarjem prehitro mine čas, ko se zaklepetajo in izmenjujejo izkušnje, tako da prinesejo svoja dokončana dela malce pozneje. Letos je slikarsko druženje združilo 41 slikarjev, največ jih je prišlo iz Društva likovnih ustvarjalcev Rifnik Šentjur, Planine, Ponikve, Celja, Rogaške Slatine, z minibusom pa so prišli tudi Laščani.

Ponikva je rojstni kraj Antona Martina Slomška, zato so se organizatorji odločili za popestritev ex tempora, tako da so ga tematsko obarvali. Slikarjem so bile razdeljene izbrane pesmi Antona Martina Slomška kot neobvezujoče dodatne smernice za slikanje. Po uvodnih govorih Nastije Močnik in Igorja Dosedle, ki je zbranim zaželel lepe poglede in mirno roko, so se slikarji razkropili po Ponikvi. Največkrat upodobljena motiva sta bila pogled na cerkev sv. Ožbolta in ribnik Masten, so pa tudi besede iz pesmi bile prelite v podobe na platnih. Zagotovo se obeta zanimiva razstava nastalih del, najprej 23. septembra v Galeriji Zgornji trg Šentjur in nato še na Ponikvi za Martinove dneve. (Kvirina M. Zupanc)

Sorodne novice

Na Ponikvi svoj dom našli štorklji

Tjaša Ferlež

V delovni nesreči v Lutrjah umrl 86-letnik

Tjaša Ferlež

#koronaintervju št. 12 – Irena Zevnik, učiteljica in režiserka

Tjaša Ferlež

Najštevilčnejši kviz glasilske mladine GZŠ doslej

Tjaša Ferlež

Božični koncert na Ponikvi: Skupaj so odvijali darila

Tjaša Ferlež

Martinovi dnevi Ponikva: Za konec še Martinova nedelja

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več