18.3 C
Šentjur pri Celju
03/07/2020
sentjur.net

Na Ponikvi svoj dom našli štorklji

Ponikva, 27. 5. 2020 – Že na začetku meseca maja je bilo na bližnjem travniku v okolici vrtca in Osnovne šole Blaža Kocena Ponikva opaziti par štorkelj, ki sta si iskali hrano. Kot kaže, je bilo štorkljama na Ponikvi tako zelo všeč, da sta si svoje gnezdo naredili kar na električnem stebru nasproti Trgovine Kea.

Bela štorklja je v nekaterih državah srednje in zahodne Evrope že povsem izumrla, število pa upada tudi na drugih območjih. Glavni razlogi tičijo v vplivih človeka na njeno tradicionalno okolje. V Sloveniji je bela štorklja uvrščena med močno ogrožene živalske vrste.  Na območju Šentjurja se pojavlja izredno redko. Ta vrsta štorkelj se vsako leto vrne v svoje prejšnje gnezdo, kjer znese od tri do pet jajc, iz katerih se mladiči izvalijo po dobrem mesecu dni. Ko so mladiči dovolj veliki, gnezdo tudi zapustijo.

Na Ponikvi smo zelo veseli priselitve teh dveh zaščitenih ptic. Veseli bomo, če se bosta vsako leto radi vračali na Ponikvo in s tem prispevali k pestrosti kraja v spomladansko-poletnem času. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

V delovni nesreči v Lutrjah umrl 86-letnik

Tjaša Ferlež

#koronaintervju št. 12 – Irena Zevnik, učiteljica in režiserka

Tjaša Ferlež

Najštevilčnejši kviz glasilske mladine GZŠ doslej

Tjaša Ferlež

Božični koncert na Ponikvi: Skupaj so odvijali darila

Tjaša Ferlež

Martinovi dnevi Ponikva: Za konec še Martinova nedelja

Tjaša Ferlež

Martinovi dnevi Ponikva: Sloven’c Slovenca vabi

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več