16.3 C
Šentjur pri Celju
11/08/2022
sentjur.net

Na Ponikvi že 18. srečanje kmetov

Ponikva, 10. 10. 2021 – Kmetje so se zbrali že na 18. vseslovenskem srečanju na Ponikvi, »pri Slomšku, ki je kmetom navdih, učitelj in priprošnjik, ter pri evharistiji, ki kmečko in vsakršno človeško delo povezuje, prenavlja, plemeniti in daruje,« je nagovor začel celjski škof Maksimilijan Matjaž. Zbrane je uvodoma nagovoril tudi škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji Leon Novak.

Celjski škof Maksimilijan Matjaž je v pridigi po evangeliju poudaril pomen dela kmetov in kmetic, pa tudi na splošno ljudi, ki vse življenje ustvarjajo in garajo. Pojasnil je Slomškovo modrost, ki je letos geslo srečanja na Ponikvi: Očetov blagoslov otrokom dom podpira. Po besedah škofa lahko pod temi besedami razumemo, da bo otrok, ki bo čutil očetov blagoslov v svojem življenju, močan in srečen. »Nobena preizkušnja ga ne bo podrla, ker ve, da je sprejet in ljubljen. Koliko večjo moč ima šele blagoslov nebeškega Očeta. Ta nam je v svojem Sinu dal vse,« je še dejal celjski škof.

»Za srečo namreč ni tako pomembno,

kaj in koliko delaš, ampak za koga in kako delaš.«

Tudi evangeličanski škof Leon Novak je izhajal iz teme srečanja, ki se po njegovem nanaša na očetovstvo in njegovo vlogo v družini, družbi, še posebej pa na kmetiji. To je opisal na primeru večje kmetije v Pomurju, ki se ukvarja z živinorejo in obdeluje 380 hektarov kmetijskih površin. Na kmetiji živijo, delajo in se učijo oče, sin in vnuk, med njimi pa po škofovem mnenju vlada medsebojna povezanost, spoštovanje in prenašanje znanja. Takšna kmetija ima po besedah škofa Novaka »perspektivo, saj člani takšne družine sobivajo na temelju ljubezni, medsebojnega spoštovanja in sodelovanja«.

Slomškove modrosti

Slomškov poziv rojakom k marljivi preudarnosti je aktualen tudi danes: »Tožiti nad slabimi časi ljudje dobro znajo. Zdihovati, da so ljudje čedalje hujši, slišimo marsikoga. S tožbami ne bomo poboljšali sveta, ne samih sebe. Prizadevajmo si vsak po svojem stanu pošteno in prav krščansko živeti … in vsa, še tako majhna dela, zvesto opravljati ter tudi majhnih dobrih del veliko storiti.« Slomškova modrost, ki je vodilo današnjega obhajanja nedelje kmetstva, nam lahko odpre rešilni pogled: Očetov blagoslov otrokom dom podpira.

Mlajše generacije praviloma vidijo reči drugače,

zato je treba storiti vse, da ohranimo slovensko kmetijstvo v obsegu,

ki bo omogočal prehransko varnost vseh državljank in državljanov.

Zbrane je pri sveti maši pozdravil tudi predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič, ki je orisal aktualne izzive, s katerimi se soočajo. »Kakšna bo naša prihodnost v pogojih, ki jih opredeljuje stiska pandemije, koliko naše delo velja v očeh sodržavljanov, ga še cenijo kot vrednoto, ali pa je vprašanje pristne, domače hrane v izobilju nekontrolirane, lahko dostopne hrane z vseh koncev sveta, sploh še vprašanje, ki obremenjuje sodobnega človeka?« je razmišljal Žveglič in opozoril, da število kmetij v Sloveniji upada, stopnja samooskrbe pa se je v treh desetletjih nevarno znižala. Po sv. maši je sledila akademija, katere gost je bil ob 30-letnici samostojnosti Slovenije prvi kmetijski minister Jože Osterc. V sklopu Kmetijske oddaje na Radiu Ognjišče se je z njim pogovarjal radijski voditelj Robert Božič. (Tjaša Ferlež, Foto: Radio Ognjišče)

Sorodne novice

Kolesarji švignili mimo Šentjurja nazaj na Ponikvo

Jure Godler

Na Ponikvi triintrideset birmancev

Jure Godler

45. pohod po krajevni skupnosti Ponikva

Tjaša Ferlež

Vrtec Šentjur: Da bo varen vsak nov dan!

Jure Godler

Prvo obhajilo na Ponikvi

Tjaša Ferlež

»Pogosto majhna reč veliko velja«

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več