16.1 C
Šentjur pri Celju
25/09/2021
sentjur.net

Na Šentjurskem trije ministri. Kustec: Kalobje bo dobilo nov šolski prostor

Občina Šentjur, 14. september 2021 – Slovenska vlada se je včeraj mudila na delovnem obisku v Savinjski statistični regiji. Ministrska ekipa pod vodstvom premierja Janeza Janše je dan pričela v Podčetrtku, od tam pa so se posamezni ministri in državni sekretarji podali po regijskih občinah. Občino Šentjur so obiskali trije ministri, dobjanska občina je tokrat ostala brez ministrske navzočnosti.

Prvi se je po slabem letu dni z županom Diacijem sestal infrastrukturni minister Jernej Vrtovec, tekom pogovora pa se jima je pridružil tudi podžupan Štor. Pogovor je bil namenjen tekoči problematiki in infrastrukturnim projektom občine.

Aleš Hojs: nova policijska postaja v roku dveh let

Nekaj čez 13. uro je v občino prispel tudi Aleš Hojs, minister za notranje zadeve. Iz Podčetrtka, kjer je opravil ogled državne meje, je prispel s policijskim helikopterjem, ki je pristal na heliodromu v Gorici pri Slivnici. Minister Hojs se je ob tem na kratko seznanil z delom helikopterske posadke in se nato odpravil na šentjursko policijsko postajo. Poleg domačih policistov ga je tam pričakal tudi generalni direktor Policije Anton Olaj.

Minister si je ob prisotnosti župana ogledal tudi lokacijo, ki je predvidena za izgradnjo nove policijske postaje. Investicija bo po navedbah notranjega ministrstva vredna 3 milijone evrov, Hojs pa na časovnico gleda pozitivno: “Upam, da bo župan v čim krajšem času spremenil občinski prostorski akt, ki bo omogočal gradnjo policijske postaje na tem novem mestu; ta lokacija je izjemno primerna, ob glavni cesti. Ocenjujem, da bi – če bi občina svoje obveznosti naredila v roku dobrega leta – gradnjo in zaključek nove policijske postaje dočakali v roku dveh let.” Župan Diaci je ob tem pripomnil, da je po idejni zasnovi občine stavba mišljena kot interventni center, ki bi poleg policije združeval še šentjurske gasilce, civilno zaščito in Rdeči križ: “Svoj del za spremembo prostorskega načrta smo na občini kot pobudniki že pripravili, zdaj čakamo še notranje ministrstvo, ki se mora izreči o svojih potrebah v novi stavbi.” še dodaja šentjurski župan.

Kustec: Kalobje bo dobilo nov šolski prostor

Okrog 16. ure je svoj obisk v šentjurski občini začela tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Prvi postanek je opravila na Kalobju. Šola je bila poškodovana med petrinjskimi potresi, kar je ohromilo izvajanje dela pouka v stavbi. Nekateri učenci in vrtičkarji so bili tako nameščeni tudi v kalobskem gasilskem domu.

Občina je pred tedni pričela s sanacijo objekta, ki bo ponovno omogočala varno izvajanje predšolske in šolske dejavnosti. Kustečeva si je ogledala objekt in sanacijo ter povedala, da: “Kalobje potrebuje varen šolski in tudi vrtčevski prostor. Še ta teden bomo skupaj z lokalno skupnostjo razgrnili projektne načrte za nov objekt. Vsekakor dajem zavezo, da bo Kalobje dobilo nov šolski in vrtčevski prostor.” Diaci je ob tem napovedal, da bo pouk v obstoječi šolski stavbi na Kalobju lahko stekel čez okoli mesec dni.

Ministrica se je nato oglasila še na Šolskem centru Šentjur, kjer se je seznanila s potekom dela na tej edini srednješolski ustanovi v občini, predstavljene so ji bile tudi težave s telovadnico: “Aktivirali bomo vse projekte, da ta gradnja in ideja zaživi. Pogovarjali smo se tudi o adaptaciji kmetijskih objektov in moram reči, da je ocena pozitivna, da postopki tečejo dobro.” Izrazila je zadovoljstvo nad delom centra in njegovim pomenom za regijo: “Na obisku na šolskem centru smo ponovno ugotovili, kako pomembno izobraževalno funkcijo igra, ne samo za kraj, ampak tudi celotno regijo in širše. Zato podpora vsem izobraževalnim programom, kljub temu, da nekaterih beležimo manjši vpis.”

Kustečeva se je obregnila tudi na potek šolskega leta ob naraščajočem številu okuženih: “Sem izjemno zadovoljna, da preko razgovorov z ravnatelji in zaposlenimi šolsko leto kljub zahtevnim covid razmeram teče zdravo, varno, dobro. Če se bomo držali vseh strokovnih napotil in smernic, začenši s PCT-pogojem, verjamem, da se bo proces v šolah in vrtcih lahko nemoteno odvijal naprej. Moram pa opozoriti, da število okužb narašča.” Ob tem je še dodala, da je v državi okrog 300 razredov, ki so v karanteni, da pa nobena šola še ni prešla na pouk na daljavo.

Na kratko se je šolska ministrica srečala tudi s srebrno olimpijko iz Tokia Tino Trstenjak, ki jo je šolski center na druženje povabil kot uspešno športnico Savinjske regije.

Občino je poleg ministrov obiskal tudi državni sekretar na ministrstvu za zunanje zadeve Stanislav Raščan, ki si je v spremstvu župana ogledal podjetje Roboteh d. o. o. iz Goričice. Šentjursko upravno enoto je obiskala direktorica Direktorata za stvarno premoženje Maja Pogačar, ki se je udeležila tudi srečanja z načelniki upravnih enot Savinjske regije. Tekom obiska se je z županom Diacijem sestala tudi na temo energetske sanacije dela občinske stavbe, kjer je upravna enota. (foto: ViP, gov.si)

Sorodne novice

Kako smo precepljeni v občinah Šentjur in Dobje?

ViP

Minister za kmetijstvo na obisku v Šentjurju

Jure Godler

Delujemo proaktivno – pripravljamo dokumentacijo in sofinanciramo projekte

Jure Godler

Bodimo odgovorni, upoštevajmo ukrepe!

ViP

Občina prepovedala uporabo vseh športnih in javnih površin

ViP

Strožji ukrepi: od petka nošenje mask tudi na prostem

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več