16.9 C
Šentjur pri Celju
03/08/2021
sentjur.net

Dan državnosti: Na svoji zemlji

Šentjur, 24. 6. 2014 – Pol uradno se je prireditev začela že uro in pol prej, ko so na Ipavčevem vrtu zasadili avtohtono drevo bogatinko. S tem so se pridružili akciji kulturnikov, ki sadijo drevesa po Sloveniji, za presenečenje pa so občinsko himno zapeli pevci šentjurske skupine 7de’ci.

Dež je prvi poletni torek zagodel marsikateremu organizatorju, zato so se člani Pihalnega orkestra Šentjur še pravi čas odločili, da koncert ob dnevu državnosti prestavijo na rezervno lokacijo – v dvorano OŠ Hruševec Šentjur. Ampak slabo vreme je imelo tudi svoje pozitivne učinke, saj je bila dvorana lepo zapolnjena z obiskovalci, veliko bolj kot na prejšnjih proslavah. Proslava se je začela s prihodom praporjev, ki so bili postavljeni ob odru in v temo. Proslavo je povezoval šentjurski radijski glas Luka Žerjav. Spomnil se je, da naša mlada država odrašča že 23 let. Po prvih letih otroške naivnosti, neobremenjenosti in neomajnega upanja na lepšo prihodnost pa vse do prvih večjih notranjih nasprotij ni spreminjala idealizirane podobe v resničnost, ki jo je težje sprejeti. Vse do današnjih dni, ko postaja vedno bolj jasno, da ideali odstopajo od dane realnosti in se lahko zanesemo samo nase ter da je prihodnost odvisna od nas samih. Izpostavil je jezik in kulturo, ki opredeljujeta vsak narod, a sta velikokrat spregledana.

Osrednji govor

Spregovoril je tudi osrednji govorec župan občine Šentjur mag. Marko Diaci. “Države ne gre enačiti s politiko. Slednjo, ne čisto brez razloga, zelo radi primerjamo z najstarejšo obrtjo,” je bil odločen župan. “Če bi se spustili na enačenje politike z državo, bi danes poslušali interpretacijo nikoli dokončane zgodbe iskanja krivcev in vzrokov.” Izpostavil je smiselnost referendumov, zlorabo sodstva in temeljno razdvojenost naroda. Obregnil se je tudi ob ponovne predčasne volitve, že druge v treh letih, menjavo štirih predsednikov vlad, brez politične stabilnosti pa “ne moremo pričakovati gospodarske rasti.” Kot rešitev je izpostavil spremembo volilnega sistema. V imenu ljudstva se je spraševal, kdo nam je ukradel državo, kdo si jo lasti in kdo vleče vzvode, kakor se mu zdi. “Uspelo nam bo le s skupnimi močni. Izvirni greh tiči v sistemu vodenja in upravljanja z državo,” je še dodal.

Izpostavil je privilegij Šentjurčanov, da imamo kar nekaj zgodovinsko pomembnih imen, od Ipavcev do Malgaja, ki so bili patrioti in s peresom ali orožjem branili našo domovino.

Številni nastopajoči

Pihalni orkester Šentjur je pripravil rdečo nit koncerta, ki je bi posvečen slovenski filmski glasbi. Za premembo pa je k sodelovanju povabil kar nekaj znanih imen glasbene scene. Zapela Sandra Feketija, ki smo jo že nekajkrat videli v Šentjurju, nazadnje kot neformalna vodja najuspešnejšega slovenskega pevskega sestava Perpetuum Jazzile, na citre je Pesem v jeseni zaigrala Jasmina Levičar. Zapel je tenorist Primož Hladnik, zaigral je otroški pihalni orkester pod vodstvom Nataše Aškerc. Zapel je tudi projektni moški pevski zbor pod vodstvom Mateja Romiha itd … Lep glasbeni dogodek, ki bo postavil zagotovo nov mejnik pri pripravi najpomembnejšega slovenskega praznika. (J. G.)

Sorodne novice

Slovenija, vse najboljše za 30 let

Tjaša Ferlež

Tudi na Ponikvi obeležili dan državnosti

Tjaša Ferlež

Veterani vojne za Slovenijo zasadili lipo za mir

Jure Godler

Pričela se bodo dela na cesti Dramlje–Slatina

Jure Godler

Občina Šentjur z najvišjim proračunom do sedaj

Jure Godler

Novinarska konferenca: Začelo se je leto Josipa Ipavca

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več