14.2 C
Šentjur pri Celju
03/10/2023
sentjur.net

Na zboru podelili medalje in priznanje  

Sveti Štefan, 21. maj 2023  –  V prostorih Gasilsko-kulturnega doma Sveti Štefan so se na rednem občnem zboru zbrali člani Vinogradniškega društva »Štefan« Sveti Štefan z gosti, v sklopu le-tega pa so tudi podelili diplome in priznanja za ocenjena vina. Predsednica društva Katarina Čoklc je nagovorila vinogradnice in vinogradnike, se zahvalila vsem, ki so pripomogli pri realizaciji ocenjevanja in seveda vinogradnicam in vinogradnikom čestitala za odlične rezultate ocenjenih vin. Podelitvi medalj in priznanj se je pridružila Monika Narat, vinska kraljica Svete Helene.

Marca so imeli ocenjevanje vin

Konec marca so imeli ocenjevanje vin v dvorani Gasilskega doma Sveti Štefan. Petčlanska komisija je ocenila 49 vzorcev, od teh vzorcev je podeljenih 20 zlatih medalj, 29 srebrnih medalj in eno priznanje. Izločena sta bila dva vzorca. Največ prinešenih vzorcev je bilo bela zvrst, kjer je najvišjo oceno 18,10 prejelo vino družine Golob, zelo dobro zastopani so bili letos rumeni muškati, kjer je prvak sorte postalo Kraljičino vino vinogradnika Roberta Romiha in modra frankinja, kjer je naziv prvak sorte z oceno 18,20 dobila frankinja vinogradnika Jožeta Artnaka.V kategoriji laški rizling in kerner je prejelo najvišjo oceno vino pridelovalca Branka Ratajca 18,23 in 18,17, pri renskih rizlingih je najvišjo oceno prejelo vino pridelovalca Franca Lorgerja. Najvišjo oceno letošnjega ocenjevanja in s tem tudi naziv šampion prireditve pa je osvojilo vino sauvignon z oceno 18,30, ki ga je pridelala Katarina Čoklc.

Igor Horvat, predsednik ocenjevalne komisije, je povedal, da je izredno pozitivno presenečen nad belo zvrstjo, kjer so bili vzorci lepi in skladni s prijetno kislino. Tudi vsa ostala sortna vina so bila zelo skladna in harmonična ter so izražala svojo sortno značilnost. Izločitev zaradi napak je bilo zelo malo, pa še te so zelo lahko odpravljive. Zelo lepo se vidi napredek vinogradnikov in vinarjev, za kar ima zaslugo tudi društvo. Doseženih lepih rezultatov pa si seveda ni mogoče zamisliti brez pridnih rok vinogradnika in umskega kletarja.

Društvo je ob priložnosti vse rezultate ocenjevanja združilo v bilten. Ob zaključku pa so lahko nagrajenci in ostali udeleženci tudi degustirali odlično društveno vino in se okrepčali z nekaj dobrotami. »Z vsakim vinom ravnamo s pozornostjo in spoštovanjem. Torej na zdravje, za zdravje!«. (Milenka Blažević) 

Sorodne novice

Pohod po Turistični osmici Sveti Štefan

Milenka Blažević

Razglasili najboljša vina, salame in kruh ter prisluhnili glasbi

Tjaša Ferlež

Odvzeli zanemarjene živali na Svetem Štefanu

ViP

Furmani in jahači na konjeniškem pohodu

Milenka Blažević

Društveno ocenjevanje vin na Svetem Štefanu

Milenka Blažević

Ocenjevali so vina šentjurskih vinogradnikov

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več