32.1 C
Šentjur pri Celju
30/06/2022
sentjur.net

Naj bo dan, naj bo noč, našim občanom na pomoč!

V gasilskem domu na Ponikvi, so se na 67. skupščini Gasilske zveze Šentjur zbrali delegati vseh šentjurskih prostovoljnih gasilskih društev. Po državni himni, je sejo začel predsednik GZŠ Aleš Guzej, ki je vsem izrekel prijazno dobrodošlico.

Skupščino je vodilo delovno predsedstvo v sestavi: Roman Pevec, Andraž Hladin, Stanka Tanšek in Milan Kukovič. Guzej je v poročilu predsednika poudaril dobro sodelovanje društev z GZŠ. Predstavil je del dolgoročnega programa razvoja gasilstva v Občini Šentjur med leti 2021-2030. Izobraževanja in usposabljanja gasilcev, so bila v preteklem letu močno okrnjena. Z veliko angažiranosti in trudom so uspeli izvesti dva tečaja za pripravnika in pričeli s tečajem za višjega gasilca.

Drugačna leta

V zvezi se povezujejo z UNZ Celje-PP Šentjur ter območnim združenjem Rdečega Križa. Kljub zaostrenim razmeram v državi je GZŠ uspelo izpeljati tekmovanje GZ v Gorici pri Slivnici. Tekmovanje je bilo izvedeno v mehurčkih. Mladina, članice in veterani opravljajo v svojih vrstah odgovorno in pomembno vlogo, saj krepijo medgeneracijski in kulturni dialog. V letu 2020 je svoj visok jubilej – 120 let praznovalo PGD Lokarje. Ker praznovanja zaradi epidemije niso mogli praznovati, so v preteklem letu izvedli slavnostno sejo.

Pomagali so pri enostavnejših delih v Domu starejših Šentjur, ekipa bolničarjev pa je pomagala v Splošni bolnišnici Celje. S tem dejanjem so ponovno dokazali, da se lahko občani in občanke zanesejo na gasilce pa ni pomembno v kakšni situaciji se znajdejo. Pri vsem tem, pa je predsednik izrazil tudi skrb: »V prihodnje bomo morali vložiti veliko truda, da ponovno motiviramo naše članstvo, da bodo nazaj aktivni za delo. Posledice kovida pa se znajo pokazati predvsem pri delu z mladimi, ki jih moramo vzgajati v operativne gaislce.«

Posredovali kar 100-krat

Ker nesreča nikoli ne počiva, so v letu 2021 gasilci gasilske zveze Šentjur morali posredovati skupno kar na stotih intervencijah. Od tega so posredovali pri požarih na gospodarskih poslopjih, požarih na objektih, požarih v naravi, na pomoč so priskočili tudi pri reševanju obolelih oseb, pri tehnični pomoči, naravnih nesrečah, ki jih je v naših krajih vsako leto več, požari na prometnih sredstvih, požari v industriji, sproščanje nevarnih plinov ter pri iskanju pogrešanih oseb. Pri opravljanju analize intervencij, ugotavljajo da jim primanjkuje opreme za gašenje travniških in gozdnih požarov ter oblek za poplave, pripoveduje poveljnik GZ Martin Cmok.

Odlikovanja

Na skupščini so podelili tudi odlikovanja. Danica Čater je prejela odlikovanje III. stopnje za njeno dolgo in predano delo v gasilski organizaciji in lastnimi vložki za dobrobit gasilskega društva Dramlje. Odlikovanje za posebne zasluge je prejel Pavel Zdolšek. Trenutno se večinoma posveča sojenju, saj je štirikrat uspešno opravil testiranje sodnikov gasilsko – športnih disciplin. Odlikovanje za posebne zasluge prejme tudi Milan Kukovič. Že od svoje rane mladosti je predan gasilski organizaciji. Za njegovo opravljeno delo in pomoč v njegovih 40. letih operativnega aktivnega dela in 52. letih aktivnega članstva v gasilski organizaciji, ga je Gasilska zveza Šentjur predlagala Gasilski zvezi Slovenije, da se ga odlikuje z odlikovanjem za posebne zasluge.

Beseda gostov

Besedo gostov je naprej prevzel regijski poveljnik Bojan Hrepevnik. Pohvalil je delovanje zveze in poudaril dobro sodelovanje med samimi društvi znotraj zveze in zunaj nje. V imenu občank in občanov, ter v svojem imenu se je gasilcem zahvalil za njihovo požrtvovalno delo tudi župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci, ki pa je ob enem podelil priznanje naj prostovoljca v kategoriji nad 31. let za delo z mladino. Priznanje je prejel gasilec PGD Ponikva Andrej Kumberger. V imenu občine Dobje pa je spregovoril podžupan Branko Uduč,  zahvalil se je GZ Šentjur za sodelovanje, vključevanje in izobraževanje. Druženje se je nadaljevalo ob hrani, ki so jo pripravilile članice PGD Ponikva. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Kar 32 ekip se je pomerilo na tekmovanju v Celju

Tjaša Ferlež

Po dveh letih ponovno tekmovala gasilska mladina

Tjaša Ferlež

Gasilska zveza Šentjur: Uspešno opravili tečaj IDA

Tjaša Ferlež

Gasilska zveza Šentjur: Z optimizmom v leto 2021

Jure Godler

GZŠ: Imamo že 450 gasilcev operativcev

Tjaša Ferlež

Obudili spomin na Feliksa Smolo – ustanovitelja GZŠ

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več