23.6 C
Šentjur pri Celju
21/09/2023
sentjur.net

Največja investicija desetletja dokončana

Danes, v petek, 21. septembra, je bil za Hruševec velik dan. Občina Šentjur je postregla z odgovorom na že vrsto let povpraševanje po vpisnih mestih v vrtcih z izgradnjo novega vrtca v Hruševcu. Vrednost celotne investicije gradnje, opreme in projektne ter investicijske dokumentacije je 1,85 milijona evrov (z vključenim DDV). Objekt vrtca je zgrajen pritlično s površino adaptiranih in dograjenih prostorov vrtca v velikosti 1.132 m² na južni strani obstoječega kompleksa osnovne šole in vrtca Hruševec v Šentjurju. Navezuje se na obstoječe prostore kuhinje in obstoječega vrtca. Del obstoječih prostorov vrtca se je preuredil v manjkajoče prostore šole, del pa se preuredi v upravne in servisne prostore vrtca. V sklopu izgradnje novega vrtca se je uredila tudi skupna kuhinja za šolo in vrtec. Novi vrtec je namenjen varstvu 119 otrok v šestih oddelkih.
Igrišče
vključuje štiri ločene igralne površine za različne starostne skupine otrok in je opremljeno s potrebnimi enostavnimi, sestavljenimi in kompleksnimi igrali – gugalnice, plezala, tobogani, igrala za urjenje ravnotežja ter ostala igrala. Osrednja igralna površina je večji pokriti peskovnik. Igrišče je višinsko razgibano z dvema hribčkoma (za sankanje). Otroško igrišče vrtca je ograjeno z varnostno ograjo in je ločeno od ostalih javnih igrišč. V sklopu igrišča so na vzhodni strani objekta sanitarije, namenjene otrokom na igrišču, in prostor za zunanja igrala. Objekt je zgrajen po principu nizkoenergijske gradnje, v kombinaciji z rekuperacijo zraka, nizko temperaturnim ogrevanjem – talno gretje in s kolektorji sončne energije, kar bo omogočalo prihranek ogrevalne in hladilne energije. Do konca letošnjega leta pa bo na strehi vrtca poleg že montiranih sončnih kolektorjev postavljena tudi sončna elektrarna za proizvodnjo električne energije. Za varčno porabo pitne vode je v zemljo vkopana cisterna za zbiranje deževnice, ki se bo uporabljala za splakovanje sanitarij. Z odprtjem nove enote vrtca v Hruševcu, ki jo bodo otroci začeli obiskovati s septembrom, smo tako praktično skoraj odpravili čakalno listo – za primerjavo povejmo, da je bilo na čakalni vrsti sicer še v aprilu 2012 kar 137 otrok, od tega 93 otrok iz Občine Šentjur. Čakalna vrsta za vpis v vrtec se je v preteklih letih kljub zagotavljanju dodatnih oddelkov vztrajno daljšala, na kar so vplivali demografija ter novi zakonski predpisi. Tako je denimo v primerjavi s šolskim letom 2005/06 let v šolskem letu 2012/13 število otrok naraslo za kar 62 odstotkov (iz 451 na 723). Otvoritve se je udeležil tudi v. d. generalnega direktorja direktorata za regionalni razvoj in evropsko teritorialno sodelovanje na Ministrstvu za gospodarski razvoj in infrastrukturo Marko Drofenik.

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več