28.7 C
Šentjur pri Celju
18/07/2024
sentjur.net

Namesto v oglase – v prenovo cerkva

Planin pri Sevnici, 4. 9. 2016 – V podjetju Asfalt Kovač, d.o.o., iz Planinske vasi so se odločili, da postopoma pristopijo k obnovi zgodovinskih – predvsem sakralnih spomenikov. “V današnjih časih se sliši nenavadno, če kdo vlaga v kulturne spomenike, ampak mi smo se odločili za takšno politiko podjetja, saj se nam zdi ohranjanje kulturne dediščine pomembno, zato del dobička vlagamo v konkretne projekte,” je povedal prokurist podjetja Mirko Kovač“Ker se zavedamo, da občina in država ta področja pri financiranju nekoliko zanemarjata, smo tak pristop prepoznali kot možen model bodočega reševanja kulture in dediščine,” je še dodal.

Tokrat so na angelsko nedeljo ob prihodu romarjev otvorili tudi prebarvan zvonik in prenovljeno cerkev na Sv. Križu. Ta pa še zdaleč ni prva, ki je doživela temeljito prenovo. Najprej so pobarvali zvonik Sv. Miklavža v Planinski vasi, nato zvonik Sv. Marjete na Planini pri Sevnici. Nadaljevali so z deli na cerkvi Sv. Vida v Šentvidu pri Planini, kjer so obnovili zvonik, prebarvali fasado župnišča in cerkve ter obnovili škarpo. V letošnjem letu so se odločili za obnovo zvonika in fasade na cerkvi Sv. Križa nad Planino pri Sevnici. Uredili so tudi cestni dostop do te priljubljene izletniške točke. Na romarski točki in otvoritivi nove investicije se je zbralo nekaj sto romarjev, ki pa so si kasneje ogledali še tradicionalno prireditev Angelska nedelja. Nastopili pa so MePZ Zarja iz Šentvida pri Planini, svojo pesnitev pa je prebrala tudi Ivanka Uduč.  (Jure Godler)

Sorodne novice

Šentjurske barve branile kar tri ekipe

Jure Godler

IL DIVJI v vrtincu glasbe začarali Valentinovo

Jure Godler

Dan zaljubljenih z Il Divjimi na Planini pri Sevnici

Jure Godler

Kulturno iz Paridola na Planino pri Sevnici

ViP

Na Planini pri Sevnici večji in sodobnejši vrtec

ViP

Prejeli smo: Turoben maj posvetili kulturi

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več