18.5 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

Ne na kant, kantfest MaK na Olimp!

Grobelno, 30. oktober 2021 – Letošnja sezona prireditev tudi do Kulturnega društva Grobelno ni bila prijazna. Bili so primorani odpovedati tudi tradicionalni zaključek Šentjurskega poletja GrobelnoFest, na veselje tako obiskovalcev kot prirediteljev pa so minulo soboto pod streho spravili že enajsto edicijo festivala MaK (MLADI-avtor-KANT). In to v živo.

Umetniški vodja in predsednik krovnega društva Gregor Počivalšek je v letošnji izbor uvrstil štirico domačih kantavtorjev in tri goste s tujine. Ti so mladost iz imena festivala izkazovali s starostjo, ali le energijo. Odprtje festivala je pripadlo domačinki Reneji Sari Centrih iz Dobja. Mlada kantavtorica, ki se spoprijema tako s klavirjem kot kitaro. Ustvarja tenkočutne izpovedne pesmi, s katerimi dobro reprezentira tovrstno ustvarjalnost naših krajev. Dobjančanki je sledil Ljubljančan Blaž Mencinger, avtor nekoliko lahkotnejših melodij in dobro ubesedenih pogledov “samca” na življenje.

Kot prvi izvenzemki sta se predstavili kantavtorica Nina Romić in njena spremljevalka na kontrabasu Jelena Galić. Romićeva je že uveljavljeno hrvaško kantavtorsko ime, v šali pove, da celo do te mere, da lahko, če jih pozabi, besedila svojih pesmi kar “pogoogla”. Prav tako zanjo nastopi pri nas niso novost, a je od zadnjega minilo že precej časa. Hrvaški dvojec se je predstavil s paleto melodij, zbranih na petih albumih Romićeve, prav tako s še neizdanimi novostmi. Drugi sklop nastopov sta zaokrožila še Jana Beltran in ameriški gost Chris Eckman. Slednja sta se predstavila tako samostojno kot v duetu – tako ju lahko vse pogosteje videvamo po nastopih. Eckman je v Ljubljani živeči Američan iz Seattla, ki se je v mladosti kalil tudi v zasedbi The Walkabouts. Njegov zven ne daje skriti nečesa ameriškega iz pradavnine zlate glasbene dobe njegove države, ki jo odlično dopolni spokojnost Beltranove.

Štiriurno kantavtorsko slavje je imel čast zaokrožiti Samuel Blues, “bluzer” z Blejske Dobrave. Glasbenik, ki sedeč v dvorani ne da slutiti, kakšen tornado bluesa čaka poslušalce, ko bo stopil na oder. Spretni prijemalec kitarskega vratu, ki za svojo izvedbo uporabi skorajda vsak košček inštrumenta in uporabne okolice, je publiko večkrat spravil do prepevanja ter navdušenega vzklikanja. Po dveh dodatkih je na oder uspelo priti prireditelju Počivalšku, ki je vidno zadovoljen na skupno fotografijo povabil še ostale nastopajoče. Enajstemu MaK-u lahko brez zadržkov znova pripnemo titulo odličnosti, z željo, da ga v prihodnjih edicijah doživimo le še v živo.

Sorodne novice

Adi Smolar pristal v Domu starejših Šentjur

Jure Godler

Kantavtorji znova na Grobelnem

ViP

Aši predstavil svoje kantavtorsko ustvarjanje

Jure Godler

12. MaK z domačimi kantavtorji

ViP

Prvo in drugo mesto osvojili domačini

Milenka Blažević

GrobelnoFest z mnogo spremembami

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več