17.9 C
Šentjur pri Celju
13/06/2021
sentjur.net

Ne nasedajte gluhonemim zbiralcem podpore

Šentjur, 2. 3. 2021 – Mladoletni državljan Romunije je včeraj okoli 9. ure dopoldne, na parkirišču trgovine na Ulici Miloša Zidanška v Šentjurju, pod pretvezo, da je gluhonem in da zbira prispevke za gluhoneme, ustavil 72-letnega občana in prosil za denar. Občan se je v dobri veri, da je fant res gluhonem in da želi z zbranimi prispevki pomagati ostalim gluhonemim, odločil, da bo daroval. Ko je v obrazec, ki mu ga je mladoletnik ponudil v podpis, vpisal znesek in iz denarnice vzel denar za prispevek, ga je mladoletnik grobo odrinil in mu iz denarnice vzel še ostalo gotovino. Občan se je uprl in mladoletniku uspel iz rok iztrgati enega od ukradenih bankovcev, takrat pa sta se mladoletniku pridružila še dva in z zamahovanjem proti občanu omogočila, da je mladoletnik z ukradenim denarjem zbežal v vozilo, prav tako sta do vozila stekla tudi sama.

Beg s kraja dejanja sta zaznala šentjurska policista, ki sta se tisti trenutek pripeljala mimo. V sodelovanju z drugo šentjursko patruljo jim je uspelo storilce kmalu po dejanju ustaviti in jim odvzeti prostost. Vse tri so policisti pridržali. Gre za romunske državljane, stare 16, 19 in 37 let. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja ropa jih bomo s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku. Zaradi kršitev določil Zakona o nalezljivih boleznih so jih še dodatno oglobili.

Trojica Romunov je najverjetneje goljufala tudi drugod po Sloveniji. Dva od njih sta bila v preteklosti zaradi goljufij in tatvin obravnavana že na območjih Madžarske, Belgije, Švedske in Španije. Goljufi, ki pod pretvezo človekoljubnih del zbirajo denar za razne organizacije oziroma različna društva, so pri goljufijah izredno spretni in prepričljivi. Običajno imajo ponarejena dovoljenja organizacij za zbiranje denarja ter delno izpolnjene sezname s podpisi darovalcev, da delujejo bolj pristno. Občane policisti opozarjajo, naj bodo previdni in naj ne nasedajo prevarantom, ki pod različnimi pretvezami na parkiriščih trgovin in ustanov ter po mestnih ulicah zbirajo sredstva. (PU Celje)

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več