21.9 C
Šentjur
20/07/2019
sentjur.net

Niz desetih Kozjanskih tednov okronali z množičnim obiskom

Dobje, 24. 8. 2018 – Od 21. do 24. avgusta je na Kozjanski domačiji v Dobju potekal že jubilejni, 10. Kozjanski teden starih obrti in običajev. Ponujal je pestro dogajanje, katera so pritegnila številne obiskovalce. Prizadevnemu gospodarju Bojanu Gučku je bilo naklonjeno tudi vreme. Že prvi večer je ponujal trenutke veselega razpoloženja po zaslugi animatorjev Oratorija 2018 v Dobju. Na cimpru so odigrali veseloigro Čudni snubci avtorja Jožeta Vombergerja. Režiserka igre je Marta Jerman, igrali so Nives Kovačič, Ana Vidic, Lara Malgaj, Anže Oprešnik, Lan Leskovšek, Urban Uduč in Žan Koprivc. Njihov trud je z obiskom podprlo veliko obiskovalcev.

Lansko leto je Guček prvič organiziral srečanje legendarnih »štirjakov«. Poteza se je izkazala za dobro sprejeto, zato je srečanje pripravil tudi letos. Srečanja so se udeležili člani Tomos kluba Jezerce, Dobja, sorodnih klubov iz bližnje in daljne okolice ter ostali posamezni lastniki teh legendarnih »štirjakov«. Zavzeli so okolico Kozjanske domačije, ki je že bila skoraj »pretesna«, poleg tega pa je srečanje privabilo tudi številne obiskovalce, ki so z razstavljenimi motorji podoživljali čase Tomosovih motorjev. Sredin večer je druženje popestril ansambel Braneta Klavžarja.

Taščice z Milico Prešiček

Kako bogata zakladnica naših prednikov se skriva tudi v petju in glasbi, se zaveda tudi Guček, ki četrtkove večere namenja ohranjanju nesnovne dediščine. Da Košnikova gostilna živi naprej, je dokazal tudi letos, ko je v goste povabil Ljudske pevke Taščice in harmonikarko, skoraj 91 let staro Milico Prešiček, ki je s svojo neizčrpno energijo in vedrim nastopom tako z igranjem kot s petjem še prav posebej navdušila obiskovalce. Na odru so se zvrstil še Paridolski pevci, godca Viki in Denis, mladi Hobl majstri, ansambel Tineta Lesjaka ter ansambel Dori, ki je množico obiskovalcev po uradnem delu zabaval še dolgo v noč. Salve smeha pa je izvabljal voditelj prireditve legendarni Franci Podbrežnik, ki se je na koncu v imenu gospodarja Gučka zahvalil vsem, ki so podprli 10. Kozjanski teden.

Petkovo popoldne je minevalo v znamenju ohranjanja in obujanja nekaterih starih kmečkih opravil. Na svoj račun pa so prišli tudi otroci, ki so se lahko pomerili v tekmovanju starih otroških igrah. Zaradi pretečih vremenskih razmer, je bil obisk pričakovano manjši, kot minule dni, a kljub temu zadovoljiv. Ob prijetni ohladitvi so se lahko popeljali z zapravljivčkom, si ogledali razstavo stare kuhinje iz časa »Matijatovih deklet«, pranje na sto let star leseni pralni stroj, peko koruze, krompirja in jabolk, prešanje sadja ter kovaško delo, s peko klobas na kovaškem oglju, v izvedbi članov KD Prevorje. Ob prikazu še nekaterih drugih obrti in znanj, so obiskovalci lahko poskusili 200 % naravni jabolčni sok.

S temi aktivnostmi so zabeležili številne jubilejne obletnice, in sicer: 250 let domačije Repuš, 200 let domačije Ravno, 20 let od začetka obnove obeh domačij, 10 let dokončanja obnove Kozjanske domačije, 10. Kozjanski teden ter 10. Guzejev pohod, ki ga že po tradiciji organizirajo zadnjo nedeljo v avgustu. V teh letih je Kozjansko domačijo obiskalo 20 tisoč obiskovalcev, za kar imajo zasluge poleg gospodarja Bojana Gučka, prizadevni delovni tim, okusna domača hrana, spanje na seniku in v apiterapevtskem čebelnjaku, podeželsko okolje in vse, kar tamkajšnji ljudje in neokrnjena narava ponujajo za prijetno počutje in sprostitev. Naj še dodamo, da je vse prireditve s svojim obiskom počastil župan občine Dobje Franc Leskovšek. (Majda Rezec; foto: Majda Rezec, Tamara Volasko)

Sorodne novice

Tradicionalna gasilska noč v Dobju

Tjaša Ferlež

Dobjanski odličnjaki z županovo popotnico v svet

Jure Godler

Prejeli smo: Dobjanski petošolci tretji v državi

Jure Godler

Prejeli smo: Previdno z alkoholom

Jure Godler

Prejeli smo: Tudi v Dobju pešbus in bicivlak

Jure Godler

Dobjanski SPV na zadnji seji tega mandata

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več