14.4 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Novinarska konferenca: Začelo se je leto Josipa Ipavca

Šentjur, 3. 2. 2021 – Letošnje leto bo v znamenju 100. obletnice smrti skladatelja in zdravnika Josipa Ipavca, ki je umrl ravno na Prešernov dan. Za vselej pa se je zapisal v slovensko zgodovino s številnimi deli, ki razen prvega – Možička – niso v času njegovega življenja prišli do slave, ki bi mu morala pripadati. Glavnino njegovega ustvarjanja so predstavljali samospevi in orgelske skladbe. “Na pobudo Občine Šentjur je Slovenija leto 2021 razglasila za leto Josipa Ipavca – zdravnika, skladatelja in domoljuba,” je novinarsko konferenco, ki je zaradi ukrepov potekala preko videoklica, otvoril šentjurski župan mag. Marko Diaci. Izrazil je upanje, da čim več dogodkov, ki jih pripravljajo številni izvajalci, tudi izvedemo v živo.

Za prihodnje generacije

Tako trud Občine Šentjur kot tudi kakovost šentjurskega skladatelja so prepoznali tudi na Ministrstvu za kulturo. Nekaj besed je o znanem Šentjurčanu namenil tudi v. d. generalnega direktorja Direkotrata za ustvarjalnost na Ministrstvu RS za kulturo Damjan Damjanovič. Med drugim je poudaril tudi, da bo letošnje obeležje Ipavcev na glasbenem področju pustilo tudi kvalitetne sledove za prihodnje generacije. Igor Teršar, ki je Damjanoviča nasledil v nadaljevanju videokonference, je izpostavil tudi odličen odziv izpostav JSKD na pobudo, da vključijo Ipavce v svoj program. Vodja delovne skupine za Josipovo leto Tatjana Oset je na kratko predstavila tudi najnovejšo knjigo Slovenski Mozart, ki je nastala izpod peresa ddr. Igorja Grdine. Izpostavila je tudi digitalno notifikacijo operete Princesa Vrtoglavka.

Številni projekti

K predstavljanju številnih projektov je nadaljevala tudi vodja oddelka za družbene dejavnosti Judita Methans Šarlah. Poudarila je, da se bodo zaradi epidemioloških ukrepov nekatere prireditve tudi prestavile v kasnejši čas, med njimi tudi odprtje razstave Ipavci – mladinski oddelek, ki so jo pripravljali skupaj s Pokrajinskim muzejem Celje. Zbrane na videokonferenci je povabila k spremljanju spletne strani o Josipu Ipavcu (https://josipipavec.si/sl/). Opozorila je tudi na akcijo, kjer se bodo ob dnevu Zemlje, 22. aprila, po šentjurski občini sadile bogatinke – avtothona sorta jabolk. Ipostavila je tudi dvodnevni znanstveni simpozij v Ljubljani in Šentjurju. V letu 2021 so pripravili veliko število prireditev ter držijo pesti, da jih bo mogoče izvesti tudi z obiskovalci.

Slovenski Mozart

Novo knjigo o Josipu Ipavcu je predstavil njen avtor drr. Igor Grdina, ki je uvodoma izpostavil, da se je z Ipavci ukvarjal že precej let – večino pa pred digitalno dobo. Ravno ta doba je omogočila lažji dostop do informacij, ki so bile objavljene v posameznih časopisih v Evropi in drugod. Dosegljiv je češki, nemško-avstrijski, britanski in francoski tisk ter tudi tisk v Združenih državah Amerike. Ravno na podlagi teh starih zapisov je Grdina dokazal, da je bilo izvedb del Josipa Ipavca mnogo več, kolikor je bilo pri nas znanih. Med drugimi je bil balet Možiček leta 1902 izveden v graški operi, ki je bila ena največjih opernih hiš v srednji Evropi. Izpostavil je tudi njegove pevce samospevov. Raziskovalec ddr. Grdina je našel še številne na novo odkrite stvari. Zaključil pa je s stavkom, da je Josipa Ipavca pokopala brezbrižnost nekaterih, ki so odločali na področju kulture. Novinarsko konferenco je povezovala Polonca Mastnak. (Jure Godler)

Sorodne novice

Župan mag. Marko Diaci: »Iz Šentjurja smo nekaj naredili«

Jure Godler

Razstavili dela nastala ob IV. Ipavčevi paleti

Jure Godler

V IKC premierno predstavili nov dokumentarec o Josipu Ipavcu

Jure Godler

Koncert posvečen Josipu Ipavcu in Blažu Kocenu

Tjaša Ferlež

Ipavci v džezovski priredbi

Jure Godler

Gorenjci čudovito zapeli Josipovo pesem

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več