33.8 C
Šentjur pri Celju
17/08/2022
sentjur.net

Novo vodstvo v PGD Sveti Štefan 

Sveti Štefan, 28. 1. 2022 – Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Sveti Štefan je na korespondenčnih volitvah izvolilo novega predsednika Sebastjana Čudna. Pred tem sta bila izvoljena upravni odbor (UO) in nadzorni odbor (NO) društva. Izvolili so tudi dva pomočnika poveljnika, saj je društvo sedaj gasilsko društvo II. kategorije in ima po Pravilih gasilske službe prostovoljnih gasilcev dva pomočnika.

Prejšnja predsednica Marjanca Žaberl je zaradi preselitve in posledično težjega opravljanja funkcije podala odstop s položaja. Volitve so potekale korespondenčno preko navadne pošte, SMS in e-pošte. V novo vodstvo PGD Sveti Štefan so bili izvoljeni: predsednik Sebastjan Čuden, namestnik predsednika Jernej Mužerlin, tajnica Maja Cilenšek, blagajničarka Darja Planinšek, poveljnik Silvo Slatenšek, namestnik poveljnika Silvo Ratajc, pomočnika poveljnika Uroš Pintar in Ivan Novak, orodjar Damjan Inkret, predstavnica članic Hana Gojtan Slatenšek, predstavnica mladine Sonja Ratajc, predstavnik veteranov Robert Samec oskrbnika objekta Branko Podrepšek in Veronika Glavan. Nov nadzorni odbor sestalvjajo Martin Slatenšek, Anton Golob in Jožef Žaberl.

Plan dela

V plan dela so zapisali izgradnjo opornega zidu pred gasilsko-kulturnem domom, saj sedanji plazi in ogroža dvorišče ter izvoze operativnih vozil iz garaže. Dvorišče pred garažo se je delno posedlo že za več kot 70 cm in na tem delu ni prevozno in uporabno. Sama izvedba projekta je že v teku, saj se pripravlja razpis za izvajalca del, ki ga pripravlja Občina Šmarje pri Jelšah in MOP.

V skladu s tem projektom se bo povečala tudi uporaba površine pred objektom, s tem pa bodo pridobili prostor za vaje gasilske mladine in članskih ekip, ki sedaj trenirajo na javni cesti in parkirišču pred cerkvijo ali pa se vozijo z vso tekmovalno opremo in orodjem do Podružnične šole Sveti Štefan. Sledila bo energetska sanacija objekta. V planu imajo zamenjavo stavbnega pohištva in ureditev večnamenske dvorane, če dobijo še dodatni denar iz proračuna občine, pa sledi še izdelava energetsko varčne fasade.

Zamenjava vozila

Dolgoročni načrti pa so še zamenjava vozila GVM-1 za prevoz moštva po letu 2025 za novo, saj je sedanjemu uradna življenjska doba za gasilske namene že davno potekla. Zamenjava operativnega orodnega vozila GV-1, v katerem imajo dodatno nadgradnjo za visoki tlak in rezervoar za 300 l vode, do leta 2030, je življenjska doba 15 let potekla že leta 2012. Namesto vozila GV-1 pa načrtujejo nabavo vozila GVV-1.

»Ostale naloge so ostale enake kot pred mojim mandatom, saj se razen spoprijemanja z ukrepi zaradi epidemije ni pri delu prostovoljnih gasilcev ničesar bistvenega spremenilo. Vsekakor upamo, da bomo letos lahko ponovno izvedli taborjenje naše gasilske mladine na Žusmu, kot leta 2020. Če bodo ukrepi dovoljevali, bi radi izpeljali tudi tradicionalno 22. pionirsko tekmovanje za pokal krajevne skupnosti Sveti Štefan in 35. člansko tekmovanje za memorial Štefana Krumpaka, ki sta predvidena drugo soboto v juniju. Postavili bomo kot vsako leto mlaj pred gasilskem domom. Upajmo, da se bo izvajalo gasilsko izobraževanje na GZ, saj imamo kandidate za tečaj pripravnik, operativni gasilec, višji gasilec in nižji gasilski častnik,« je povedal novi predsednik Čuden. (Milenka Blažević, foto: Milenka Blažević in arhiv PGD Sveti Štefan)

Sorodne novice

Zborovali v društvu Izviri Dobrina

Jure Godler

Vedno pripravljeni, da priskočijo na pomoč

Jure Godler

PGD Kalobje: Mladi so pravi ponos našega društva

Jure Godler

Gasilci so kolesje družabnega dogajanja na Prevorju

Jure Godler

Zborovali gasilci PGD Slivnica pri Celju

Jure Godler

Pred PGD Loka pri Žusmu je jubilejno leto

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več