29.1 C
Šentjur pri Celju
19/06/2024
sentjur.net

Novogradnja za nove vsebine v Zgornjem trgu

Šentjur, 13. 5. 2024 – V ponedeljek, 13. maja, je bila podpisana pogodba za izvedbo projekta Zgornji trg – preplet preteklosti in sedanjosti, ki predvideva rušitev dotrajanega gospodarskega objekta – kozolca in novogradnjo sodobnega objekta, ki pa bo v duhu obstoječe gradnje, vendar s številnimi multifunkcijskimi učinki.

Ob podpisu pogodbe je župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci izpostavil dolgoletna vlaganja v zapuščino Zgornjega trga – od ureditve glasbene šole na Ipavčevi 30, vrta Ipavčeve hiše, do ureditve stavbe ob protokolarnem objektu Ul. skladateljev Ipavcev 26-27 z novimi kletnimi prostori in sanitarijami. Vlaganja v tovrstno infrastrukturo so zelo zahtevna, saj je zgodovinski Zgornji trg arhitekturno zaščiten in mora ohranjati prepoznavno veduto brez drastičnih posegov. “Obenem se zavedamo, da je to naša pomembna zapuščina, ki pa jo moramo ohranjati ob dejstvu, da je tudi v tem okolju potreba po posodobitvah, od parkirišč do večnamenskih površin za številne prireditve (Šentjurjevo, Miklavževanje …).” Župan se je ob tej priložnosti zahvalil tudi župniji in škofiji ter nekdanjemu celjskemu škofu dr. Stanislavu Lipovšku, prav tako nekdanjemu šentjurskemu župniku Vinku Čonču za odlično sodelovanje pri urejanju lastniških zadev.

Dela končana v avgustu 2025

Za omenjeni projekt si je občina uspešno zagotovila sofinancerska sredstva iz javnega razpisa za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo in naravne znamenitosti v turističnih destinacijah v višini 350 tisoč evrov.  Dela bo izvajalo na javnem razpisu izbrano podjetje SGP KOGRAD IGEM ZOD zaključna gradbena dela d. o. o., Šentjanž pri Dravogradu. Vrednost pogodbenih del znaša 843.888,80 EUR z DDV. Izvajalec bo z deli začel po podpisu pogodbe, zaključek vseh del je predviden v avgustu 2025.

Kaj bo omogočala?

S projektom bomo podrli obstoječ dotrajan, zanemarjen in nevaren objekt, ki je bil nekdaj gospodarsko poslopje, na njegovem mestu pa postavili nov lesen objekt, ki bo predstavljal vstopno točko za turiste in obiskovalce, saj bo v njem postavljena digitalna predstavitev Zgornjega trga nekoč. Tako bodo turisti najprej spoznali bogato zgodovino trškega jedra, ki ga bodo lahko zatem raziskovali sami ali s turističnim vodenjem. Hkrati pa bo objekt omogočal tudi organizacijo različnih prireditev oziroma njihovo nadgradnjo. Pod novo stavbo bo multifunkcijski prostor, ki bo služil kot prostor za prireditve ali pa kot urejane parkirne površine, ki jih trenutno v Zgornjem trgu primanjkuje.

Z novogradnjo izkoristimo celoten volumen objekta in nad multifunkcijskim prostorom dodamo etažo. Tako dobimo večnamensko nadstrešnico za razne prireditve, tako kot v pritličju kot v pokriti etaži pod streho, kjer se lahko prirejajo razni dogodki (birma, obhajilo, sejmi …). Za ta primer so zasnovane tudi lesene stopnice v prvo etažo. Nadstrešnica tudi v nadstropju ne bo zaprt objekt. Prireditve bodo potekale na prostem pod streho. V etaži je predvidena tudi izvedba sanitarnega bloka s shrambo in površinami za postavitev enostavnega gostinskega pulta za namene izvajanja prireditev. Za dostope gibalno oviranih v nadstropje je predvidena namestitev stopniščne dvižne ploščadi. Za dostavo opreme v nadstropje se na severni fasadi izvedejo dostavna vrata.

Napredna digitalizacija

V samem objektu bodo postavljeni trije elementi digitalizacije, in sicer holografska projekcija na tla, interaktivni peskovnik ter foto okvir z obogateno resničnostjo (AR). V sklopu projekta bomo oblikovali nov petzvezdnični produkt, ustvarili nov produkt Zgornjetrške zgodbe, nadgradili obstoječo turistično ponudbo Lov na Ipavčev zaklad, izdelali spletno trgovino s spominki TIC-a Šentjur, posodobili čebelarske turistične pakete, gostinsko ponudbo, okrepili sodelovanje z lokalnimi dobavitelji in lokalnimi obrtniki  in ostalo. Novozgrajeni objekt bo z vsemi svojimi storitvami (digitalno prezentacijo Zgornjega trga) na voljo turistom in obiskovalcem skozi celotno leto. (vir Občina Šentjur)

Sorodne novice

V dveh krajevnih skupnostih kmalu nova kanalizacija

ViP

Z novo vinsko kraljico porezali staro trto, rezali tudi v Gorici

Jure Godler

S podpisi potrdili odlično sodelovanje občine in gasilcev

Jure Godler

Uredila se bo prva faza ceste Lopaca-Straška Gorca

Jure Godler

Bučn’ce prvič pod kostanji v Zgornjem trgu

Jure Godler

Šentjurski gasilci naročili nov gasilski avtomobil

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več