16.5 C
Šentjur pri Celju
27/09/2021
sentjur.net

O telovadbi možganov in varnem učnem okolju

Slom pri Ponikvi, 9. 11. 2018 – Na Slomkovi rojstni hiši v Unišah pri Ponikvi so organizatorji z Ljudske univerze Šentjur pripravili že deseti Slomškov simpozij. Slomškov simpozij je del Kataloga profesionalnih usposabljanj delavcev v vzgoji in izobraževanju pri Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport in s tem zaposleni v prosveti pridobijo tudi točke za napredovanje. Vsa ta leta pa se izvajalci trudijo, da predstavljajo vprašanja sodobnega časa in jih povežejo z modrostjo Antona Martina Slomška. Letošnji simpozij je potekal pod imenom Varno in vzpodbudno učno okolje, kjer so s tremi renomiranimi predavatelji obravnavali inovatinve pristope za ustvarjanje takšnega okolja, kot je bilo navedno v naslovu simpozija. Pred začetkom pa sta se prestavila tudi osnovnošolca OŠ Blaža Kocena Ponikva pod mentorstvom Irene Zevnik, ki sta ponovno Slomškove modrosti prenašala preko igre kot Blaže in Nežica.

Zbrane je pozdravila vodja Ljudske univerze Šentjur Alenka Testaniere. Poudarila je, da je bila tema Varno in vzpodbudno učno okolje, ta tema pa je bila ena izmed prednostnih tem, ponujenih na javnem razpisu za izbor izvajalcev profesionalnih uspasabljanj delavcev v vzgoji in izobraževanju na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. “Ta tema nam je bila pisana na kožo, za cilj programa – osvetlitev sodobnih učnih vprašanj v luči Slomškove pedagogike,” je povedala Testanierova. Na evalvacijah prejšnih predavanj so sušatelji izrazili željo po brain gym tehnikah, zato so na predvavanje povabili Marjeto Krejči Hrastar, ki je kot prva Slovenka opravila specializacijo iz integracije refleksov po metodi MNRI in je ena od osmih tovrstnih specialistov v Evropi. Je tudi Brain Gym inštruktorica. Zbrane je pozdravil tudi domači župnik in gostitelj simpozija Alojz Kačičnik. Izrazil je zadovoljstvo, da je ideja o Slomškovem simpoziju pred desetimi leti padla na plodna tla in s tem so se ta predavanja ohranila in se razvila. Z njim se je strinjal tudi upravitelj škofije Celje Rok Metličar. Ta je izpostavil pomembno delo in spoštovanje učiteljev.

Pred uvodom v predavanja pa je zbrane nagovorila tudi začetnica teh izobraževanj, danes pa državnozborska poslanka Jelka Godec. Pred desetimi leti se je kot direktorica LUŠ spopadala z idejo, kako Slomška približati ljudem, saj takrat tudi sama ni poznala njegovega delovanja. V tem času so na Slomu gostili številne renomirane goste. Poudarila je tudi pomen vzgoje otrok s strani učiteljev, ki imajo težko delo. V predavanju, ki je sledilo, so o tematiki spregovorili prof. dr. Janez Vodičar, redni profesor filozofije na Teološki fakulteti in voditelj dijaškega doma Janeza Boska v Želimljah. O novih tehnikah – Brain gym je govorila Marjeta Krejči Hrastar, ki se danes predvsem ukvarja z otroki s posebnimi potrebami in nevrološkim obolenjem. Njena posebnost je dobro opazovanje gibanja, empatija, intuicija in dotik, ki čuti. Zadnja predavateljica je bila Tatjana Jakovljević, defektologinja in razvojna terapevtka s specialnimi znanji. Deluje na področju zgodnje obravnave otrok s specifikami v razvoju. (Jure Godler)

Sorodne novice

Poleg Artača in Mastnaka tudi drugi znani obrazi na Ponikvi

Tjaša Ferlež

Nad Ponikvo že plapola zastava

Tjaša Ferlež

Na Ponikvi dočakali svoj grb in zastavo

Tjaša Ferlež

Dedek Mraz je darila poslal kar po pošti

Jure Godler

Tudi jaslice niso varne pred tatovi

Tjaša Ferlež

12. Slomškov simpozij: Um se odpre, če je srce očarano

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več