11.3 C
Šentjur
14/10/2019
sentjur.net

Ob prazniku so si Šentjurčani podarili Jazzvo

Šentjur, 25. april 2019 – Velikonočni prazniki so letos poskrbeli, da se je spored dogodkov največje prireditve v občini – Šentjurjevega – nekoliko premešal. Tudi tradicionalni uvod v praznik Šentjurja – praznik Mestne skupnosti Šentjur – je letos dobil nov, usredinjen termin. Neuradno himno mestne skupnosti, Ipavčevo Slovenec sem, so zapeli domačini – Vokalna skupina 7 de’ci. Povezovalka prireditve Veronika K. Žajdela je v nadaljevanju na kratko orisala zgodovino mesta, vse od Svetega Jurija ob Južni železnici do Šentjurja, njene besede pa so na platnu spremljale stare razglednice mesta s primerjalnimi fotografijami iz sedanjosti.

Kot prvi med govorci je zbrane nagovoril prvi med meščani, predsednik MS Šentjur Zdenko Horvat. Kot predsednik, ki je v novi funkciji le nekaj mesecev, je predstavil sestavo novega mestnega sveta. Občutno daljši od svojega predhodnika pa je bil župan občine Šentjur, mag. Marko Diaci. Orisal je izvedene in načrtovane investicije v mestni skupnosti, med slednjimi krožišča pri Aspari, OŠ Franja Malgaja in nekdanji Resevni ter mestni park.

Kip Sv. Jurija Marjanu Gradišniku

Tudi letos je MS Šentjur izpostavila in nagradila meščane in organizacije v mestu, ki s svojim delom bogatijo življenje v njem. Ob 20-letnici delovanja so plaketo mesta podelili Društvu likovnih ustvarjalcev Rifnik, v imenu katerega je nagrado prevzel predsednik Dragan Podovac. Prav tako okroglih 20 letos šteje Javni sklad za kulturne dejavnosti RS, območne izpostave Šentjur, ki je v dolgem obdobju pod vodstvom Anite Koleša in Nastije Močnik pomembno vplival na razvoj kulture v Šentjurju, za kar si je zaslužil plaketo. Za 33-letno pot ravnateljevanja na naši največji šoli – OŠ Franja Malgaja Šentjur – pa je priznanje s kipcem Svetega Jurija prejel Marjan Gradišnik. Sprva kot profesor fizike, nato pa ravnatelj je na šoli pustil velik pečat. V zahvalnem nagovoru je izpostavil, da svojega dela ni jemal kot poklic, ampak kot poslanstvo, ki ga letošnje šolsko leto opravlja poslednjič.

Praznovanje se je po podelitvi nadaljevalo z glasbo. Letos je mestna skupnost v dvorano Ipavčevega kulturnega centra povabila priznano slovensko a capella zasedbo Jazzva. Letos je zasedba deležna večje medijske pozornosti, saj je bila izbrana za slovensko predstavnico na izboru Pesem Evrovizije za zbore, ki bo julija potekala v švedskem Göteborgu. Šesterica vokalistov sicer že nekaj let navdušuje z lastnimi priredbami slovenskih in tujih hitov ter popevk, ki so v šentjurskem poslušalstvu vzbujale dolgometražne aplavze. Mestna oblast je ob koncu navzoče meščanke in meščane, ki jih je bilo letos skoraj polna dvorana, v preddverju IKC-ja tudi pogostila.

(ViP)

Sorodne novice

Musica academica tudi tokrat z operno zgodbo

Jure Godler

Tema ustvarjanja je bil Franjo Malgaj

Jure Godler

Večer pod lipo z ljudskimi pevci in godci

Jure Godler

Jure Ivanušič navdušil na novem prizorišču v Gorici pri Slivnici

ViP

Moja razstava ilustracij

Jure Godler

Več kot 750 pevcev pelo na regijskem srečanju v IKC

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več