20.7 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

Ob spominu na prvi javni nastop New Swing Quarteta

Resevna, 24. 5. 2014 – Na lepo sobotno popoldne so se prijatelji New Swing Quarteta odločili, da se zberejo ob spominu na prvi javni nastop, ki je bil leta 1968 na Resevni. Nastopili so na prireditvi ”Pokaži, kaj znaš”, kjer so se predstavili s tremi pesmimi. Takrat so dobili pokal, iz katerega so kasneje tudi pili. Kakšni dve leti pred ustanovitvijo skupine, takrat imenovanih TuEmDiDži, so Rado Razdevšek, Dare Hering in Gregor Bezenšek dobili ploščo slovitega Golden Gate Quarteta. Po tem zgledu so se takrat odločili ustanoviti svojo zasedbo.

Kmalu zatem se jim je pridružil Marjan Petan, dve leti kasneje še Oto Pestner, ki je nadomestil Gregorja Bezenška. Tako so počasi začeli osvajati slovensko občinstvo z duhovnimi pesmimi ameriškega juga. Ustanovni član Dare Hering se dobro spominja začetkov skupine, ko so se fantje dobivali in igrali na kitaro. Spominja se tudi prihoda Ota, ki mu je oče moral dovoliti, da se je sploh lahko pridružil kvartetu, tako je bil še mlad. Eden od najlepših spominov je Otova zmaga na Slovenski popevki.

Spominjajo se nastopa s slovitimi damami The Brown Sisters, kjer je bila publika več kot polovico koncerta na nogah. V letih 1976, 1985 in 1988 so se glasbeniki odpravili na turnejo po Evropi in vzhodnoazijskih državah. Dva meseca so se potepali po Severni Ameriki, redno pa so koncertirali tudi po Vzhodni Evropi. Nastopali so na številnih festivalih in skupnih koncertih, kjer so za svoje delo prejeli številne nagrade. Njihova bogata diskografija obsega tako studijske kot koncertne posnetke. Svojo uspešno samostojno kariero pa po prenehanju delovanja kvarteta nadaljuje le Oto Pestner.

Na srečanje na Resevni so povabili tudi učence, starše, učitelje, predvsem planince in pohodnike, a prišla jih je le peščica. Danes so še vedno štirje fantje, ki se radi pogovarjajo o zgodovini, o dnevih, ki so jih preživeli skupaj, radi povedo, da prihajajo iz Šentjurja, na kar so zelo ponosni. V jeseni nameravajo prirediti en velik koncert v Zgornjem trgu, kjer je tudi njihova spominska soba. V Muzeju ob Južni železnici imajo svojo stalno razstavo. (V. A.)

 

Sorodne novice

Razhod v New Swing Quartetu: ‘Razlika v odnosu do glasbene usmeritve’

ViP

Srečanje malih vokalnih skupin s podmladkom

Jure Godler

Na prvomajski Resevni o spoštovanju dela

Jure Godler

Priprava na porod in starševstvo

Jure Godler

Prejeli smo: 20 let? Res? Toliko je že?

Jure Godler

Nujno je, da pojemo in recitiramo pesmi upora

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več