10.9 C
Šentjur pri Celju
21/09/2020
sentjur.net

Občina Dobje na prvem mestu po ločitvah

Šentjur, 23. 2. 2017 – Revija Moje finance (št. 2/2017) je pripravila statistično primerjavo Slovenskih občin “Kje v Sloveniji se najbolje živi”. Lestvico 211 občin so dobili z združitvijo nekaterih statistističnih kazalcev. Kot največjo utež – kar 50 % – so pripisali gospodarski moči občine in občanov. Ta najbolj vpliva na kakovost življenja, upoštevali pa so tudi višino neto plač, stopnjo brezposelnosti, delež občanov, zaposlenih na občini, vrednost stanovanj … Kot drugi kazalnik so upoštevali kakovost bivanja v občini, in sicer 20 % utež v celotnem izračunu, pri tem so upoštevali delež starejših od 65, gostoto naseljenosti, povprečno starost občanov, izobrazbo in stopnjo ločitev.

V statistiko so dodali tudi utež zdravja, ki so ji pripisali 15 % od vse statistike. Tu so pripravljalci upoštevali tudi bolezni sodobnega časa (depresja, diabetes, krvni tlak), kadilci in uživanje alkohola. Četrto utež so namenili infrastrukturi in stanovanjem – 10 %. V ta kazalnik so upoštevali število stanovanj, uporabno površino, delež novih stanovanj, število vrtcev, dolžino lokalnih cest, število vrtcev, število avtomobilov … Zadnja 5 % utež je bila v statistiki kriminaliteta, kjer so upoštevali tatvine, velike tatvine, roparske tatvine in umore.

Kam so uvrstili naši dve občini?

Zbir skupnih kazalnikov je Občino Šentjur uvrstil na 104. mesto na lestvici. Kvaliteto življenja v Dobju pa na 106. mesto. Kar pomeni, da sta obe občini v zlati sredini od 211 občin v Sloveniji. Po tej statistiki je kvaliteta življenja v obeh občinah enaka. Naj še omenimo, da je prvo mesto osvojila občina Železniki, sledijo pa ji še ostale gorenjske občine – Cerklje na Gorenjskem, Žiri, Gorenjska vas ter Škofja Loka. Na rep lestvice so se uvrstile skoraj vse pomurske in podravske občine. Zadnja je Velika Polana.

Poleg tega pa so pripravili še nekaj zanimivih statistik – občine z mlajšimi / starejšimi občani, najbolj zdrave občine, kjer ustvarijo navečjo dodano vrednost na občana, kjer je najmanj kapi, kje je navišja in najnižja kriminaliteta …  Občina Šentjur se v teh delnih statistikah do “top” 10 občin ne pojavi nikjer. Občino Dobje pa zasledimo v še dveh tabelah. Prvo mesto zaseda med občinami z največ ločitvami ter drugo mesto med občinami z najmanj odkritimi novimi primeri raka. Upamo lahko, da zadnji dve statistiki nista vzročno povezani. (Jure Godler, vir: Moje Finance, Marja Milič)

Sorodne novice

V prvi polovici septembra v Šentjurju 16 okužb

ViP

Praznik Občine Dobje za zaprtimi vrati

Jure Godler

V Šentjurju unovčenih skoraj 300 bonov, Dobje unovčevalce še čaka

ViP

Nova okužba z novim koronavirusom na Šentjurskem

ViP

Leto 2021 bo leto Josipa Ipavca

ViP

Kolumna: Naša prepričanja so zgolj prazen up

Bogdan Rahten
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več