10.6 C
Šentjur pri Celju
11/04/2021
sentjur.net

Občina Dobje ponosno zaključila drugo desetletje obstoja

Dobje, 21. 7. 2019 – Občina Dobje je na slavnostni seji praznovala svoj 20. rojstni dan. S svojim delovanjem je občina začela 1. januarja 1999 in se tako postavila ob bok 212 slovenskim občinam. Za občino Solčava je občina druga najmanjša občina v Savinjski statistični regiji, na državnem merilu pa je še 13 manjših občin. Kljub svoji majhnosti, saj v v Dobju živi le 966 prebivalcev, se je od začetka samostojnega delovanja zavzemala za kvalitetno življenje svojih ljudi in gradila dobre odnose med krajani. Vrtec, osnovna šola, knjižnica, dajejo mladim Dobjanom možnost razvoja.

Zbrane je nagovoril župan občine Dobje Franc Leskovšek. “Po dvajsetih letih lahko naštejemo številne prednosti male občine, pa tudi nekatere slabosti, predvsem zaradi neživljenjskih razpisov, ki onemogočajo manjšim podeželskim občinam dostop do razvojnih sredstev. Država bi nam kot demografsko ogroženemu področju morala nameniti več pomoči, tako pa se ustvarja le razkorak med urbanim in demografsko ogroženim področjem,” je povedal župan Leskovšek. Izpostavil je ukinitve pošt po manjših krajih v Sloveniji, med drugim tudi v Dobju. “Pošta zaradi ukinitve malih pošt ustvarja le lepe dobičke,” je bil kritičen. Tudi za namestitev bankomata ni posluha. V preteklem obdobju so posodobili vodooskrbo, posodobili vrtec in osnovno šolo, zgradili več kilometrov cest in sanirali več plazov. Trenutno se izvajajo dela na cesti Škarnice-Vodice, kjer so pred kratkim zaključili asfaltiranje. Zahvalil pa se je tudi občanom, ki so ob tem projektu veliko dela opravili prostovoljno.

Občinska priznanja

Župan Leskovšek je podelil priznanja tudi dobjanskim odličnjakom. Na predlog OŠ Dobje so priznanja prejeli Ana Vidic, Anej Bezgovšek, Urška Vrečko, Špela Škoberne, Nejc Žibret, Lovro Gubenšek in Matic Gračnar. Na predlog občinskega sveta so podelili tudi priznanje zlati maturantki in bodoči študentki medicine Neji Fajdiga.

Občinsko priznanje je prejela tudi ekipa mladink PGD Dobje. Ekipo sestavljajo dekleta, stara od 12 do 16 let, ki so postale državne prvakinje v gasilskem tekmovanju. Na predlog občinskega odbora SLS je občinsko priznanje prejel Andrej Kovačič iz Škarnic. Priznanje je prejel za delo v razičnih dobjanskih društvih – folkornem, gasilskem … Ravno pri obnovi Gasilskega doma Dobje je opravil veliko prostovoljnih ur, hkrati pa je sponzor izdelave slike sv. Florjana, ki krasi gasilski dom. Priznanje na pobudo občinskega odbora SLS je prejel tudi Adolf Lončar, tudi iz Škarnic. Aktivno pomaga pri izvedbi številnih prireditev v kraju, izkazal se je ob obnovi ceste Škarnice, saj je bil vseskozi prisoten za gradbišču in skrbel za najboljšo možno izvedbo del.

Priznanje tudi Občini Dobje

Občina Dobje pa je prejela tudi častni znak za sodelovanje, za dolgoletno in uspešno sodelovanje in pomoč pri izvedbi programa Območnega združenja slovenskih častnikov Šentjur. Priznanje občini Dobje sta izročila predsednik Zveze slovenskih častnikov, gen. maj. Alojz Štajner, in predsednik Območnega združenja slovenskih častnikov por. Cveto Erjavec.

Za kulturno popestritev so se organizatorji dogodka obrnili kar po domačem kraju. Slovensko himno je zapela kar moderatorka slavnostne seje Teja Leskovšek, zaigrali so Gasilski band iz Dobja, harmonikarji iz Dobja, na citre je zaigrala občinska svetnica Natalija Plemenitaš Fuchs, ob njej pa sta zapeli njeni hčerki Rubi in Ajda. Zaključili so z mlado dobjansko pevko Renejo Centrih, ki je zapela pesem Nine Pušlar. (Jure Godler)

Sorodne novice

Elaborat presoje varnosti cest v Dobju kot vstopnica za izboljšave

Natalija Plemenitaš Fuchs

Bodimo odgovorni, upoštevajmo ukrepe!

ViP

V prvi polovici septembra v Šentjurju 16 okužb

ViP

Šolske poti v Dobju pripravljene na šolarje

Jure Godler

Praznik Občine Dobje za zaprtimi vrati

Jure Godler

V Šentjurju unovčenih skoraj 300 bonov, Dobje unovčevalce še čaka

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več