13.2 C
Šentjur pri Celju
16/04/2024
sentjur.net

Občina napovedala smetem vojno

V Občini Šentjur se trenutno izvaja projekt Remesdianus – sanacija črnih odlagališč po občini. V naši občini je evidentiranih kar neverjetnih 186 črnih odlagališč. V tem projektu bodo sanirali najbolj potrebna. S čim prejšnjo in učinkovito sanacijo si občina prizadeva v sodelovanju z JZ Inštirutom za okolje in prostor, ki vidi enega bolj perečih okoljskih problemov ravno v črnih odlagališčih. Gre za čezmejni projekt, za katerega so bila evropska sredstva uspešno pridobljenana razpisu Operativni program IPA Slovenija–Hrvaška 2007–2013. Ključne naloge v okviru tega projekta je evidentiranje črnih odlagališč, izbor odlagališč za sanacijo, izvedba sanacije in krepitev zavesti mladih o pomenu okolja. Kot najbolj potrebna odlagališča v Občini Šentjur so evidentirali odlagališča v Mariji Dobje, na Dolgi Gori, v Mrtvici pri Kmetijski šoli, v Mrtvici oz. Črnem tumfu, pri gradu Žusem, v Košnici, ob cesti Pešnica–Rozalija, ob cesti Vrbno–Zreče in v Šentvidu pri Planini ob gozni cesti Bohor (2 odlagališči). Okvirna vrednost projekta je 120.000 EUR, občina pa bo sofinancirala 32.346 EUR.

Na novinarski konferenci pri Mrtvici sta župan mag. Marko Diaci in Cvetka Ribarič Lasnik z Inštituta za okolje in prostor poudarila pomen zdravega okolja. Na tem odlagališču je podjetje, ki bo skrbelo za odvoz odpadkov, čakalo presenečenje. Šele drugi dan, ko so začeli z buldožerjem umikati odpadke, teh ni zmanjkalo in od predvidenih 30 m3 odpadkov se je izkazalo, da je na črnem odlagališču kar neverjetnih preko 200 m3 odpadkov. Dela na črnem odlagališču Mrtvica bodo nadaljevali zaradi velike količine odpadkov še v ponedeljek.

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več