21 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

Občina Šentjur bo tudi naprej podpirala naše gasilce

Šentjur, 29. 1. 2019 – Župan občine Šentjur vsako leto pripravi sprejem za predstavnike Gasilske zveze Šentjur (GZŠ) ter vodstev prostovoljnih gasilskih društev, ki delujejo v občini. Osnovni namen vsakoletnega srečanja je podpis pogodbe o sodelovanju ter druženje, ki sledi slavnostnemu podpisu. Gasilska zveza je predstavnica kar 11 prostovoljnih gasilskih društev iz občine Šentjur in enega društva iz občine Dobje. Pri nas delujejo gasilska društva iz Dobrine, Dolge Gore, Dramelj, Kalobja, Loke pri Žusmu, Lokarij, Planine, Ponikve, Prevorja, Slivnice pri Celju in Šentjurja pri Celju. S to široko mrežo operativnih gasilcev Gasilska zveza Šentjur zagotavlja varnost premoženja in ljudi.

Zbrane je uvodoma pozdravil predsednik GZŠ Aleš Guzej. V zvezo je včlanjenih 2014 članov, od tega 399 operativnih gasilcev. »Lansko leto smo zaznali porast intervencij. Največkrat smo posredovali pri tehnični pomoči in reševanju, sledijo pa požari,« je razložil Guzej. Na vseh intervencijah je sodelovalo okoli 1200 operativnih članov, za kar so porabili 2700 intervencijskih ur. Operativno pripravljenost vzdržujejo z vajami. Lansko leto so izvedli nenapovedano vajo. »Na Kmetiji Korenjak v Dramljah je bila izvedena nenapovedana vaja. V roku 20 minut je na prizorišče prispelo kar 120 operativnih gasilcev, kar je odličen rezultat,« je pohvalil naše gasilce Guzej. Dodal je, da pripravljenost vzdržujejo tudi z usposabljanji – izvedli so tri tečaje za pripravnike, ki jih je končalo kar 90 bodočih gasilcev, od teh pa jih 55 že obiskuje tečaj za operativne gasilce.

Opravili vse naloge

V kratkem povzetku delovanja društev in zveze je predsednik izpostavil tudi pomen tekmovanj, kjer so tri ekipe dosegle državno raven in se bodo letos pomerile v Celju. »S strani vodstva GZŠ smo zadovoljni z delovanjem, saj smo opravili vse naloge, ki smo si jih zadali in dosegli vse cilje. Verjamem, da bo tako tudi v bodoče,« je zaključil Guzej. Vse obveze zveze pa so zapisali v pogodbo, ki jo vsko leto podpišejo z Občino Šentjur. Izpostavil je, da bodo v prihodnosti pomagali pri sofinanciranju vozila za PGD Lokarje in sofinanciranju vozila za PGD Šentjur, ki bo nadomestilo zdaj že skoraj 30-letno gasilsko cisterno. Prav tako gasilci pripravljajo nov dolgoročni program za obdobje 2021 do 2030.

Župan občine Šentjur mag. Marko Diaci se je predsedniku zahvalil za izčrpno poročilo in se mu v imenu občanov in občank zahvalil za sodelovanje. S podpisanim dokumentom se je občina obvezala tako za moralno kot finančno podporo. Župan je poudaril, da se je v nekaj preteklih letih vsota sredstev, ki jo prejemajo GZŠ in posledično tudi vsa delujoča društva, kar precej povečala. »Prostovoljni gasilci dajete na razpolago svoj čas in marsikdaj tudi svoje življenje, kar zagotovo ni zanemarljivo,« se jim je zahvalil župan. »Ponosen sem na občino, ki ima tako dobro gasilsko zvezo in gasilce,« je zaključil. Po tem ko sta s predsednikom GZŠ podpisala pogodbo, je župan predstavnike gasilcev še pogostil. (Jure Godler)

Sorodne novice

Naj bo dan, naj bo noč, našim občanom na pomoč!

Tjaša Ferlež

Podpisali pogodbo o sodelovanju z GZ Šentjur

Tjaša Ferlež

Domači gasilski podmladek pobral vsa prva mesta

Tjaša Ferlež

Za roko jo je zaprosil kar na vrhu Triglava

Tjaša Ferlež

Gasilci na obisku pri Kulturni pip’ci

Tjaša Ferlež

Za nesrečo je bila kriva otroška igra

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več