23.6 C
Šentjur pri Celju
21/09/2023
sentjur.net

Občina Šentjur gostila skupščino ZOS ter predstavnika ministrstev

V Šentjurju je bila danes 14. redna skupščina Združenja občin Slovenije (ZOS), na kateri so se predstavniki občin – članic ZOS, teh je kar 141, seznanili z delom v letu 2011 ter načrti združenja za letošnje leto. Iz prve roke pa so lahko slišali tudi aktualne informacije s področij ministrstev za gospodarski razvoj in tehnologijo ter pravosodja in javno upravo.

Uvodoma sta zbrane na skupščini pozdravila predsednik ZOS Robert Smrdelj in gostitelj župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci, ki sta med drugim poudarila pomen sodelovanja občin pri zastopanju skupnih interesov, še posebej v prihajajočem obdobju, ki ga bosta na državni in evropski ravni zaznamovala varčevanje in ukrepi racionalizaciji. Smrdelj in Diaci sta izrazila upanje in nujo, da financiranje lokalnih skupnosti ohrani dinamiko, ki bo omogočala nadaljevanje zastavljenih projektov in nove naložbe.

S povsem svežimi novicami je na skupščino v Šentjur iz Ljubljane, kjer so pred tem pripravili na isto temo novinarsko konferenco, prišla državna sekretarka iz ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Monika Kirbiš Rojs. Županom je predstavila v petek objavljeni javni poziv za predložitev vlog za slabih 145 milijonov evrov vredno sofinanciranje projektov lokalnih skupnosti. »Gre predvsem za projekte razvoja urbanih naselij ter na ekonomsko, izobraževalo, okoljsko in socialno infrastrukturo. Pri tem je največja potreba po izgradnji kanalizacije, domov za starejše, vrtcev, obnove mestnih jeder,« je poudarila Kirbiš Rojsova, ki je s predstavitvijo poziva pohitela, ker ve, »kako dolgo so nanj čakale lokalne skupnosti«.

Predsednik strokovnega sveta za prijazen in učinkovit javni sektor iz ministrstva za pravosodje in javno upravo Gorazd Perenič pa je na današnji skupščini predstavil potrebo in načrte po racionalizaciji lokalne samouprave. Kot je poudaril, bodo na ministrstvu proučili možnosti racionalizacije v dialogu z lokalnimi skupnostmi – občinami ter presodili, na katerih področjih je sistem dobro organiziran in kje bi bilo mogoče stvari izboljšati. Še posebej v luči dejstva, da oblikovanje pokrajin še nekaj časa ne bo aktualno, zato je treba razmišljati o nadgradnji obstoječe ureditve.

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več