13.6 C
Šentjur pri Celju
11/08/2022
sentjur.net

Občina Šentjur z najvišjim proračunom do sedaj

Šentjur, 26. 1. 2021 – Po tem, ko so konec lanskega leta morali zaradi okužbe v občinski upravi prestaviti sejo občinskega sveta Občine Šentjur, so jo konec meseca januarja vendarle izvedli – zaradi epidemiloškoih zahtev, prvič v zgodovini v telovadnici OŠ Hruševec Šentjur. Mize in stole za občinske svetnike so postavili na priporočeno razdaljo in se spopadli z razmeroma dolgim in pomembnim dnevnim redom. Med drugim so sprejeli tudi proračuna občine za naslednji dve leti – za leto 2021 in 2022.

Rekordni prihodki

Dvoletni proračun omogoča Občini Šentjur uveljavitev planiranja prejemkov in izdatkov, pa tudi učinkovitejše izvajanje razvojnih programov. Na prihodkih občine se je dvignila povprečnina na 628,20 evrov. Župan Občine Šentjur, mag. Marko Diaci, je znova poudaril, da so se letos prvič približali znesku povprečnine, ki bi ga morale občine prejeti po Zakonu o financiranju občin. Razlika je “samo” še 40 evrov. Po dejansko prejetih povprečninah in po tistem, kar je zapisano v Zakonu o financiranju občin, je Občina Šentjur v desetih letih prejela 20 milijonov evrov manj, kot bi morala. Ta manjko pa se občinam zelo pozna.

Vseeno pa občina računa na 19.957.159 evrov prihodkov in 23.369.626 evrov odhodkov v letu 2021. Zadolžila bi se za 2,2 milijona evrov za projekte iz Načrta razvojnih programov, ob prestopu leta pa je na svojem računu imela 1,9 milijona evrov.

Izpostavljamo nekaj projektov, ki po naši oceni iztopajo in so razvojno naravnani. Ustanovila se bo mreža podjetniških inkubatorjev v Aurei v Gorici pri Slivnici. Za investicijsko vzdrževanje lokalnih cest so rezervirali 1,3 miljona evrov na leto. Zanimiva cestna postavka je tudi sofinanciranje projektov na državnih cestah – za to je namenjenih v osnutku proračuna 680.000 evrov. S tem sofinancerskim deležem občina zagotavlja tisti del, ki je v pristojnosti občin – projektne dokumentacije itd. Kot medklic lahko povemo, da se pripravlja tudi tretja in četrta faza razpisa za izgradnje državne ceste Dole-Ponikva-Loče.

Proračunska sredstva se bodo namenila tudi za rekonstrukcije in čistilni napravi – na Planini pri Sevnici in Loki pri Žusmu. Še vedno pa so na voljo sredstva za subvencije malih čistilnih naprav. Poudarek bo tudi na izgradnji številnih vodovodov in vodovodnih prilkjučkov po občini – Loka pri Žusmu, Ponikva, Prevorje, Dramlje, Slivnica in Kalobje. Bo pa posodobitev dočakalo tudi pokopališče Šentjur. Dobra vest za zagovornike mestnega parka, ki ima v proračunu ime Livada, je tudi, da bomo v naslednjih dveh letih park vendarle dobili – v letošnjem letu je namenjenih 90.000 evrov za študijo in projektno dokumentacijo, v letu 2022 pa je za začetek del namenjenih dobrih pol milijona evrov. Gre za fazno gradnjo, občina pa budno preži tudi na kakšen javni razpis, ki bi našo težko pričakovano investicijo pospešil.

Industrijska cona za razvoj

V letošnjem in naslednjem letu se bo komunalno opremila Industrijska cona jug 3. Za to investijo je občina v dveh letih namenila 2,5 milijona evrov, je pa odlična vzpodbuda gospodarstvu, ki ima možnost za izgradnjo poslovnih objektov. Občina si nadeja, da bo ob prodaji tega zemljišča dosegla dva pozitivna učinka – zagnala novo gospodarstveno dejavnost in s tem nova delovna mesta ter zagotovila nova finančna sredstva ob prodaji parcel v proračun.

S proračunom občine Šentjur bodo zadovoljni tudi kulturniki, saj je za kulturne razpise – ti so že objavljeni – namenjenega celo več denarja. Za delovanje kulturnih društev, kulturne projekte in prireditve ter delovanje ZKD Šentjur je namenjenih kar 8 % več sredstev in v letu 2022 bo teh 100.000 evrov. V Zgornjem trgu pa se bo na Ipavčevi 26 in 27 uredila kletna etaža, občina pa je za ta projekt zagotovila tudi sredstva EU preko LAS “Od Pohorja do Bohorja”. (Jure Godler)

Sorodne novice

Sprejeli lokalni program kulture in strategijo mladinskega dela

Jure Godler

Župan mag. Marko Diaci: »Iz Šentjurja smo nekaj naredili«

Jure Godler

Slovenija, vse najboljše za 30 let

Tjaša Ferlež

Pričela se bodo dela na cesti Dramlje–Slatina

Jure Godler

Novinarska konferenca: Začelo se je leto Josipa Ipavca

Jure Godler

Mestni park Šentjur bo zbirališče za vse občane

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več