24.9 C
Šentjur pri Celju
13/07/2024
sentjur.net

Obeležili četrt stoletja Občine Dobje

Dobje, 16. 6. 2024 –  V nedeljo je v Občini Dobje potekala slovesna prireditev, na kateri so ob občinskem prazniku občine podelili priznanja in plakete za pomembne dosežke posameznikov. Občina Dobje spada v eno izmed najmanjših slovenskih občin, v kateri predvsem izstopa pester in razgiban družbeni utrip kraja. Občanke in občani skupaj delujejo tvorno in tako še dodatno pripomorejo k prepoznavnosti kraja in kakovosti bivanja v njem.

Leta 1998 se je Občina Dobje odcepila od Občine Šentjur pri Celju in postala samostojna občina. Kot vsako leto so tudi tokrat s prireditvijo zaznamovali njen obstoj oziroma 25. obletnico kraja. Kot pripoveduje župan Franc Leskovšek, je ponosen na kraj Dobje in ljudi v njem. S skupnimi močmi jim je v preteklem letu uspelo urediti in obkljukati marsikatero točko na seznamu, ki so si jo zadali. »Zagotovo je eden izmed večjih projektov v zadnjem času obnova dotrajane dvorane kulturnega doma in avle, saj se je zaradi vgradnje nove scenske razsvetljave, ozvočenja in postavitve videoprojekcijske opreme razširila možnost izvajanja predavanj, koncertov in drugih dogodkov v kulturnem domu, vse to pa popestri dogajanje v naši mali občini. Sočasno z obnovo dvorane smo pristopili tudi k prenovi dela pisarn, da smo pridobili več prostora za arhivsko in dokumentarno gradivo, ki se ga je skozi leta poslovanja nabralo kar precej. Med drugim smo sanirali večji plaz pod stanovanjskim objektom v vasi Večje Brdo, ki je grozil, da bo s seboj odnesel naseljeno hišo in del dvorišča. Naj omenim še, da smo obnovili odseke cest, ki so bili že močno načeti. Eden izmed takšnih odsekov je cesta Suho–Gmajna in cesta v vas Završe. Zagotovo pa je velika pridobitev za našo občino tudi izgradnja optičnega omrežja, katere investitor ni bila občina, temveč podjetje Rune. Občini gre del zaslug, saj je že pred leti začela prve korake k uresničitvi cilja, da bi se zaradi slabe pokritosti mobilnega in internetnega signala na našem območju občanom omogočile druge, boljše možnosti.« Dodaja še, da je ponosen, da se bo Dobje, tako kot druga območja po Sloveniji, počasi priključilo na »svetlobno hitrost«.

Županova priznanja

Klara Jeran je prejela županovo priznanje, ker je v vseh devetih letih šolanja dosegala odličen učni uspeh. Svojo nadarjenost je izkazovala predvsem na področju geografije, biologije in kemije. Uvrstila se je v četrtfinale tekmovanja Male sive celice in tako pripomogla k prepoznavnosti Osnovne šole Dobje. Klaro odlikujejo vestnost, marljivost, vztrajnost, natančnost in zanesljivost. Izkazala se je pri vodenju prireditev na šoli, v timskem sodelovanju in nudila pomoč drugim, ko so jo potrebovali.

Manca Kovačič je v vseh devetih letih šolanja dosegala odličen učni uspeh in aktivno prepevala v šolskem pevskem zboru. Njena nadarjenost izstopa predvsem na področju biologije. Manco odlikujejo vestnost, marljivost, vztrajnost, natančnost in zanesljivost. Odlično se je izkazala pri vodenju različnih prireditev na šoli, sposobna pa je sodelovati v timu, pomagati in spodbujati sošolce.

Nik Obrez je županovo priznanje prejel za vrhunske športne dosežke. Kot državni reprezentant je prejemnik zlatih, srebrnih in bronastih priznanj na državnih in mednarodnih taekwondo tekmovanjih. Občina Šentjur mu je v letu 2023 podelila častno priznanje Športnik leta v mladinskem razredu. Skozi devetletno šolanje je ves čas uspešno zastopal šolo na šolskih tekmovanjih v atletiki.

Zlata plaketa

Mag. Natalija Plemenitaš Fuchs iz Dobja je prejela zlato plaketo Občine Dobje za udejstvovanje v času lanskih poplav, kot takratna vodja Izpostave Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Celje in Regijskega centra za obveščanje Celje. Več mesecev je bila vpeta v organizacijske in izvedbene aktivnosti v poplavah v zahodnoštajerski regiji, predvsem v Zgornji Savinski dolini. Delovala je tudi kot vodja izpostave in kot pripadnica civilne zaščite, in sicer pripadnica regijskega štaba civilne zaščite ter pri podpori regijskega štaba. Sodelovala je z občani in najvišjimi strukturami zaščite in reševanja ter tujimi silami za zaščito in reševanje ter domačimi in tujimi oboroženimi silami, ki so sodelovale pri odpravi posledic po poplavah. Z župani prizadetih občin ter strukturami zaščite in reševanja je imela vzpostavljene strokovne, a vendar zelo človeške odnose. Med drugim je tudi članica občinskega sveta Občine Dobje že od leta 2006 in s svojo strokovnostjo vseskozi prispeva k razvoju kraja. Poleg vsega naštetega je Natalija že več mandatov predsednica sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, kjer si prizadeva za povečanje varnosti in ozaveščanja deležnikov v cestnem prometu.

Otroški pevski zbor Osnovne šole Dobje pod vodstvom Reneje Sare Centrih je v zadnjem letu dosegel izjemne rezultate na regijski in državni ravni. Na regijskem tekmovanju v Črni na Koroškem je maja 2023 dosegel srebrno priznanje, na 27. državnem tekmovanju otroških pevskih zborov v Zagorju ob Savi pa je maja letos prejel zlato priznanje. Zbor šteje 35 učencev, ki vestno obiskujejo vaje ter razvijajo posluh in smisel za večglasno petje. Z zborovodkinjo Renejo se ves čas udeležujejo vseh šolskih in občinskih prireditev ter z ubranim petjem razveseljujejo občinstvo.

Občinsko priznanje 

Albina Karmuzel je predsednica Občinske zveze prijateljev mladine Šentjur in Dobje. Je izjemno predana in aktivna sodelavka, ki si neutrudno prizadeva za izboljšanje življenjskih pogojev otrok iz različnih občin. Družinam pomaga pri reševanju socialno-ekonomskih stisk. Njeno delo presega okvire občinske meje. Šola se pogosto obrača nanjo, kadar zaznajo težave pri plačilu stroškov vrtca in šole oziroma pri zagotavljanju osnovnih pogojev in potreb za preživetje otrok. Z donacijo prehranskih paketov, gospodinjskih pripomočkov, oblačil in obutve je Albina finančno razbremenila številne družine v stiski. Je pobudnica in nosilka številnih akcij za zbiranje finančnih sredstev, s katerimi je podprla večje gradbene posege v bivanjske razmere socialno ogroženih družin. S tem je omogočila dostojen dom otrokom, katerih starši zaradi različnih neugodnih okoliščin tega niso bili zmožni zagotoviti. Zaradi njenega prizadevanja se je veliko otok vključilo v projekte, kot so Botrstvo, Trije zimski botri, Športnik sem, Veriga dobrih ljudi, Letovanja na morju in v Kranjski Gori ter Bralna značka. Albina Karmuzel je s svojim nesebičnim delom in zavzetostjo bistveno prispevala k izboljšanju življenjskih pogojev številnih otrok in njihovih družin v Občini Dobje.

Vladimir Robič že vrst let uspešno vodi medobčinski odbor delovnih invalidov občin Šentjur in Dobje. Organizira srečanja, ekskurzije in pomaga pri zagotavljanju medicinskih pripomočkov za člane društva. Že vrsto let vodi uspešno skupino harmonikarjev Kulturnega društva Dobje, s katerimi nastopa tako na domačih tleh kot v tujini in s tem širi prepoznavnost Dobja. Zadnje priznanje ni priznanje Občine Dobje, temveč priznanje Agencije za varnost prometa (AVP). Zlati znak AVP se podeljuje posameznikom za deset- in večletno uspešno delo, in sicer praviloma posameznikom, ki so že prejeli srebrni znak AVP. Zlati znak AVP se lahko podeli posameznikom tudi za enkratne dosežke oziroma izjemne uspehe, s katerimi so bistveno prispevali k varnosti v prometu.

Zlati znak AVP

Ludvik Petrič je kot načelnik Policijske postaje (PP) Šentjur močno vplival na izboljšanje stanja varnosti v cestnem prometu Občine Dobje. Udeleževal se je sej občinskega sveta ter v vsakem mandatu predlagal kompetentnega predstavnika PP Šentjur v svet za preventivo in varnost (SPV) v cestnem prometu Občine Dobje. Dovzeten je bil za predloge in pobude za izboljšave. Vedno je podprl promocijske in preventivne akcije ter pobude SPV Občine Dobje. Podprl je tudi prošnje za morebitne meritve hitrosti oziroma opozorilne akcije, če je lokalna skupnost zaznala odstopanja v varnosti cestnega prometa. Ker namerava Ludvik Petrič v letu 2024 zaključiti aktivno pot v Policiji, ga je SPV Občine Dobje predlagal kot kandidata za zlati znak AVP. S tem se mu želi lokalna skupnost zahvaliti za izjemen trud pri preventivnih aktivnostih ter za dolgoletno uspešno delo v PP Šentjur, ki spodbuja ter izvaja preventivne akcije za izboljšanje varnosti cestnega prometa.

Da pa niso govorile samo besede in pohvale, je za popestritev programa poskrbela glasba. Program prireditve so obogatili učenci in učitelji Osnovne šole Dobje ter vokalna skupina Vokalija. »Še enkrat iskrene čestitke vsem dobitnikom priznanj, naj vam bodo dober motivator za vaša prizadevanja, delo, stremljenje k napredku, pozitivnemu odnosu do kraja in sočloveka tudi v prihodnje. Priznanja so zahvala za vaše trdo in neutrudno delo, hkrati pa so tudi dokaz, da ste zanj bili opaženi, izpostavljeni in nagrajeni,« sta ob koncu svoje misli strnila povezovalca dogodka Polona Kovač in Luka Centrih. Po zaključku programa je Občina Dobje poskrbela še za druženje. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Župan gostil dobjanski odličnjakinji

Tjaša Ferlež

S kulturnim korakom na pot

Jure Godler

Dobjanska akcija “Alkohol ne sodi za volan”

Jure Godler

Kulturno srce Dobja odprlo svoja vrata

Jure Godler

Gradnja pešpoti v Dobju za boljšo dostopnost in varnost

Tjaša Ferlež

Abraham prireditve ‘Pokaži, kaj znaš’ v Dobju

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več