3.7 C
Šentjur pri Celju
27/01/2021
sentjur.net

Obudili Možička in Princeso Vrtoglavko

Šentjur, 20. september 2019 – Prvi slovenski balet Možiček in komična opereta Princesa Vrtoglavka veljata za najboljši deli najmlajšega iz dinastije Ipavcev – Josipa. Kljub temu, da ga pogosto dojemamo v senci očeta Gustava in strica Benjamina, je njegovo ustvarjanje že za čas njegova življenja veljalo za izjemno, tudi preko luže. Le Princesa Vroglavka je imela to nesrečo, da je na soj premiernih luči morala čakati do leta 1997, ko je bila uprizorjena v Operi Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Spomin in zavest o junakih, ki sta nemalokrat spregledana, se je v tem letu namenila dvigniti šetnjurska izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti. Ta je k sodelovanju povabila šesterico slikarjev: Katjo Gajšek, Polono Kitak, Manjo Koren Kodele, Aleša Nežmaha, Primoža Pečarja in Kvirino Martino Zupanc, da po svojih dojemanjih libreta upodobijo Možička in Princeso Vrtoglavko. Ducat likovnih del so minuli petek izobesili v Galeriji Zgornji trg.

V uvodu odprtja so si zbrani ogledali izsek iz oddaje Možiček, ki je bila na televizijskih zaslonih prvič predvajana pred nekaj leti. Po pozdravu vodje šentjurskega javnega sklada in organizatorke Anite Koleša je zapela Andreja Zakojnšek Krt, prvakinja mariborske opere, ki ji je, kot mladi pevki, leta 1997 pripadla naslovna vloga Princese Vrtoglavke. S posameznimi arijami iz operete se je predstavila skupaj z liverpoolskim pianistom Simonom Robinsonom, ki že 40 let ustvarja v mariborski Operi in baletu. Često so razstave v zgornjem trgu spremljane tudi s strani kustosov, le redko pa jih v pričo tako avtorjev kot obiskovalcev oceni recenzor oz. kritik. Na povabilo sklada si je dela ogledal tudi Mario Berdič. Kot zagovornik, da je za poznavanje likovnega dela potrebno tudi poznavanje avtorja, je ob le-teh njihove umetnine “obdelal” precej slikovito ter nemalokrat duhovito. Dvanajsterica slik je svoje trajno mesto dobila tudi v priložnostnem koledarju, ki ga je izdal JSKD, začasno pa tudi ob vstopu v Zgornji trg, kjer so dela razpeta nad cesto. (ViP)

Sorodne novice

Potujoča fotografska razstava dobrih zgodb pri nas

Jure Godler

Božična pešpot vabi sprehajalce vse do severnega pola

Jure Godler

S Pop artom Josip približali umetnika mladim

Jure Godler

Klepetulje in umetnica združili moči na razstavi Klepetulje

Jure Godler

Jezerniki ustvarili križišče štirih edinstvenih poti

Jure Godler

S cerkvenega obzidja prekinili kulturni post

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več