-0.2 C
Šentjur
12/12/2019
sentjur.net

Obudili spomin na Bratovščino Sinjega galeba

Ponikva, 11.5.2019 – Člani dramskega krožka osnovne šole Blaža Kocena Ponikva, pod mentorstvom Irene Zevnik, so v soboto popoldne v kulturnem domu na Ponikvi uprizorili dramsko predstavo z naslovom Bratovščina Sinjega galeba. »Zgodba je bila dolga in zelo zahtevna, vendar je njeno sporočilo zato toliko bolj pomembno. Sama vsebina zgodbe v ospredje postavlja vrednote, kot so združeno delo, nesebičnost in medsebojna pomoč, katere si lahko vzamemo tudi sami za življenje,« je pred pričetkom predstave povedala Zevnikova.

Glavni junak je dvanajstletni Ivo, ki s prijatelji ustanovi društvo in ga poimenuje Bratovščina Sinjega galeba po jadrnici svojega očeta, ki se imenuje Sinji galeb. Ivo je sirota. Sam živi v stari kamniti hišici. Vsi ribiči ga sovražijo zaradi očetove hude napake, le stari Just je prijazen do njega. Nekega dne pa se je zgodilo nekaj, kar mu je spremenilo življenje v pustolovščino. Na otok se je vrnil Ivov oče, ki so ga imeli vsi za mrtvega. Svojemu sinu je zapustil jadrnico Sinji galeb, nato pa umrl. Ivo je s pomočjo prijateljice Mileve prepričal fante iz vasi, naj mu pomagajo premakniti jadrnico iz vode.

Skupaj z Ivom so ustanovili Bratovščino Sinjega galeba. Druščina je Sinjega galeba kmalu pripravlja na plovbo. Že so se veselili širnega morja, ko so jim jadrnico zaplenili ribiči, ki so hoteli s tem dobiti nazaj denar, ki ga je zapravil Ivov oče. Bratovščina si je hitro izmislila načrt. Čuvaja barke so onesposobili in si vzeli jadrnico nazaj. Ko so odpluli  širnemu morju naproti, so jim ladjo vzeli tihotapci in druščino želeli prodati v Azijo, vendar se je iznajdljiva druščina znašla in uspešno rešila svojo ladjo. Zgodba se na koncu srečno konča, saj druščino z Ivom na čelu doma toplo sprejmejo.

Zgodba Toneta Seliškarja je bila napisana med prvo in drugo svetovno vojno. Je brezčasna zgodba, s katero so odraščale mnoge generacije slovenskih otrok. »Ne gre ravno za zgodbo, napisano po resničnih dogodkih, saj se je zgodba ohranila predvsem iz ustnih virov, najbolj resnična so zagotovo imena,« je za konec povedal vnuk pisatelja in gost predstave Anton Seliškar.

(Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Bodi v svoji besedi resničen, v dejanju pravičen

Tjaša Ferlež

Že 8. tradicionalni Kocenov pohod

Tjaša Ferlež

Gostom iz projekta pripravili številna presenečenja

Jure Godler

Vesoljci, Dorica in Čenča zavzeli IKC

Jure Godler

Prejeli smo: Najboljši na mednarodnih tekmovanjih pri ministrici

Jure Godler

Dobrodelni koncert ob desetletnici šole

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več