10.6 C
Šentjur pri Celju
11/04/2021
sentjur.net

Obudili spomin na Feliksa Smolo – ustanovitelja GZŠ

Šentjur, 30. junij 2020 – V torek, so se gasilci Gasilske zveze Šentjur, skupaj z domačimi spomnili Feliksa Smole – prvega predsednik Gasilske zveze Šentjur ob 100 letnici njegovega rojstva. Najprej so obiskali njegov grob v Šentjurju, kjer so mu v spomin poklonili cvetje in prižgali sveči, nato pa pogovor o pokojniku razširili še ob slikovnem gradivu iz njegovega življenja.

Feliks Smola se je rodil 27. junija 1920 na Dunaju. V letu 1921 se je s svojo družino preselil v Šentjur in tukaj hodil v takrat imenovano meščansko šolo. Že kot deček, je oboževal šport saj je vanj vlagal veliko svojega prostega časa in energije.  V takratnih časih je v Šentjurju delovalo Sokolsko društvo, kjer je Smola zelo rad igral nogomet in se družil z sovrstniki. S časoma, ko je odraščal je postajal aktiven v večih društvih v Šentjurju, med drugim tudi med gasilci, katere je vedno nagovarjal z besedo »tovariši in tovarišice«.

Ko se je prvič poročil, sta se mu je v zakonu rodil sin Feri in hči Marjetica. V času druge svetovne vojne je bil prisilno mobiliziran v nemško vojsko, a se je leta 1945 srečno vrnil v Šentjur. Po nacionalizaciji firme (katero sta že pred leti ustanovila njegova starša) se je preselil v Celje, kjer se je zaposlil v tovarni Emo. Postal je član mnogih društev, kjer je bil znan kot aktiven član vsakega društva. Najbolj pa ga je zaznamovalo članstvo v Prostovoljnem gasilskem društvu Šentjur, kjer je med druženjem spoznal tudi svojo ženo Ivanko s katero je novo življenje zaživel v Celju. Takrat sta se mu rodila še Srečko in Vanja.

Posloven človek

Feliks Smola je bil človek, ki mu nikoli ni zmanjkalo energije. Zanj je bila beseda nemogoče popolnoma tuja. Vedno je znal pognati in motivirati ljudi da so se še tako nerešljivi problemi zdeli rešljivi. Ljudje se Smolo spominjajo kot urejenega kolega s kravato, ki je bil njegov zaščitni znak. Na zunaj in na znotraj je bil poslovni človek, ki je dobro vedel kako kašno stvar začeti in speljati do konca.  Za svoja dela je bil večkrat nagrajen. Njegove nagrade pa nam je ponosno pokazala njegova hčerka Vanja, ki njegove stvari skrbno hrani in o njih s posebnim žarom rada pripoveduje.

Ustanovitelj GZ Šentjur

Smola je že zelo zgodaj zaznal potrebo po organizirani gasilski službi. Bil je predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Šentjur in prvi predsednik Gasilske zveze Šentjur. On je bil tisti, ki je ustanovil in vodil Gasilsko zvezo Šentjur. Po preselitvi v Celje pa je postal tudi predsednik Okrajne gasilske zveze Celje. Ob grobu Smoleta pa je nekaj besed spregovoril tudi sedanji predsednik Gasilske zveze Šentjur, Aleš Guzej »Njemu in vsem preminulim gasilcem je največja zahvala, da mi nadaljujemo njihovo dobro delo in vse to uspešno prenašamo na naše mlajše rodove, razvijamo gasilsko organizacijo in jo delamo s tem le še boljšo.«  

Društvo Svoboda

Smola pa se ni razdajal le za gasilce, ampak tudi za kulturo. Bil je gonilna sila Kulturno prosvetnega društva Svoboda v Celju. Dom Svobode je bil njegov otrok in njegov drugi dom. Smola je moral v zgodovini skozi težke čase vseh sistemov in ovir, ki so mu bile postavljene na poti do Doma Svobode. Prav tukaj pa se je pokazala njegova vztrajnost da so na koncu imeli in še imajo, kar so želeli.

Poleg gasilcev in kulturnikov pa je bil Smola tudi aktivni član Krajevne skupnosti in dolgoletni predsednik Sveta krajevne skupnosti Gaberje. Njegova želja, da bi se delavsko Gaberje razvilo je bila uresničena. Danes je Gaberje, zahvaljujoč Feliksu Smola, najbolj cvetoč del Celja.

Žal je v življenju tako, da nikoli ne moreš dokončati začetega. Vendar pa je za Feliksom Smola generacija, ki se bo morala dobro potruditi za visoke cilje, ki jih je predhodno postavil in zapustil Feliks Smola.  (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Gasilska zveza Šentjur: Uspešno opravili tečaj IDA

Tjaša Ferlež

Borut Pahor ob letu Josipa Ipavca obiskal Šentjur

Jure Godler

Gasilska zveza Šentjur: Z optimizmom v leto 2021

Jure Godler

GZŠ: Imamo že 450 gasilcev operativcev

Tjaša Ferlež

#koronaintervju št. 19 – Aleš Guzej, predsednik GZŠ

Tjaša Ferlež

Najštevilčnejši kviz glasilske mladine GZŠ doslej

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več