1.3 C
Šentjur pri Celju
06/12/2021
sentjur.net

Odprli filatelistično razstavo v čast Blažu Kocenu

Ponikva, 18. 5. 2021 – Občina Šentjur letos obeležuje obletnici dveh pomembnih rojakov – 100. obletnico smrti skladatelja Josipa Ipavca in 200. obletnico rojstva ter konec tega meseca 150-letnico smrti očeta sodobnega atlasa Blaža Kocena. Slednji je na svet, ki ga je v življenju podrobno raziskoval, privekal prav na Ponikvi. V njegovo čast je Pošta Slovenije januarja izdala spominsko znamko.

Na videz majhen košček potiskanega papirja, ki pa ima to poslanstvo, da lahko prepotuje prav vse poti, ki jih je kot eden boljših v svojem času zarisoval Blaž Kocen. In prav znamke bodo rdeča nit razstave, ki so jo v torek, 18. maja, odprli. Ob tem je potrebno poudariti, da so se organizatorji držali pravil v zvezi s preprečevanjen širjenja okužb.

Ponosni na svoje prednike

Ponikva je kraj, ki se ponosno postavi s svojimi slavnimi sokrajani, vse od Antona Martina Slomška, Mihaela Zagajška, Stanka Buserja, Davorina Trstenjaka do danes že omenjenega Blaža Kocena, po katerem je poimenovana tudi tukajšnja osnovna šola. Kraj privablja tako z gostoljubnostjo kot ličnostjo. Na Ponikvi se dobro zavedajo tukajšnjih rojakov. Večkrat se jih spominjajo in njim v spomin prirejajo dogodke in razstave.

Leto 2021 je jubilejno leto enega najuglednejših srednjeevropskih kartografov in geografov, avtorja prvega šolskega atlasa Blaža Kocena, ki se je pred 200 leti rodil na Ponikvi in pred 150 leti umrl na Dunaju. V Kulturnem domu Ponikva bo od 18. maja pa vse do 24. julija na ogled filatelistična razstava »Blaž Kocen – velik didaktik in kartograf brez letnice« avtorja Toneta Petka in razstava izdelkov učencev Osnovne šole Blaža Kocena Ponikva »Kocen z nami – svet na dlani«. Filatelistična razstava je posvečena jubilejem Blaža Kocena in izidu priložnostne poštne znamke, ki jo je januarja 2021 izdala Pošta Slovenije, oblikoval pa jo je Borut Bončina. Razstava vključuje različne poštne znamke in ostalo filatelistično gradivo, ki je na različne načine povezano s tematiko, s katero se je ukvarjal Kocen. Poleg filatelije so predstavljene še različne tematske zanimivosti: kovanci, bankovec, deli starih zemljevidov, kartografske zanimivosti, kratke informacije in drugo.

Oblikovali znamke

Osnovna šola Blaža Kocena predstavlja izdelke, ki so večinoma nastali v projektnem tednu z naslovom Kocen z nami – svet na dlani (od 20. do 23.aprila 2021). Izdelki so zelo pestri in predstavljajo Kocena in čas, v katerem je živel. Kot je povedala ravnateljica osnovne šole Andreja Ocvirk, so otroke želeli opomniti tudi na zdravo življenje z naravo, zato so tudi izdelki prav na to temo. Učenci so se na projektnem tednu preizkusili tudi v oblikovanju znamk.

Razstava vključuje različne poštne znamke in ostalo filatelistično gradivo, ki je na različne načine povezano s tematiko jubileja. Pripravljena je na 112 listih formata A4. Razstavljena filatelija je razporejena po datumih izidov, ne glede na poreklo. Večina znamk so originali, zraven vsake pa je še povečava. Poleg filatelije so predstavljene še različne tematske zanimivosti: kovanci, bankovec, deli starih zemljevidov, kartografske zanimivosti, kratke informacije in drugo. Sestavni del razstave so tudi jubilejna znamka, priložnostni poštni žig, ovitek prvega dne in maksimum karta.

Razstavo je pripravil Tone Petek, Filatelistični in numizmatični klub Celje. Pri razstavi pa so tvorno sodelovali: Občina Šentjur,  Pošta Slovenije, Filatelistična zveza Slovenije, Igor Topole, Veni Ferant, Veseljko Guštin, Saša France, Zgodovinski arhiv Celje (Bojan Himmelreich), Borut Bončina, Marijana Kolenko, Matevž Žugelj … Razstava bo v Kulturnem domu na Ponikvi odprta ob petkih od 18. do 20. ure in sobotah od 9. do 11. ure, izven odpiralnega časa pa po dogovoru s Turistično-olepševalnim društvom Ponikva, na telefonsko številko 031704 980 ali elektronski naslov tod.ponikva@gmail.com. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Dvajset akvarelnih podob Zgornjega trga

Jure Godler

Ob Kocenovi soboti po »Poti treh ponkovških mož«

Tjaša Ferlež

Trenutki folklore in tehnike skozi čas

Tjaša Ferlež

Ipavci se vračajo v Šentjur, se vračajo domov

Jure Godler

Prejeli smo: Kocen z nami – svet na dlani

Jure Godler

Potujoča fotografska razstava dobrih zgodb pri nas

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več