18.9 C
Šentjur pri Celju
13/08/2022
sentjur.net

Odprtje razstave Slomškova Ponikva

Šentjur, 23. september 2016 – Javni sklad za kulturne dejavnosti, območna izpostava Šentjur, že petnajsto leto organizira poletni likovni dogodek – ex tempore, s katerim skrbi, da slikarska dejavnost v občini Šentjur ostaja živahna. Organizator želi k dogodku privabiti čim več slikarjev iz drugih občin, saj tako prinaša v domače krajevne skupnosti nekaj novega in hkrati skrbi za prenašanje slikarskega znanja med sodelujočimi. Letos je tradicionalni dogodek privabil kar štirideset umetnikov iz Laškega, Rogaške Slatine, Celja, Trbovelj, Šoštanja, Slovenskih Konjic, Dobja in seveda Šentjurja. Umetniki, ki vsako leto ustvarjajo v drugi krajevni skupnosti Občine Šentjur, so se na vročo avgustovsko soboto po devetih letih vrnili na Ponikvo. Nastala dela so na ogled postavili v petek, 23. septembra, v Galeriji Zgornji trg. Odprtje razstave je povezovala vodja šentjurske območne izpostave Nastija Močnik, zbrane pa je nagovorila tudi Judita Methans Šarlah, predstavnica Občine Šentjur, ki je izrazila veselje nad tem, da je organizator zbral najlepši del občine Šentjur, ki je znan ne samo po Antonu Martinu Slomšku, ampak tudi drugih rojakih, ki so pripomogli k razvoju slovenskega jezika in znanosti, kot sta Blaž Kocen in Mihael Zagajšek. Poudarila je še posebno mesto, ki ga ima Slomšek ob občinskem prazniku 24. septembra, saj je prav 24. septembra 1862 preminil v Mariboru.

Nekaj pozdravnih besed je nato zbranim namenil predsednik Sveta krajevne skupnosti Ponikva Igor Dosedla, ki je bil prepričan, da bo marsikatera likovna “umetnina našla svoje mesto v ponkovški hiši in morda v uradu krajevne skupnosti.” Glasbeni gostje, ki so na odprtju razstave prepevali Slomškove pesmi, so bili ljudski pevci Jesensko cvetje, ki so na skladovem območnem srečanju ljudskih pevcev in godcev ta mesec dosegli častivredno ponovno uvrstitev na regijski nivo. Četudi je štirideset slikarjev upodabljalo isti kraj, se likovna dela razlikujejo po tehnikah in motivih. Skupinske razstave so tako potencialno zanimive širokemu krogu ljudi, ki pa ostaja potencialen. Razstava bo v Galeriji Zgornji trg gostovala do 18. oktobra, nato pa prihaja mednarodna razstava slikarke Marije Grabar iz Hrvaške v okviru Ipavčevih dni, razstava likovnih del ex tempora pa bo ponovno odprta za Martinove dneve v kraju, kjer je nastala. (Kvirina M. Zupanc)

Sorodne novice

Uradno prevzeli novo gasilsko vozilo

Jure Godler

Razstava, posvečena prvi kuharski TV-zvezdi

Jure Godler

Kolesarji švignili mimo Šentjurja nazaj na Ponikvo

Jure Godler

Na Ponikvi triintrideset birmancev

Jure Godler

45. pohod po krajevni skupnosti Ponikva

Tjaša Ferlež

Vrtec Šentjur: Da bo varen vsak nov dan!

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več