3.9 C
Šentjur
15/12/2019
sentjur.net

Odslej sofinanciranje po pravilnikih

Dobje, 28. 3. 2014 – Občinski svet Dobje se je prvič letos usedel za isto mizo. Župan Franc Leskovšek je priznal, da je občino obiskalo računsko sodišče in predlagani pravilniki o sofinanciranju društev so ena izmed pripomb, ki jih bo računsko sodišče zapisalo v poročilu. Teh pravilnikov pa občina doslej ni imela.

Že pri dnevnem redu je občinska svetnica Natalija Plemenitaš Fuchs opozorila, da je predlog proračuna ponovno prišel na mizo tik pred začetkom seje. Ravno zaradi takšnega obnašanja občinske uprave in delu mimo poslovnika se bo zadržala glasovanja. Direktorica Andreja Gradič se je branila, da je sama zadolžena za vse, ena zaposlena je na porodniškem dopustu in vsega sama ne zmore. Fuchova se ni pustila zmesti in je povedala, da o kadrovski strukturi posluša občinski svet zelo dolgo, 100 strani proračuna pa nihče ne more pregledati med sejo in s tem kršijo poslovnik.

Župan je sarkastično pripomnil, da lahko občinska uprava zaposli na vsakih 100 prebivalcev Dobja enega v občinski upravi in pozval, da se potrpi toliko časa, da se zaposlena vrne iz porodniške.

Cesta Repuš-Jezerce splavala po vodi?

Zanimiva debata se je razvila, ko je častni občan Dobja in občinski svetnik Edi Kovačič povedal, da je prebral, da niso uspeli na razpisu za cesto Repuš-Jezerce. Razlog, ki naj bi ga navedla komisija, je ta, da ne ustreza razpisnim pogojem. V govorjenju vse povprek smo lahko izluščili nekaj nasvetov svetnikov: »da se lahko prijavi cesta kot kolesarska cesta«, »da se najde nekoga, ki bo znal pripraviti razpis«, »da je potrebno vložiti pritožbo na rezultate razpisa«, »da je potrebno dodati samo nekaj klopc in izogibališč, pa bo stvar rešena« in druge modre misli.

Na koncu pa so se dogovorili, da bodo poslali ugovor na rezultate razpisa, takoj naslednji delovni dan in poskušali obrazložiti, zakaj bi ta cesta med krajema bila bolj turistična.

Pravilniki

Svetniki so obravnavnavali pravilnike za sofinanciranje programov upokojenskih društev, o sofinanciranju športa in o izbiri in vrednotenju ljubiteljskih kulturnih programov in projektov. Zanimalo jih je, kakšen je pomen pravilnika, če imajo v Dobju le eno društvo upokojencev ter koliko je stala izdelava pravilnikov, ki jih je pripravil RAK? Natalija Plemenitaš Fuchs je pripomnila, da v komisiji, ki razdeljuje sredstva, ne sme biti predstavnikov društev, in šaljivo pripomnila, da bi jih državna Komisija za preprečevanje korupcije »nogirala«.

Debata je tekla tudi o tem, da društva ne znajo izpolnjevati obazcev in ne prilagajo primernih računov. Karl Čadej je odprl skoraj desetminutno debato, ali sodi šah med šport ali ne. Pravilnike bodo poslali v razpravo tudi pristojnim odborom.

Subvencioniranje čistilnih naprav

Na nekaterih področjih Občine Dobje, kjer je zgrajena javna kanalizacija, je priključitev na javno kanalizacijo obvezna. V občini pa je še veliko predelov, kjer ni zgrajene javne kanalizacije in zaradi majhnosti naselij in razpršene gradnje ta tudi nikoli ne bo, zato morajo tam za odpadne vode poskrbeti lastniki sami. Gospodinjstva na teh območjih imajo večinoma  pretočne greznice, ki močno obremenjujejo in onesnažujejo okolje. Lastniki pretočnih greznic bodo morali skladno z zakonodajo do leta 2017 greznico nadomestiti z malo komunalno čistilno napravo (MKČN) ali jo ustrezno predelati. Lastniki novogradenj pa morajo v projektu predvideti postavitev MKČN ustrezne velikosti ali izjemoma na vodovarstvenih območjih in na območjih, kjer je v kratkoročnem obdobju predvidena izgradnja javne kanalizacije, gradnjo nepretočne greznice.

Župan občine Dobje je dal pobudo, da se v proračunu za leto 2014 določijo sredstva za subvencije MKČN v višini 20.000,00 EUR. Svetniki so kar tekmovali, koliko sredstev bi sofinancirala občina. Predlagano je bilo, da občina sofinancira 800 EUR na čistilno napravo, Čadej je šel še dalje in predlagal 50 % sofinanciranje MKČN ali 1.300 EUR po čistilni napravi. Pripombe, ki so jih zapisali svetniki, so poslali tudi odboru, ki bo do naslednje seje pripravil predlog. (J. G.)

 

Sorodne novice

SPV Občine Dobje uredil šolske poti

Jure Godler

Občina Dobje ponosno zaključila drugo desetletje obstoja

Jure Godler

Dobjanski odličnjaki z županovo popotnico v svet

Jure Godler

Prejeli smo: O varnosti motoristov na OŠ Dobje

Jure Godler

Mini Planica na OŠ Dobje

Jure Godler

Sestal se je novi občinski svet

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več