17.9 C
Šentjur pri Celju
13/06/2021
sentjur.net

Organizirali srečanja za starejše in predstavitev oživljanja

Srečanje starejših v Gorici pri Slivnici

Mnogokrat si je potrebno vzeti čas za druženje, kjer se pozabijo vsakdanje skrbi. Takšno druženje pa običajno spremlja dobra volja in veselje, ki pride z nami, da lažje poklepetamo, zapojemo in tudi zaplešemo, kljub temu, če že malce pešajo moči. Da je temu tako lahko potrdijo tudi udeleženci srečanja starejših v Gorici pri Slivnici, za katere je Krajevna organizacija Rdečega križa Gorica pri Slivnici pripravila najprej kratek kulturni program, nato je sledila sveta maša, ki jo je za starejše daroval g. Marko Šraml, sledilo je kosilo, nato pa dobrovoljno druženje. Pozabili niso tudi na najstarejši krajanki in krajana Glince, katerim je predsednica KORK Gorica pri Slivnici ga. Zdenka Kosaber zaželela še mnogo zdravja ter vsakemu izročila majhno sladko presenečenje. Vse prisotne je pozdravil tudi predsednik Območnega združenja Rdečega križa Šentjur mag. Štefan Tisel in predstavnik Krajevne skupnosti g. Franci Hrovatič. In na koncu lahko rečemo, da je res, da si vsi skupaj premalokrat vzamemo čas za soljudi oziroma drug drugega.

Srečanje starejših na Kalobju

V življenju ljudje potrebujejo druženje, lepo besedo in sočutje. Tako je bilo tudi to nedeljo na Kalobju, kjer je v okviru Krajevne organizacije Rdečega križa Kalobje potekalo srečanje starejših krajanov Kalobja. Udeleženci srečanja so kot vstopnico prejeli nageljček, kot simbol prijateljstva, spoštovanja, čustev. Nato so se udeležili svete maše z maziljenjem, ki jo je za njih daroval g. Peter Orešnik. Po maši pa je sledila pogostitev ter kratek kulturni program. Vse prisotne je pozdravila tudi predsednica Krajevne organizacije Rdečega križa Kalobje ga. Marija Kukovič ter sekretarka Območnega združenja Šentjur ga. Andreja Tisel, ki sta jim zaželeli še obilo zdravja z željo, da se v prihodnjem letu zopet vidimo.

Predstavitev oživljanja z uporabo AED na Veterini Jagodič

Gre za prenosno elektronsko napravo, ki je nameščena na stavbi Veterine Jagodič in je dostopna v uporabo vsem, ki menijo, da bi lahko z njo komur koli rešili življenje. Po besedah Milene Senica Verbič, dr. med. gre za napravo, ki namreč sama zazna motnjo srčnega ritma, nato pa v primeru motnje dovaja električni tok srčni mišici skozi prsno steno z namenom, da prekine srčni zastoj. Da je temu res tako, je bilo tudi v nadaljevanju tako zaposlenim Veterine Jagodič kot krajanom prikazano s strani Območnega združenja Rdečega križa Šentjur, kjer so lahko tudi pod nadzorom licencirane predavateljice Milene Senica Verbič zadevo poizkusili. Udeleženci so tudi sami lahko videli in slišali, kako naprava AED pomaga skozi celoten proces oživljanja z glasovnimi, vizualnimi in besedilnimi sporočili, zato ni bojazni, da bi lahko laik škodoval osebi, ki je doživela srčni zastoj.

(Andreja Tisel, foto: Franci Hrovatič)

Sorodne novice

Defibrilator sedaj tudi v Športnem parku Šentjur

Jure Godler

Na pomoč SB Celje tudi člani Rdečega križa Slovenije

Jure Godler

V uporabo predali že 23. avtomatski defiblirator v naši občini

Jure Godler

Po svečnici še o minulem letu v naših župnijah

Jure Godler

Dan odprtih vrat gasilskega doma v Lokarjah

Tjaša Ferlež

Na 24. srečanju turističnih društev obvodnih krajev

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več