21.7 C
Šentjur pri Celju
28/07/2021
sentjur.net

Orglice in ljudsko petje na Botričnici

Šentjur, 2. 5. 2019 – Etno koncert v cerkvici Sedem žalosti na Botričnici je tradicionalno “likof” sklopa prireditev Šentjurjevega. “Naša želja je, da bi se na etno konceru zapelo ali zaigralo po domače – ljudsko, tako kot so peli ali igrali nekoč,” je razložila osnovno idejo koncerta vodja izpostave JSKD Anita Koleša. Tokrat so v goste povabili pevce Paridolske korenine, ki so po dolgih letih ponovno izdali zgoščenko s svojimi pesmimi, ki so se jih naučili v preteklih desetletjih, ki jih črpajo iz bogate zakladnice slovenskega glasbenega izročila.

Uspešni na tekmovanjih

Redno se udeležujejo tudi območnih srečanj ljudskih pevcev in godcev in so tudi tista skupina, ki so s strani strokovne komisije vedno predlagani na regijska oziroma državna srečanja. Tako je bilo tudi letos, saj so bili izbrani tudi na državno srečanje ljudskih pevcev in godcev, ki je bilo novembra 2018 v Kopru. Izpostaviti je treba, da so Paridolske korenine bile na državnem srečanju edini predstavnik Celjske regije.

V drugem delu koncerta pa je Koleševa povabila Marjana Urbanijo iz Mengša – igralca na orglice, ki jih v naših koncih slišimo redko. “Orglice poznamo iz svoje mladosti – obdobja, ko smo poslušali drugo zvrst glasbe ne ravno etno,” je obudila spomine Koleševa. Urbanija je eden najboljših slovenskih orgličarjev in odličen instrumentalist, ki prispeva k temu, da so orglice znane. Na kitari in s petjem pa ga je spremljal Ervin Jakončič, saj se “na orglice zelo težko poje in igra istočasno,” se je še pošalila vodja izpostave v napovedi glasbeni gostov.

(Jure Godler)

Sorodne novice

Šentjurčanom voščili kar s stene Centra kulture Gustav

Jure Godler

Matic Romih: »Namesto besed uporabljam melodijo.«

Jure Godler

Prejeli smo: Korona odnesla tudi jubilejno pevsko revijo

Jure Godler

Prešernov dan z židanim Francetom in številnimi presežniki

Jure Godler

Prejeli smo: Začenja se 20. sezona abonmaja Gustav

Jure Godler

Dvajset let v skladu s kulturo

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več