17.4 C
Šentjur
18/09/2019
sentjur.net

Orglice in ljudsko petje na Botričnici

Šentjur, 2. 5. 2019 – Etno koncert v cerkvici Sedem žalosti na Botričnici je tradicionalno “likof” sklopa prireditev Šentjurjevega. “Naša želja je, da bi se na etno konceru zapelo ali zaigralo po domače – ljudsko, tako kot so peli ali igrali nekoč,” je razložila osnovno idejo koncerta vodja izpostave JSKD Anita Koleša. Tokrat so v goste povabili pevce Paridolske korenine, ki so po dolgih letih ponovno izdali zgoščenko s svojimi pesmimi, ki so se jih naučili v preteklih desetletjih, ki jih črpajo iz bogate zakladnice slovenskega glasbenega izročila.

Uspešni na tekmovanjih

Redno se udeležujejo tudi območnih srečanj ljudskih pevcev in godcev in so tudi tista skupina, ki so s strani strokovne komisije vedno predlagani na regijska oziroma državna srečanja. Tako je bilo tudi letos, saj so bili izbrani tudi na državno srečanje ljudskih pevcev in godcev, ki je bilo novembra 2018 v Kopru. Izpostaviti je treba, da so Paridolske korenine bile na državnem srečanju edini predstavnik Celjske regije.

V drugem delu koncerta pa je Koleševa povabila Marjana Urbanijo iz Mengša – igralca na orglice, ki jih v naših koncih slišimo redko. “Orglice poznamo iz svoje mladosti – obdobja, ko smo poslušali drugo zvrst glasbe ne ravno etno,” je obudila spomine Koleševa. Urbanija je eden najboljših slovenskih orgličarjev in odličen instrumentalist, ki prispeva k temu, da so orglice znane. Na kitari in s petjem pa ga je spremljal Ervin Jakončič, saj se “na orglice zelo težko poje in igra istočasno,” se je še pošalila vodja izpostave v napovedi glasbeni gostov.

(Jure Godler)

Sorodne novice

Večer pod lipo z ljudskimi pevci in godci

Jure Godler

Jure Ivanušič navdušil na novem prizorišču v Gorici pri Slivnici

ViP

Moja razstava ilustracij

Jure Godler

Več kot 750 pevcev pelo na regijskem srečanju v IKC

Jure Godler

Kresnice in Jakobčani na območni reviji

Jure Godler

Zapeli na XXIX. območnem srečanju zborov

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več