14.5 C
Šentjur pri Celju
19/09/2020
sentjur.net

Otroški parlament: Vsak je svoje sreče kovač

Šentjur, 29. 3. 2017 – Otroški parlament je tradicionalna prireditev Zveze prijateljev mladnine Slovenije. Najboljše razpravljalce pa območne zveze predlagajo za obisk parlamenta. Tema razprave se iz leta v leto spreminja. Tokratna tema je bila Otroci in načrtovanje prihodnosti. Namen teh otroških parlamentov je vzpodbujanje demokratičnega dialoga po vseh šolah v Sloveniji, najbolši šolarji pa se udeležijo parlamenta na občinski ravni. Ravno takšnega pa je organizirala za občinsko ZPM Šentjur njena predsednica Albina Karmuzel. Projekt otroškega parlamenta se izvaja že od leta 1990 dalje in vzpodbuja otroke k izražanju lastnih mnenj. Zanimivost je ta, da je pobuda za ta dogodek nastala na pobudo učencev.

“V svet, v katerega vstopate, smo vas poslali mi, ampak mi si želimo, da bi vi ta svet uredili v boljšega, lepšega. Vse se spreminja s takšno naglico, da jo starejši komaj dojemamo,” je uvodoma parlametarce šestih šentjurskih osnovnih šol nagovorila Karmuzlova. Poudarila je, da imajo parlamentarci danes možnost spregovoriti o vsem, kar jih žuli in kako vidijo učenci svojo prihodnost. Spregovoril je tudi župan mag. Marko Diaci. Izpostavil je, da si vsak človek sam načrtuje prihodnost, naloga občine pa je, da vsem omogočimo čim boljšo sedanjost in enake izhodiščne pogoje. Učenci so si ogledali film o tem, koliko hrane se vrže v smeti, ter se po njem razdelili v tri skupine. Prvo – modro je vodil Andrej Pešec, tema delavnice pa je bila “Jaz in prihodnost družbe kot celote”, drugo – zeleno je vodila Marinka Vovk, učenci pa so se pogovarjali o prihodnosti v odnosu do okolja, tretja, rdeča, pa je potekala pod vodstvom Simone Kemperle – človekove pravice sedaj in v prihodnosti.

Na koncu ure in pol trajajočih delavnih so učenci svoje ključne točke predstavili vsem parlamentarcem. Na koncu pa izvolili še dve predstavnici, ki bosta Občino Šentjur predstavljali na državnem parlamentu. Izbrali so Laro, ki bo predstavnica občine ter Katarino, ki bo iz prireditve poročala. (Jure Godler)

Sorodne novice

Na čelu slivniške planinske četice še naprej Silvo Užmah

ViP

Albina Karmuzel tudi med nominiranci “izjemne osebnosti” 2019

Jure Godler

Trije zimski botri obdarili tudi nekaj šentjurskih otrok

Jure Godler

Šentjurska dobrotnica prejela visoko priznanje

Jure Godler

Kometiramo: Kdo ne mara šentjurske dobrotnice?

Jure Godler

Družini s trojčki kupili nov avtomobil

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več