29.1 C
Šentjur pri Celju
19/06/2024
sentjur.net

Podprli vsa referendumska vprašanja razen evtanazije

Šentjur, 9. 6. 2024 – Nedelja je bila zopet zaznamovana na temelju demokracije – z volitvami. Izvolili smo evropske poslance, ki nas bodo zastopali v naši širši skupnosti – Evropski uniji. V Sloveniji smo oddali 698.083 glasovnic in izvolili novih devet evropskih poslancev. Kar štiri poslance smo izvolili iz vrst Slovenske demokratske stranke – SDS, Romana Tomc, dr. Milan Zver, mag. Branko Grims in Zala Tomašič. Skupaj so prejeli 30,65 % glasov. V Gibanju Svoboda bodo po novem imeli dva poslanca Ireno Jovevo in nekdanjega premierja Marjana Šarca, prejeli pa so 22,15 % od vseh veljavnih glasov. Po enega evropskega poslanca pa so dobili Vesna – Zelena stranka, Socialni demokrati – SD in Nova Slovenija – Krščanski demokrati. Barve teh strank bodo zastopali Vladimir Prebilič, Matjaž Nemec in Matej Tonin. Zanimivost je tudi ta, da so se, čeprav so bili vsi nosilci svojih list, so se pri vseh upoštevali tudi preferenčni glasovi.

V Šentjurju je bilo oddanih 6.798 glasovnic. Kar 2.761 glasov, ali 42,25 % so šentjurski volivni opravičenci namenili SDS in 1.078 glasov ali 16,50 % Gibanju Svoboda. Za Vesno – Zeleno stranko se je odločilo 664 volivcev, za NSi 510 glasov, SLS 489 glasov, SD 370, Resni.ca 240 in Levica 148 glasov. Na repu lestvice so DeSUS in DD s 121 glasovi, NOT 78 glasov in Zeleni s 74 glasovi. Volilna udeležba je bila 39.91 %, kar je nekaj manj kot povprečje Slovenije – 41,34 %. So pa nekatera volišča izstopila v glasovanju za določene stranke – V Gasilskem domu Bukovje so namenili kar 80,70 % glasov SDS, najmanj pa so tej stranki namenili na volišču v GD Paridol 28,89 %. Posledično je Gibanje Svoboda na tem volišču celo zmagala prejela 31,11 % glasov, kar je edina zmaga katerekoli druge stranke pred SDS v naši občini.

Trije referendumi za

Poleg volitev v EU parlament pa so se lahko volivci odločali tudi o treh, oz. štirih referendumskih vprašanjih. Na referendumsko vprašanje o preferenčnem glasu se je Slovenija v veliki večini odločila za (70,83 % glasov za). Temu smo sledili tudi v Šentjurju, kjer je za uveljavitev preferenčnega glasu na državnozborskih volitvah odločil 63,60 % vseh glasov. Najbolj so temu referendumskemu vprašanju bili naklonjeni v Domu Gabernica v Slivnici, kjer so ga podprli s 84,09 % glasovi za, najmanj pa na volišču Šuster iz Osredka – 31,82 %.

Referendum za medicinsko rabo konoplje je bil sprejet z 66,64 % glasovi za in referendum o gojenju in posedovanju konoplje za lastno rabo z 51,55 % glasovi za. Šentjurski volivci so prav tako potrdili referendum za medicinsko rabo konoplje in sicer primerljivo z slovenskimi rezultati – z 68,25 % glasovi za in 53,05 % glasovi za  referendum za gojenje konoplje. Na naših voliščih je znova iz povprečja odstopalo volišče v Osredku, kjer so zavrnili referendum o medicinski uporabi konopljez kar 60,87 % proti, medtem ko so za gojenje konoplje za lastno rabo, najbolj odločno bili proti na volišču Krajnc iz Voduc – s kar 75 % glasovi proti.

Šentjurska evtanazija proti

Referendum o evtanaziji smo Slovenci prav tako sprejeli z 54,86 % glasov za. Temu pa nismo sledili Šentjurčani, ki smo s 54,74 % glasov glasovali proti predčasnemu končanju življenja. Najbolj srdito so se temu upirali na volišču v OŠ Dobje kjer se je kar 75,86 % volivcev izreklo proti temu. Najbolj naklonjeni referendumu o evtanaziji so bili na voliščih v samem centru Šentjurja – Gasilski dom Šentjur s 55,02 % za, na OŠ Franja Malgaja Šentjur 55,51 % za, OŠ Hruševec Šentjur 1 54,90 % za in v sejni dvorani Občine Šentjur 54,25 % za.

Šentjurski rezultati so znova potrdili podobni profil volivcev kot na številnih prejšnjih volitvah. Center Šentjurja je nagnjen nekoliko v levo, medtem ko periferija nekoliko v desno. Skrajne točke volje volivcev so se znova pokazale v manjših voliščih z malim ševilom oddanih glasovnic, kjer že nekaj glasovnic lahko bistveno vpliva na rezultat. Na teh nekajkrat omenjenih voliščih kot so Krajnc iz Voduc in Šuster iz Osredka je bilo oddano 40 in 46 glasovnic, kar prvega uvršča na volišče ker je glasovalo najmanj volilnih upravičencev – v absolutnem pogledu. Volivci pa so najbolj obstruirali volitve na volišču Gostišča Obrez kjer je bila volilna udeležba 22,55 %, pa v Gasilskem domu Paridol, 24,32 %, na volišči Krajnc iz Voduc 27,97 % itd … Najboljša volilna udeležba pa je bila na volišču Lenič na Razborju 53,90 %. (Jure Godler)

Sorodne novice

Zdenka Jan je nova predsednica ZDUS

Milenka Blažević

Barbara Gradič Oset na čelu kulturnikov

Jure Godler

Menjava na poveljniškem stolčku gasilske zveze

Tjaša Ferlež

Troje referendumov: Šentjur zavrnil dva

ViP

Šentjur z močno podporo Anžetu Logarju, v drugi krog tudi Nataša Pirc Musar

ViP

Do 16. ure volilna udeležba v Šentjurju nad povprečjem države

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več