15.6 C
Šentjur pri Celju
25/09/2020
sentjur.net

Otvorili prenovljen vrt Ipavčeve hiše

Šentjur, 21. 6. 2019 – Občina Šentjur je v teh dneh zaključila še eno investicijo. Uredili so območje protokolarnega objekta in prireditvenega prostora pri Ipavčevi hiši v Zgornjem trgu. Prireditev so simbolično začeli pevci Moškega pevskega zbora skladateljev Ipavcev Šentjur z občinsko himno Domovini, na mestu, kjer jo je pisal Benjamin Ipavec. “Danes delamo tisto uradno otvoritev, ampak pravo otvoritev pa boste delali vi – meščanke in meščani, kajti bistveno je, kako se boste v tem vrtu počutili, kako ga boste začutili in ga vzeli za svojega,” je uvodoma povedala moderatorka prireditve Polonca Mastnak. Poudarila je, da Zgornji trg zmerom bolj živi in vsako leto dobiva nove vsebine. “Ipavci bi bili na to izjemno ponosni,” je še dodala. Z novo investicijo – ureditvijo parka, je dobilo staro mestno jedro novo življenje.

Zbrane je pozdravil tudi župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci. “V lanskem letu – letu evropske kulturne dediščine in ob obletnici smrti Gustava in Benjamina Ipavca smo se odločili, da uredimo Ipavčev vrt,” je povedal župan. S tem so povezali dva objekta – novo Glasbeno šolo Šentjur in protokolarno Ipavčevo hišo. S tem so vdihnili prostoru novo dušo. Izpostavil je, da je namen te investicije tudi privabiti še druge obiskovalce Šentjurja in jim pokazati naš lep kraj in bogato kulturno dediščino. Projekt je vreden 190.000 evrov, od tega so dobrih 25 % dobili tudi na razpisu LAS od Pohorja do Bohorja.

V zaključku uradne otvoritve je zaigrala še mlada in zelo uspešna violinistka Maša Leskovar, ki je zaigrala Venček Ipavčevih, ki ga je za violino priredila njena mentorica Elizabeta Rauter. Župan in predsednik Mestnega sveta Šentjur Zdenko Horvat sta ob petju Ipavcev s prerezom traku simbolično otvorila prenovljen vrt. Organizatorji pa so na veliko marmornato ploščo zapisali tudi stih Ipavčeve pesmi: “Slovenec sem! Od zibeli do groba ne gane moja se zvestoba …” Veliko pozornosti pa je pobral tudi moderen paviljon. Načrtovalci pa so poskrbeli tudi za dvigalo za invalidne osebe. Po ogledu vrta je sledila se zakuska pod Ipavčevo lipo.

(Jure Godler)

Sorodne novice

Ministrica tudi uradno odprla most in cesto

Jure Godler

Dramlje se razvijajo tudi z novo cesto

Jure Godler

Odprt težko pričakovan odsek državne ceste

Jure Godler

Čebelnjak dogradili v pravi učni čebelnjak

Jure Godler

Obnovili objekt v športnem parku

Jure Godler

Veterinarska bolnica Šentjur v novih prostorih

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več