14.9 C
Šentjur
20/10/2019
sentjur.net

»Pa ta viža ni preč« v Rogaški Slatini

Rogaška Slatina, 14. 10. 2018 –  V nedeljo je v Glasbeni šoli Rogaška Slatina potekalo regijsko srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž. Pod okriljem Javnega sklada za kulturne dejavnosti Območne izpostave Rogaška Slatina so program,  ki ga je sestavila območna strokovna spremljevalka dr. Urša Šivic, obogatili tudi izbrani pevci in godca iz šentjurske občine. Na srečanju, ki so ga naslovili »Pa ta viža ni preč«, so nastopile skupine: Ženska vokalna skupina Deteljice iz Ravn na Koroškem, Ljudski pevci Vitanje, KUD Ofirovci in koledniki iz Laškega, Ljudski pevci Tepanje, Reški bend, Ljudski pevci Šentlenartčani, Gaberški cvet, Ljudski pevci iz Luč, Ljudski pevci s Prevorja, Paridolske korenine ter Paridolska godca Viki Novak in Denis Lenart. Slednji trije nastopajoči so po mnenju strokovne državne spremljevalke srečanja Simone Moličnik z nadvse čvrsto in z neomajno zdravo in stabilno intonacijo ugledno branili »šentjurske barve«. Kot suveren nastop z vsemi odlikami godčevstva je ocenila naša muzikanta s Paridola, ki sta bila edina izbrana godca vseh območnih srečanj celjske in koroške regije.

Sicer pa je mag. Moličnikova na koncu srečanja vodjem skupin podala ocene in izrazila izjemno zadovoljstvo in veselje ob suverenem nastopu vseh skupin, ki vsaka zase ohranja svojo identičnost in vrline ljudskega petja. Pohvalila je spontanost, kvaliteto petja, lepe zgodbe, nekatere posebnosti večglasnega petja, kakor tudi poznavanje odrskih zakonitosti, kot so priklanjanje, oblačila nastopajočih in postavitev na odru. Povabila je udeležence, naj prihajajo na skladove seminarje. Vodje skupin so pozdravili predloge glede izobraževanj za njihovo nadaljnje delo z ljudskimi pevci in godci. Tisto, na kar so udeleženci državno spremljevalko še posebej opozorili, pa so neenotnosti in neskladja različnih strokovnih navodil. Za uvod prireditve, ki je potekala v dvorani Glasbeni šole v Rogaški Slatini, so  zapeli člani domače skupine Planinski prijatelji, program pa je vodila Erna Ferjanič Fric(Majda Rezec in Anita Koleša, foto: L. Došler).

Sorodne novice

Večer pod lipo z ljudskimi pevci in godci

Jure Godler

Orglice in ljudsko petje na Botričnici

Jure Godler

Večer ljudske pesmi pod Ipavčevo lipo

Jure Godler

Rogaška prekinila niz zmag Tajfuna

Jure Godler

Ljudski pevci s Prevorja z godcem v Pegazovem domu

Jure Godler

Druženje s Paridolskimi koreninami

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več