8 C
Šentjur pri Celju
26/09/2020
sentjur.net

Pajek ostaja predsednik prevorskih planincev

Prevorje, 7. april 2019 – Planinsko društvo (PD) Prevorje šteje več kot trideset članov. Njihove aktivnosti so usmerjene, kajpak, v pohodništvo in tudi v druge dejavnosti. Stremijo k medegeneracijskemu povezovanju in vzpodbujanju rekreacije. To priča tudi realizacija lanskega plana in smernice za letošnje leto, ki so bile predstavljene na nedavnem občnem zboru.

Lanskoletne pohodniške poti so pričeli utirati že z januarjem z udeležbo Vrtačevega pohoda na Vipavskem. Že po tradiciji so se v začetku februarja pridružili pohodnikom po poteh 14. divizije od Sedlarjevega do Prevorja, naslednji dan pa še s Prevorja do Planine. Zvesti so tudi Valentinovemu pohodu na Žusem, februarja pa so imeli v rokah še organizacijsko nit in vodenje pohoda po Guzejevi poti, v smeri Prevorje-Planina  petinšestdesetim članov PD Šmarje pri Jelšah. Vodenih pohodov so imeli tudi čez leto kar nekaj, podali pa so se na Bohorske slapove, Boč, Kopitnik in tudi po Guzejevi poti, Žusem in druge bližnje kraje. Gostili so pohodnike še iz PD Šentjur, podjetja Štore Steel in PD Celje. Meseca aprila so se pridružili čistilni akciji v kraju. Na prvo majsko nedeljo so se udeležili tradicionalne Jezikove nedelje na Bohorju, od koder so že po tradiciji odnesli priznanja.

 

Z mlajšimi je urnejši korak

Prevorski planinci so zvesti tudi družinskemu pohodu, ki ga skupaj s prevorsko šolo pripravijo vsako leto. Lani so izvedli že 11. tovrstni pohod, prehodili pa so pot do Planinskega vrha in nazaj. Člani PD pa niso le ljubitelji pohodništva, temveč so tudi zelo aktivni v dramski skupini domačega kulturnega društva. Lani so se z igro Guzej ali s posamezni prikazi starih kmečkih opravil (kovanje, lotanje) na različnih lokacijah predstavili kar desetkrat.

V društvu dobro poznajo prizadevnost predsednika Mirka Pajka, zato so ga ponovno potrdili za predsednika, ki je še predstavil podobno začrtan plan za letos. Sicer pa so ga že kar nekaj realizirali. Si pa letos želijo ponovno povzpeti še na Triglav. Čestitke ob ponovni izvolitvi, želje po dobrem sodelovanju ter varen korak tudi v nadalje sta izrazila predsednik KS Prevorje Damjan Maček ter vodja prevorske šole Marija Frece Perc. Za veselo vzdušje je poskrbel domači harmonikar Žiga Polšak.

 

(Majda Rezec)

Sorodne novice

S Konečke planine do Guzejevih pečin

Jure Godler

Prejeli smo: 18. Astronomska noč na Prevorju

Jure Godler

Na Prevorju 1.050 m nove asfaltne prevleke

Jure Godler

Prevorska kultura trdno zasidrana na tradicionalnih temeljih

Majda Rezec

Prevorje bo postalo nazaj Prevorje

Jure Godler

Zagorel je tovornjak – več kot 40.000 evrov škode

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več