16 C
Šentjur pri Celju
21/05/2024
sentjur.net

Park v Gorici pri Slivnici dobiva prve obrise

Gorica pri Slivnici, 21. junij 2023 – Že dober teden dni v Gorici pri Slivnici stroji naznanjajo na novost v kraju. Začela so se dela na zelenici pri krožišču, kjer bo kmalu spominski park Grasselli. Kot smo že poročali, vanj investira dr. Eva-Maria Hauck – Grasseli, vdova pred nekaj leti preminulega znanstvenika s področja kemijske tehnologije Roberta Grassellija. Odraščal je v Gorici pri Slivnici, kjer se je njegova družina ukvarjala s trgovino. Po drugi svetovni vojni so bili razlaščeni in deportirani čez severno mejo, uspešno znanstveno kariero pa je Robert Grasselli kasneje zgradil v Nemčiji in Združenih državah Amerike. Kasneje je bil družini vrnjen del premoženja, a se v Slovenijo niso nikoli preselili.

Spominski park bo tako stal nasproti Grasselijeve stavbe, v katerih je tudi danes trgovina znanega slovenskega trgovca, v bližini podjetniškega inkubatorja Aurea. K projektu sta jeseni 2021 pristopili tudi Občina Šentjur in Krajevna skupnost Gorica pri Slivnici. Občina je za potrebe parka namenila tudi sosednje zemljišče, nova površina se bo tako raztezala na okoli dva tistoč kvadratnih metrih. Financerka projekta je dr. Grasselli, dela pa izvaja podjetje Vilkograd, d. o. o. iz Zlateč pri Šentjurju. Na do sedaj nerabljenem travniku bodo zgrajene sprehajalne poti, zasajena cvetoča drevesa, v sredi pa bo tudi s Tirolske pripeljana skulptura s fontano.

Na občini ob tem pozdravljajo pobudo, saj predstavlja pridobitev za celoten kraj in njegove prebivalce: “Občina je od začetne ideje vpeta v dogovore med investitorko ter krajevno skupnostjo glede možnosti realizacije projekta in nudila potrebno podporo pri izvedbi postopkov, predvsem pri pridobivanju ustreznih dovoljenj ter vzpostavitvi potrebnih pogodbenih in zemljiškoknjižnih razmerij. V projekt pa je zaradi zagotovitve dostopa vključena tudi zemljiška parcela v njeni lasti, prav tako občina sodeluje pri gradnji s strokovnim nadzorom.” Okoli 100 tisoč evrov bodo stala dela, od tega bo okoli 70 tisočakov prispevala dr. Grasselli. Zaključek projekta je predviden za to jesen, ko bo park v last, upravljanje in vzdrževanje predan Krajevni skupnosti Gorica pri Slivnici.

Sorodne novice

V spomin Grassellijev v Gorici pri Slivnici kmalu park

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več