11.8 C
Šentjur pri Celju
22/03/2023
sentjur.net

V PD Dramlje organizirali že 40. Drameljski pohod

Dramlje, 11. 2. 2023 – V soboto, 11. februarja, je v Dramljah pod okriljem Planinskega društva Dramlje potekal jubilejni že 40. Drameljski pohod. Pohod vsako leto organizirajo za krepitev zdravja in v spomin na pohod  XIV. divizije, ki je 13. in 14. februarja leta 1944 osvobajala naše kraje.

Že 40. pohod po drameljski planinski poti je tradicionalna prireditev, ki so jo letos po dvoletnem premoru zaradi pandemije covid ponovno organizirali. Vreme je bilo prijetno, hladno zimsko jutro je prineslo izredno primerne pogoje za hojo. Zjutraj je bilo na startu pred gasilskim domom v Dramljah zelo živahno. Dokaj zgodaj jih je pozdravil sonček, ki je na pot pospremil okoli 500 pohodnikov.

Prehodili 20 km

Pohod je lahka planinska krožna tura, dolga okoli 20 km. Pohodniki pa so jo prehodili v 3 do 6 urah. Start pohoda je bil med sedmo in deveto uro pri Gasilskem domu v Dramljah. Na startu so pohodniki dobili planinski čaj ter se nato podali na pot, ki jih je vodila 8,5 km po poti 14. divizije. Po slabi uri so prispeli na 2. kontrolno točko – rojstno hišo narodnega heroja Miloša Zidanška. Nadaljevali so na najvišjo točko pohoda do domačije Kumšek, kjer so jih pričakale domače dobrote.

Po okrepčilu so pot nadaljevali na Žičko kartuzijo. Tu je tudi najstarejša gostilna na slovenskem – Gastuž. Na tem mestu so se pohodniki malce okrepčali, zanje pa so prijazni gostinci pripravili dobro postrežbo.  Večina pohodnikov je izbrala prečno pot v Grušce. Nekaj jih je šlo skozi Špitalič, mimo kartuzijanske zbirke in cerkve, nato proti jugu, v hrib in na 4. kontrolno točko v Grušce, kjer se jim je odprl pogled proti celjski kotlini in cilju pohoda na Uršuli. Na planinski postojanki, kjer je bil zaključek pohoda, so se pohodniki vpisali v knjigo ter prejeli značke in priznanja za večkrat prehojeno pot.

Na pohod bodo še prišli

»Za 40. pohod smo se dobro pripravili. Marljivi drameljski planinci smo postorili vse potrebno, da so se udeleženci pohoda počutili v Dramljah prijetno, se na zaključku malo poveselili in zadovoljni nadaljevali pot domov,« je povedal predsednik planinskega društva Marko Lorger. Veseli so, da je pohod dobro obiskan, tudi po 2-letnem premoru  je bil, kot sami pravijo, zelo dober obisk.

Ljudje radi prihajajo in jih spodbujajo, da drugo leto spet pridejo. »V imenu drameljskih planincev se zahvaljujem vsem, ki ste nam pomagali urediti pot in pripraviti pohod. Hvala vsem za pomoč in podporo pri našem prostovoljnem delu. Ljubitelji pohodništva, ne pozabite: vsako leto drugo soboto v februarju je v Dramljah pohod za krepitev zdravja in v spomin na pohod legendarne XIV. divizije skozi naš kraj,« je za konec dodal Lorger. (Tjaša Ferlež, Foto: PD Dramlje)

Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več