21.1 C
Šentjur pri Celju
13/04/2024
sentjur.net

Prehodili 20 km dolgo pot

Dramlje, 10, 2, 2024 – V soboto je v Dramljah pod okriljem Planinskega društva Dramlje potekal jubilejni že 41. Drameljski pohod. Pohod vsako leto organizirajo za krepitev zdravja in v spomin na pohod  XIV. divizije, ki je 13. in 14. februarja leta 1944 osvobajala naše kraje. Že 41. pohod po drameljski planinski poti je tradicionalna prireditev, ki jo v društvu pripravijo v mesecu februarju. Vreme je bilo prijetno, hladno zimsko jutro je prineslo izredno primerne pogoje za hojo. Zjutraj je bilo na startu pred gasilskim domom v Dramljah zelo živahno. Udeleženci se niso zbali oblačne vremenske napovedi, saj je odšlo na pot okoli 300 pohodnikov.

Prehodili 20 km

Pohod je lahka planinska krožna tura, dolga okoli 20 km. Pohodniki so jo prehodili v 3 do 6 urah. Start pohoda je bil med sedmo in deveto uro pri Gasilskem domu v Dramljah. Na startu so pohodniki dobili planinski čaj ter se nato podali na pot, ki jih je vodila 8,5 km po poti 14. divizije. Po slabi uri so prispeli na 2. kontrolno točko – rojstno hišo narodnega heroja Miloša Zidanška. Nadaljevali so na najvišjo točko pohoda do domačije Kumšek, kjer so jih pričakale domače dobrote.

Po okrepčilu so pot nadaljevali do Žičke kartuzije. Tu je tudi najstarejša gostilna na slovenskem – Gastuž. Na tem mestu so se pohodniki malce okrepčali, saj so zanje prijazni gostinci pripravili dobro postrežbo. Večina pohodnikov je izbrala prečno pot v Grušce. Nekaj jih je šlo skozi Špitalič, mimo kartuzijanske zbirke in cerkve, nato proti jugu v hrib in na 4. kontrolno točko v Grušce, kjer se jim je odprl pogled proti celjski kotlini in cilju pohoda na Uršuli. Na planinski postojanki, kjer je bil zaključek pohoda, so se pohodniki vpisali v knjigo ter prejeli značke in priznanja za večkrat prehojeno pot.  (Tjaša Ferlež, Foto: PD Dramlje)

Sorodne novice

Na Uršuli redno diši iz krušne peči

Tjaša Ferlež

S kulturnim korakom na pot

Jure Godler

Obeležili 80-letnico prihoda XIV. divizije v Dramlje

Tjaša Ferlež

Zgodbe o hribih in gorah iz naše okolice

Tjaša Ferlež

Sončen dan, prijetna družba in čudovita narava na pohodu DU Dramlje

Jure Godler

Že 46. tradicionalni pohod po Ponikvi

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več