29.1 C
Šentjur pri Celju
19/06/2024
sentjur.net

Pesem ni samo združila, je tudi prepletala

Šentjur, 2. 6. 2024 – Pod oboki akustične šentjurske farne cerkve je na prvo junijsko nedeljo potekal koncert z naslovom Naj pesem združi nas. Pesem je res združila številne pevske sestave, ki pa so imeli eno skupno rdečo nit – v vseh sta kot pevca ali kot umetniška vodja sodelovala zakonca Valentina in Luka Černe. Oba mlada in izkušena glasbenika, ki sta se kalila v številnih najboljših pevskih sestavih kot so Perpetuum Jazzile in Vokalna skupina Kreativo. Luka pa je na poti ljubezni našel tudi svoj novi dom pri nas.

Valentina Černe je po dolgoletnem sodelovanju pri MePZ Sveti Jakob pred leti prevzela še MoPZ skladateljev Ipavcev Šentjur, pred zborom pa po novem stoji tudi pred MePZ Vinea Kozje. Njen mož Luka pa vodi Vokalno skupino Jakobčani, še vedno pa vezi z domačo Blejsko Dobravo vzdržuje kot član in umetniški vodja Kvinteta Vintgar. Želja, da bi vsi pevski sestavi v katerih sodelujeta je v njima gorela že nekaj časa in dozorela v koncertu Naj pesem združi nas, kjer so se predstavili vsi pevski sestavi. Zraven pa sta priključila še cerkeveni pevski zbor s katerim tudi sodelujeta – Cerkveni pevski zbor Jurij.

“Ko sva prišla na idejo o tem projektu in ko sva to predstavila pevcem, je bilo začutit veselje in ponos, da bodo lahko del tega projekta, zato mi je bil zagon še toliko večji. Če greš za intuicijo, za srcem in to podkrepiš z intenzivnim pristopom in jasnim ciljem, je uspeh praktično zagotovljen,” nam je zaupal Luka Černe.

Prepletali z glasbo

Pevski sestavi pa so se na koncertu spretno prepletali in glasbeno dopolnjevali, saj sta se glasbenika odločila, da ob samostojnem nastopu pevskega sestava na zadnji pesmi dodata še naslednji nastopajoč sestav, kar se je izkazalo za odlično potezo. S tem sta držala v trajni pripravljenosti tudi poslušalce, ki so do zadnjega kotička napolnili šentjursko cerkev. Tako so skupaj prepletali glasbeni venec. Izpostaviti velja pesem Benjamina Ipavca – Domovini, ki so jo družno zapeli Ipavci, Jakobčani in Kvintet Vintgar in je požela dolg in bučen aplavz. Prireditev pa je povezovala Emilija Kladnik Sorčan, ki pa je v veznem tekstu prepletala številne basni s poučno vsebino.

Dirigenta sta si dramaturgijo koncerta zamislila tako, da se je vzdušje z menjavanjem sestavov ustrezno dvigalo, k temu pa je prispeval tudi odlični instrumentalni trio – Matevž Pušnik na klavirju in harmoniki, Matic Plemenitaš na kitari in Gregor Kolar na bas kitari. Glasbeniki so podprli popularne in narodno-zabavne skladbe, izjemen pa je bil tudi zaključni del, kjer sta se Valentina in Luka Černe izkazala še kot vokalna solista in raznežila poslušalce z duetom zimzelenih melodij. Na koncu koncerta pa so si izmenjali še darila hvaležnosti.  

O prihodnosti

“Povezovanje ljudi preko pesmi ena najpomembnejših nalog dirigenta. To se je pokazalo v večeru koncerta, saj je bila energija v cerkvi tako čudovita. Glasba in ljubezen sta dve veliki sili, ki jih ljudje v svojem vsakdanjem življenju in obveznostih zelo potrebujemo,” je na koncu glasbenega prepleta povedala Valentina Černe. Povprašali pa smo ju tudi o načrtih v prihodnosti. “Vedno so novi načrti, prvo je na vrsti počitek in dopust, da bova jeseni pripravljena na nove izzive. Nekako se prepustiva in ideje pridejo samo od sebe skozi delo, skozi počitek, skozi družinsko življenje,” nam je zaupala Valentina.

“Možnosti novega sodelovanja se marsikdaj odpirajo na široko. Je mamljivo in bi zagrabila, a trenutno vsega niti ne želiva sprejeti, saj so za nama družinske obveze in trije otroci, ki zahtevajo svoj čas. Če si na tak način vpet v glasbo, se ti ves čas prepletajo neke ideje o projektih. Vendar ne vem, če bodo do konca življenja vsi prišli na vrsto,” se je pošalil na račun zasedenosti glasbenikov še Luka Černe. Zagotovo pa ju bomo v Šentjurju še večkrat videli na številnih odrih. (Jure Godler)

Sorodne novice

“Mladeniči” prepevali na letnem koncertu

Jure Godler

Jakobčani osvajali z ljubezenskimi skladbami

Jure Godler

Jubilejni koncert ponovili še v Gorici pri Slivnici

Tjaša Ferlež

Glasbena božična zgodba napolnila srca mnogih ljudi

Tjaša Ferlež

Sončki pripravili predbožično darilo za poslušalce

Tjaša Ferlež

Piki zapeli (v) novi dvorani

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več