19.2 C
Šentjur pri Celju
22/07/2024
sentjur.net

PGD Dramlje: Organizirali bodo tudi gasilsko veselico

Dramlje, 19. 2. 2022 – V soboto so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Dramlje po dobrih dveh letih opravili svoj letni redni občni zbor. Vse zbrane je uvodoma pozdravil predsednik društva Janko Rupnik. Poleg vseh prisotnih članov, pa sta se srečanja udeležila tudi predsednik Gasilske zveze Šentjur Šentjur Aleš Guzej in preko ZOOM-a župan Občine Šentjur mag. Marko Diaci.

Prizidek končan

Predsednik drušyva Rupnik je prebral svoje poročilo leta 2020 in 2021. Kot najpomembnejši dosežek je izpostavili dokončanje prizidka h gasilskemu domu. “Verjetno smo s tem tudi izgubili kakšno obetavno generacijo mladincev,” je še povedal. Leta 2021 – prvič po drugi svetovni vojni – niso izvedli letnega občnega zbora. Kljub vsemu pa so malo kasneje razmere dopuščale, da so uspeli izvesti priprave za občinsko tekmovanje z mladino, člani in veterani, ter se z vsemi tudi udeležili tekmovanja.

V začetku leta, ko je sosednjo Hrvaško doletel uničujoč potres so pripomogli k zbiranju sredstev za pomoč. Ob upoštevanju odlokov in priporočil NIJZ so postavili mlaj in uspeli postoriti še veliko stvari na področju njihovega dela. V preteklem letu so tudi že nadgradili nov sistem alarmiranja Fire-app. Sistem sedaj vsebuje deluje za boljšo in popolnejšo informiranost članstva, boljši pregled nad intervencijami, avtomatsko odpiranje vrat in še mnogo drugih stvari. V jeseni so izvedli v celoti začrtan plan dela meseca požarne varnosti. Med tem časom pa so se tudi lotili preureditve kurilnice, katero so izpraznili, nepotrebno kramo odstranili, prebelili in jo opremili z novimi policami.

V dveh letih 16 intervencij

Sledilo je poročilo poveljnika Franca Zdolšek. V PGD Dramlje so v letu 2020 imeli kar enajst intervencij in v letu 2021 kar pet, od tega največ požarov in pomoči reševalcem pri prenosu obolelih oseb. Na tekmovanju GZ je tekmovalo pet ekip od tega je izpostavil 3. mesto ekipe veteranov in 2. mesto ekipe pionirjev. Velik pomen so skozi leto dajali tudi izobraževanju. Vajo ob mesecu požarne varnosti so izvedli na kmetiji Preložnik v Dramljah. Bili so prisotni na nenapovedani vaji GZ Šentjur na mizarski delavnici Grales v Dobju.

Poročilo za delo z mladino je podal Tomaž Lavbič, ki je v svojem poročilu poudaril da jim je v letu 2020 večino tekmovanj in druženj odpadlo zaradi covid situacije. Malce boljše je bilo Leta 2021, ko so se udeležili občinskega tekmovanja z ekipo pionirjev (2. mesto) in ekipo mladincev, ki so bili bolj proti koncu lestvice. V jesenskem času je še sledila orientacija, katere so se udeležile tri ekipe.

Leto 2020 je tudi v poročilu članic zapisano kot eni najbolj skopo. Sodelovale so na občnem zboru društva, žal pa so kasneje vse ostale aktivnosti bile odpovedane. V letu 2021 so sodelovale pri postavitvi mlaja, ekipo za občinsko tekmovanje niso uspele sestaviti, so pa sodelovale vaji našega društva v mesecu oktobru – mesecu požarne varnosti.  Bili pa so aktivni veterani društva. Zanje je poročilo predstavil Franc Križnik. Oblikovali so ekipo za občinsko tekmovanje in dosegli tretje mesto. Udeležili so se izleta GZ Šentjur in bili  aktivni pri vseh aktivnostih v društvu.

Podelili so kar 22 priznanj

Odlikovanja in priznanja je podelil predsednik GZ Šentjur Aleš Guzej, poveljnik PGD Dramlje Franc Zdolšek in predsednik PGD Dramlje Jani Rupnik. Prejemniki pa so bili Simon Turnšek za 20 let,  Jani Rupnik za 40 let in Janez Kačičnik za 50 let aktivnega dela v gasilskem društvu. Za 10 let dela v operativi so priznanja dobili: Klemen Gorenak, Urban Gorenak, Marija Jazbec, Anton Vengušt ml. in Nejc Novak. Za 20 let dela v operativi Matija Križnik in 40 let dela v operativi: Janez Kačičnik. Gasilsko priznanje 3. stopnje GZ Šentjur so prejeli Boris Rojc, Anja Zdolšek in  Manca Bračun, gasilsko priznanje 2.stopnje pa David Rupnik. Republiško priznanje gasilske zveze Slovenije prejme Pavel Zdolšek. Delo z motorno žago: Jani Rupnik in Anton Vengušt ml. Gasilski častnik 1.stopnje: Franc Gorjup. In priznanje za tečaj specialnosti Bolničar je opravila Anja Zdolšek, tečaj za nosilca dihalnih aparatov pa Boris Rojc, Blaž Lavbič in David Bračun.

Sledila je še beseda gostov. Prvi je besedo dobil  predsednik GZ Šentjur Aleš Guzej. Izpostavil  je dobro sodelovanje GZ z društvom, čestital je dobitnikom priznanj in napredovanj ter na kratko opisal aktivnosti GZ v lanskem in letošnjem letu. Izpostavil je dolgoročni operativni program do leta 2030, povečala so se sredstva za opremo. Letos bo v Sloveniji, natančneje v Celju gasilska olimpijada, del priprav bo potekal tudi na igrišču v Šentjurju. Naslednji je občni zbor pozdravil župan občine Šentjur mag. Marko Diaci (preko ZOOM-a), čestital je prejemnikom priznanj in odlikovanj ter še v prihodnje obljubil pomoč občine pri razvoju gasilstva. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Občni zbor šentjurskih literatov

Jure Godler

Člani Balinarskega društva Grobelno predstavili odlične dosežke

Milenka Blažević

Dobro jim leži tudi kulinarika

Jure Godler

Največje šentjursko društvo z številnimi aktivnostmi v leto 2024

Jure Godler

V PGD Sveti Štefan ponosni na svoj podmladek

Jure Godler

Na Uršuli redno diši iz krušne peči

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več