27.5 C
Šentjur pri Celju
27/05/2022
sentjur.net

PGD Kalobje: Mladi so pravi ponos našega društva

Kalobje, 2. 4. 2022 – V soboto, 2. aprila so zborovali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva  Kalobje. Pregledali so dogajanje preteklega leta in si ob enem zadali cilje za letošnje leto. Po uvodnem pozdravu predsednika Franca Trupeja je svoje mesto zasedlo delovno predsedstvo. Predsednik je predstavil tudi letno poročilo, v katerem se je med drugim  spomnil uspešno izvedenih vaj in nalog. Njihov začetek leta je bil še vedno močno zaznamovan z vsemi pravili in nalogami v povezavi z aktualno boleznijo covid-19 v državi.

V mesecu maju so tradicionalno pripravili mlaj, praznovali so praznik sv. Florjana in sodelovali pri skupni nabavi opreme Gasilske Zveze. V mesecu septembru so sodelovali pri prazniku Sladko Marijino ime na Kalobju, ob koncu leta pa so med svoje krajane ponesli gasilski koledar. V letošnjem letu, so si gasilci zadali obnovitev garaže, pisarne, kuhinje in vozila GVC. Kljub viharnemu letu 2020 in letu 2021 pa se je predsednik zahvalil tudi Gasilski Zvezi Šentjur, Krajevni skupnosti Kalobje, donatorjem in krajanom, ki so jim ob težkih časih vladanja covid-19 v državi priskočili na pomoč in jih tudi finančno podprli.

Zadali so si že nov cilj za tekoče leto

Predsednika je pri besedi nasledil poveljnik Dejan Hribernik ter potegnil črto pod operativo v minulem letu: » Imeli smo pestro, kot pretekla leta, saj smo imeli šest intervenciji skozi celo leto. Bili pa smo aktivni skozi vso leto na področju vaj, izobraževanja, usposabljanja in tekmovanj.« V društvu so tako bogatejši za tri nove pripravnike, ki so končali izobraževanje v mesecu novembru preteklo leto. Poleg resnega posredovanja v intervencijah, pa so v društvu večkrat organizirali operativne vaje, kjer so lahko člani pod nadzorom preizkusili dihalne aparate in z njimi vstop v zadimljen prostor.

Poleg vseh operativnih nalog, pa so člani društva priskočili na pomoč tudi pri nadzorovanem požigu travnika in izvedli rezanje vej ob cestah. Ker je območje Kalobja slabo pokrito s pitno vodo, so tekom leta opravili več prevozov pitne vode svojim občanom. Poleg operativnih dejavnosti,  so si člani društva že zadali cilj za tekoče leto, ki je v pripravljalni fazi rekonstrukcije spodnjih prostorov gasilskega doma, kjer bodo uredili garderobe in adaptirali garaže ter s tem pridobili potreben prostor za operativo.  Hribernik se je na koncu zahvalil vsem in poudaril da so le skupaj lahko močnejši in boljši.

Ponosni na mladino

V preteklem letu pa niso bili aktivni le člani, ampak tudi mladina in članice. Res je, da leto 2021 ni bilo najbolj naklonjeno druženju a kljub vsemu so na Kalobju izkoristili vsa umesna obdobja, kjer je bilo po priporočilih NIJZ dovoljeno druženje. Takrat so se dobili in zopet poprijeli za vaje ter se ob tem prijetno podružili. Udeležili so se gasilskega tekmovanja v Gorici pri Slivnici, kjer so pokazali znanje in si tako nabrali izkušenj in motivacije za nadalno delo.

V mesecu septembru so se udeležili tudi orientacije, ki je potekala v Loki pri Žusmu. Predstavnica mladine Mateja Mlaker, pa se je ob koncu takole zahvalila: »Rada bi poudarila, da smo bili v preteklem letu res močno prikrajšani na naša, njihova mladinska druženja. Mladina je kljub zatišju v preteklem letu načrtovala ekipe in planirala udeležbe na tekmovanjih. Mladi so že v polnem pričakovanju na nova dogajanja v gasilstvu in do pravi ponos našega društva. Močno upam, da bo to leto prijaznejše, bolj zdravo in varno kot preteklo

Poleg mladine, pa so v društvu bile aktivne tudi članice. Tudi one so se pripravljale na tekmovanje, kjer so si prislužile prvo mesto v kategoriji članic B. Sodelovale so na dogodkih, ki jih je organiziralo društvo. Sodelovale so na postavljanju mlaja, kjer so z domačim kruhom pogostile zbrane, udeležile so se florjanove maše,  pomagale so pri pripravi in ob Marijinem prazniku na Kalobju, se udeležile pohoda članic v Dolgi Gori in se srečevale na okroglih obletnicah članic. Znova so dokazale da so tudi članice pomemben člen gasilskega društva. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Vedno pripravljeni, da priskočijo na pomoč

Jure Godler

Gasilci so kolesje družabnega dogajanja na Prevorju

Jure Godler

Zborovali gasilci PGD Slivnica pri Celju

Jure Godler

Pred PGD Loka pri Žusmu je jubilejno leto

Tjaša Ferlež

V društvu deluje kar 36 programov

Jure Godler

Zborovali kozjanski furmani iz Šentjurja

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več