13.6 C
Šentjur pri Celju
11/08/2022
sentjur.net

PGD Kalobje: Uspelo jim je prenoviti strop društvene dvorane

Kalobje, 22. 3. 2021 – Leto 2020 se je za člane prostovoljnega gasilskega društva Kalobje začelo kakor vsako leto poprej. Izvedli so 53. zaporedni letni občni zbor, kjer so prisotni bili priča prenovljeni dvorani. Ob prehodu leta 2019 v leto 2020 so namreč popolnoma obnovili strop dvorane, le-tega opremili z novimi lučmi ter dvorano prepleskali. Seveda so si zadali za tekoče leto še veliko obnovitvenih del, ki pa jih zaradi nenadno razširjene epidemije covid-19 žal niso uspeli realizirati.

COVID-19 je posegel v življenja na vseh področjih, prav tako pa je bilo zelo okrnjeno delovanje samega gasilskega društva. Tako je lani zaradi prepovedi stavljenja mlaja prostor na obronku Kalobja sameval. »Da pa bi vseeno dobili občutek, da je kljub vladajočim razmeram praznik dela, so naši člani kljub turobnemu deževnemu jutru z zvočnim signalom v kombiniranem gasilskem vozilu pripeljali budnico v naše domove. Prav tako je praznovanje Florjanovega ostalo le pri simbolni okrasitvi cerkve v čast svetemu Florijanu. V mesecu septembru so zaradi še vedno trajajoče epidemije ob praznovanju Marijinega imena vrata našega društva ostala zaprta,« sta povedala predsednik društva Franci Trupej in poveljnik društva Dejan Hribernik.

Kljub koroni so priskočili na pomoč

Zato pa je bilo bolj pestro na operativnem področju. Že v začetku februarja je bila potrebna pomoč gasilcev na razkritem župnišču, v poletnem času pa je prav tako močan veter razkril gospodarsko poslopje. Pomagali so zasilno pokriti streho in preprečiti vdor vode v gospodarsko poslopje. Prav tako so posredovali zaradi vdora meteorne vode v delavnico in tako lastniku pomagali pri čiščenju ter črpanju vode. Bili so tudi poklicani na pomoč sosednjemu društvu Planina pri Sevnici pri iskanju pogrešane osebe. Drugih intervencij na srečo ni bilo.

Niso pozabili na dan tehnike

So pa bili aktivni tudi na področju izobraževanj ter usposabljanj, seveda kolikor so to razmere epidemije dopuščale. Tako so tečaj za operativnega gasilca opravili štirje člani, dva člana sta uspešno zaključila tečaj za gasilskega častnika ter dva člana sta uspešno opravila tečaj za varno delo z motorno žago. V začetku leta so, kolikor so razmere dopuščale, izvedli »dan tehnike«, kjer so se poleg čiščenja orodja in opreme odpravili tudi na teren. Tako so preizkusili črpanje vode z MB, pripravo penila, uporabo IDA, vožnje avtocisterne za šoferje itd. Pri vajah so sodelovali tudi bodoči pripravniki/operativci, ki so preizkusili rokovanje z opremo pod vodstvom operativnih članov. Prav tako so organizirali vaje za dihalne aparate, kjer so lahko člani pod nadzorom preizkusili dihalni aparat.

Prevoz pitne vode

Ker je njihovo področje slabo pokrito s pitno vodo, so skozi celo leto opravljali prevoze pitne vode krajanom, ki so to potrebovali. Prav tako so ob mesecu požarne varnosti pregledali in popisali hidrantno omrežje in osvežili operativni načrt društva. Kot vsako leto so tudi letos organizirali pregled in nakup gasilnikov za vse krajane v skladu s predpisi in navodili NIJZ. Avtocisterni pa so naredili obsežen servis sklopke in menjalnika.

V sodelovanju s Krajevno skupnostjo Kalobje so organizirali rezanje vej ob cestah, kjer je bilo to nujno potrebno. Na predlog poveljstva je bila na upravnem odboru sprejeta idejna zasnova ureditve garaž, garderob in skupnih prostorov operative, ki bo predmet prenove v prihodnjem letu. Vsekakor pa niso pozabili njihovih jubilantov, katerih so se spomnili razmeram epidemije primerno. Aktivni pa so bili tudi naši najmlajši. V sredini januarja je mentorica mladine začela vaje za kviz, ki je lani potekal 8. marca 2020 na Ponikvi. Tako se je naše društvo na kvizu predstavilo z dvema ekipama pionirjev in dvema ekipama mladincev. Ker je zagnanost naših najmlajših velika, se je ena ekipa pionirjev zopet uvrstila na regijsko tekmovanje, katerega pa žal zaradi pozneje nastalih COVID-19 razmer žal ni bilo.

Prostore ponudili šoli in vrtcu

Zaradi potresa v Petrinji, pa je tihi udarec potresa dobila tudi podružnična šola ter vrtec na Kalobju, katere statiko so preverili strokovnjaki. Tako je gasilsko društvo ponudilo pomoč in odstopilo dvorano v uporabo vrtcu in osnovni šoli do konca šolskega leta. »Na koncu pisanja pa se želi PGD Kalobje zahvaliti vsem krajanom in donatorjem, ki nas s finančnimi sredstvi podpirajo pri delovanju društva.« (Ana Belina, Tjaša Ferlež, Foto: PGD Kalobje)

Sorodne novice

Zborovali v društvu Izviri Dobrina

Jure Godler

Vedno pripravljeni, da priskočijo na pomoč

Jure Godler

PGD Kalobje: Mladi so pravi ponos našega društva

Jure Godler

Gasilci so kolesje družabnega dogajanja na Prevorju

Jure Godler

Zborovali gasilci PGD Slivnica pri Celju

Jure Godler

Pred PGD Loka pri Žusmu je jubilejno leto

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več