19.7 C
Šentjur pri Celju
24/05/2022
sentjur.net

PGD Lokarje: Zakorakali v 121. leto delovanja

Lokarje, 12. 3. 2021 – Gasilci in gasilke Prostovoljnega gasilskega društva Lokarje so si za leto 2020 zadali plan, da bo to zanje prav posebno leto, saj je minilo že okroglih 120 let od ustanovitve njihovega društva. Seveda pa si nihče od njih ni predstavljal, da bo to leto posebno predvsem zaradi epidemije, ki jo je povzročil novi koronavirus. Ukrepi za preprečevanje širjenja virusa in stalna negotovost so zaznamovali leto, ki je za nami. V društvu so se trudili, da bi v čim večji meri uresničili zastavljeni letni plan.

Največjo investicijo v preteklem letu je predstavljala obnova gasilskega vozila GVC 16/25. V društvu so se odločili, da dvajset let staro vozilo obnovijo in posodobijo ter tako pridobijo sodobno vozilo, ki jim bo služilo vsaj še eno desetletje. S pripravo koncepta obnove in posodobitve vozila ter opreme so pričeli že v letu 2019 in nadaljevali v začetku leta 2020. Konec meseca januarja je bilo vozilo odpeljano k podjetju Gasilska vozila Pušnik, ki je izvajalo obnovitvena dela.

Ob koncu meseca marca so obnovljeno vozilo pripeljali nazaj v gasilski dom, žal brez posebnega sprejema, saj je bilo zaradi epidemioloških ukrepov prepovedano zbiranje ljudi. Skupni znesek za obnovo vozila in pripadajoče opreme je na koncu presegel 65.000 EUR.  Še vedno pa so društva ob takšnih investicijah primorana sama zagotoviti zajeten del sredstev. Le-ta zbirajo z organizacijo prireditev in ostalih aktivnosti ter jih namensko varčujejo. Pri tem je zelo pomembna pomoč krajanov in podjetij, ki so jim tudi tokrat pomagali, da je investicija finančno pokrita.

Lani so zborovali tudi mladi gasilci

V sklopu rednega posodabljanja osebne zaščitne opreme so zamenjali opremo za dva operativna gasilca. Konec meseca februarja, še pred nastopom epidemije, so izvedli občni zbor mladine. Na občnem zboru se je zbralo okoli 30 mladih gasilk in gasilcev. Tisti, ki so se še posebej izkazali na vajah in tekmovanjih, so prejeli društvena priznanja. V društvu tradicionalno prirejajo tri vsakoletne prireditve. V letu 2020 so bili zaradi epidemije primorani odpovedati Florjanovo petje s Florjanovo mašo ter njihovo osrednjo prireditev Gasilsko noč. Ob umiritvi epidemije v mesecu juniju pa jim je uspelo organizirati 14. kolesarski maraton »Od gasilskega doma do gasilskega doma«.

Organizacija maratona je bila ob zagotavljanju vseh potrebnih epidemioloških ukrepov tokrat še posebej zahtevna. To se je pokazalo že pri pridobivanju soglasij za izvedbo prireditve, za katere je bilo potrebno priložiti dodatno dokumentacijo glede zagotavljanja ukrepov. Kljub vsemu so s skupnimi močmi in tudi s pomočjo nekaterih drugih gasilskih društev uspeli zagotoviti varne pogoje za izvedbo maratona. Ob tem jih veseli številčna udeležba kolesarjev in nenazadnje tudi dejstvo, da so uspeli organizirati eno izmed redkih rekreativnih športnih prireditev v letu 2020.

Predstavili delovanje v desetletju

Kot jubilejnemu društvu jim je v letu 2020 pripadla čast, da v njihovem gasilskem domu gostijo skupščino GZ Šentjur. Skupščino, ki sicer poteka v zgodnjem pomladanskem času, so tokrat izvedli v mesecu juniju. »Za to priložnost so se še posebej izkazale naše članice, ki so same pripravile pogostitev. Naša člana Blaž Trebovc in David Tiselj pa sta za to priložnost izdelala govorniški pult, ki ga bomo uporabljali tudi na naših prihodnjih slovesnostih,« je v svojem poročilu poudaril predsednik Andrej Županc. Kljub temu, da je bila osrednja prireditev Gasilska noč odpovedana, je organizacijski odbor, ki je bil imenovan za pripravo aktivnosti v jubilejnem letu, deloval skoraj celo leto. Odbor je pripravil predloge za odlikovanja članov in članic, ki so bili posredovani na GZ Slovenije in GZ Šentjur.

Izvedena je bila aktivnost nabave in potiska majic, za članice, člane in mladino. Pripravljeni so bili predlogi za izdelavo plaket za botre in donatorje obnovljenemu vozilu. Na gasilskem domu je bil nameščen velik pano, ki mimoidoče obvešča o jubileju društva. V vsa gospodinjstva njihovega požarnega okoliša je bilo dostavljeno glasilo ob jubileju, v katerem je bilo krajanom na kratko predstavljeno društvo in njegovo delovanje. Največ dela pa je organizacijski odbor posvetil pripravi biltena ob 120. obletnici društva.

V sklopu tega je bilo v mesecu juniju organizirano skupno fotografiranje vseh članov, članic, starejših gasilk in gasilcev ter mladine v društvu. V biltenu so na skupno 88-ih straneh povzeti pomembnejši dogodki od ustanovitve društva vse do danes. Ob dejstvu, da bilten izdajajo vsakih deset let, je večji poudarek predvsem na dogajanju in dosežkih zadnjega desetletja. V društvu si želijo in upajo, da bodo bilten lahko osebno predali botrom, donatorjem in ostalim na slovesnosti v letu 2021.

Bogatejši za novo znanje

Za njimi je kar pestro leto glede intervencij, izvozili so na 12 intervencij, na katerih so opravili 248,5 ur operativnega dela. Poleg vseh opravljenih intervencij je potrebno omeniti še veliko skrb, ki se jim je porajala ob vsaki intervenciji – preprečiti kakršno koli širjenje virusa Covid-19. Iz strani GZ Šentjur so morali v prvem valu in prav tako v drugem valu javiti seznam operativcev, ki so pripravljeni pomagati v primeru večjih potreb po širši mobilizaciji civilne zaščite. »Ob tem se želim zahvaliti vsem članom, ki ste bili pripravljeni pomagati v tem negotovem obdobju epidemije,« se je ob svojem poročilu zahvalil poveljnik Klemen Korenjak.

V letu 2020 so v društvu bogatejši za štiri gasilce Amadeja Tislja, Karmen Planinšek, Barbaro Čakš in Andreja Koširja. Tudi na področju specialnosti so se izobraževali; tečaj za varno delo z motorno žago sta opravila dva člana Blaž Trebovc in Peter Jagodič.

Članice je ustavila epidemija

V društvu so kljub epidemiji skrbeli za izobraževanje svojih članov in članic, kolikor je bilo to mogoče, saj so bila izobraževanja na višjih nivojih gasilske organizacije zaradi epidemije motena. Pomemben vidik gasilskega izobraževanja predstavljajo tudi gasilska tekmovanja, na katerih je bilo prostovoljno društvo Lokarje v preteklem desetletju močno in uspešno zastopano. V letu 2020 so bila tekmovanja praktično ustavljena.

Kljub vsemu so članice A-leto pričele z intenzivnimi vajami spajanja sesalnega voda in tudi nastopile na dveh pokalnih tekmovanjih GZ Slovenije, kjer je bil lepo viden njihov napredek. Žal jih je epidemija ustavila v njihovem največjem zanosu. Še pred spomladanskim razmahom epidemije so ekipe mladine nastopile na gasilskem kvizu GZ Šentjur. Na tem tekmovanju so društvo zastopale tri ekipe mladincev in ena ekipa pionirjev. Ekipa pionirjev je zasedla 1. mesto, ena ekipa mladincev pa 3. mesto.

Zaskrbljeni so za mladino

GZ Šentjur vsako leto izvede ocenjevanje vseh društev. Zaradi epidemije je bilo tudi to izvedeno v okrnjeni obliki, saj komisija ni mogla izvesti ogleda društev. Ocenjevanje je bilo tako izvedeno na podlagi upoštevanja evidenc, ki so nastajale skozi določene aktivnosti v preteklem letu. »Naše društvo je po končnem seštevku točk med dvanajstimi društvi pristalo na tretjem mestu, kar nam daje potrditev, da še vedno delamo dobro. Fotografije, ki smo jih posneli za izdelavo biltena, kažejo na množičnost našega članstva in vključenost vseh generacij. Vendar pa nam je v preteklem letu epidemija preprečila uresničevanje enega izmed pomembnih vidikov naše organizacije – druženja. Vidika, ki poleg prostovoljne pomoči tistim, ki jo potrebujejo, najbrž najbolj zaznamuje prostovoljna gasilska društva. Bojim se, da z ukrepi, ki nam prepovedujejo zbiranje in druženje, ljudje postajamo vse bolj individualisti, kar lahko sčasoma povzroči, da delo in druženje v gasilskih društvih izgubi na pomenu. Še posebno skrb predstavlja gasilska mladina, ki je tista, ki z izjemno hitrostjo zbeži skozi leta mladosti in prehitro uide tudi iz gasilskega doma. Kot predsednik gasilskega društva, ki je zakorakalo v stoenaindvajseto leto delovanja, si najbolj želim, da bi naslednje fotografiranje za bilten ob 130. obletnici društva pokazalo, da je moč v članstvu društva ostala.« (Ferlež Tjaša, Foto: PGD Lokarje)

Sorodne novice

Vedno pripravljeni, da priskočijo na pomoč

Jure Godler

PGD Kalobje: Mladi so pravi ponos našega društva

Jure Godler

Gasilci so kolesje družabnega dogajanja na Prevorju

Jure Godler

Zborovali gasilci PGD Slivnica pri Celju

Jure Godler

Pred PGD Loka pri Žusmu je jubilejno leto

Tjaša Ferlež

V društvu deluje kar 36 programov

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več