18.5 C
Šentjur pri Celju
23/05/2024
sentjur.net

PGD Šentjur: V lanskem letu so na pomoč odhiteli kar 49-krat

Šentjur, 4. 4. 2021 – Kot vsako gasilsko društvo je epidemija novega koronavirusa zaznamovala tudi gasilsko društvo Šentjur.  Kljub koroni pa se fantje in dekleta PGD Šentjur niso predali, ampak so si zadali izziv, ki je glas o Šentjurskih gasilcih in njihovi ideji ponesel po celotni slovenski deželi.

Leto 2020 je bilo poleg vseh omejitev kljub vsemu polno novih idej in izzivov. Šentjurski gasilci so v lansko leto vstopili polni optimizma, saj so vedeli, da bo prav prejšnje leto zanje nekaj posebnega, in tukaj so imeli res prav. Že v mesecu marcu so podpisali pogodbo za nakup novega gasilskega vozila. To vozilo je zamenjalo njihovo 26-letno cisterno, ki je zadnje čase gasilce vedno bolj puščala na cedilu. Pri novem avtomobilu gre za vozilo Rosenbauer, model ET, GVC 16/25. Podvozje vozila bo gnala znamka MAN. Vozilo bo lahko prevažalo 3000 litov vode, kombinirano visoko in nizko tlačno črpalko.

“Gasilsko vozilo bo namenjeno za gašenje požarov, zraven pa smo dodali še muljno črpalko, ki bo prav prišla v primeru poplav in prečrpavanju vode,” je povedal poveljnik društva Danilo Matuš. Vozilu je dodana vrvna tehnika in vitel, ki se lahko uporablja za tehnično reševanje in reševanje z višin. Vozilo je zamenjalo vozilo GVC 24/40 letnik 1994. “Preiskali smo vse možne opcije gasilskih vozil, upoštevali pa smo dobavo šasije, izdelavo nadgradnje in opremljenost. Gasilci ne kupujemo vozila le za eno leto, ampak najmanj za 25 let,” je še dodal poveljnik. Vrednost novega gasilskega vozila pa je znašala  303.000 evrov.

Poleg novega gasilskega vozila so se člani društva tekom leta tudi izobraževali in tako v društvo prinesli novo sveže znanje, ki ga bodo lahko uporabili na intervencijah. Pridobili so tako nove operativce, člani so se usposabljali za delo z motorno žago, za delo s helikopterjem, nosilca IDA in gašenje notranjih požarov modula B in C.

Skupno kar 1230 intervencijskih ur

V lanskem letu so gasilci PGD Šentjur zabeležili kar 49 intervencij. Na pomoč so odhiteli v vseh vremenskih razmerah. Devetkrat so pomagali pri poplavah in dvakrat pri vetrolomih. Trinajstkrat so na pomoč odhiteli, ko so bili v ognjenih zubljih ujeti objekti. Osemkrat so odhiteli na požar v naravo, reševali so živali in pomagali pri iskanju pogrešanih oseb. Devetkrat pa so pomoč ponudili pri tehničnih intervencijah. Skupno so tako za intervencije opravili kar 1230 ur.

Gasilci PGD Šentjur so se v spomin mnogih vtisnili iz oddaje na televizijskem programu Planet TV, ko so nastopili kot tekmovalci oddaje, posvečene gasilcem – Veliki gasilski izziv. Strokovnjaki so pripravili najzahtevnejše tekmovanje v različnih gasilskih disciplinah, v katerem so se preizkusili gasilci iz prostovoljnih gasilskih društev iz vse Slovenije. Med njimi se je za veliko nagrado borilo tudi gasilsko društvo Šentjur z ekipo, ki so jo sestavljali Denis KukovičGašper BevcJure Juršinič in Davor Kukovič. Svoje društvo pa so fantje zastopali kot eno med najstarejšimi v Sloveniji.  Fantje so se v boj za nagrado pognali iz več razlogov. Želeli so mladim pokazati in približati pomen samega gasilstva ter narediti promocijo celotne občine Šentjur.

Plesni izziv

Kljub vsemu so v oddaji dali res vse od sebe, za kar jim res še enkrat čestitamo. Ni pa bil to edini izziv v preteklem letu. Fantje in Dekleta PGD Šentjur so v mesecu oktobru vse sledilce na družabnem omrežju in youtube kanalu presenetili s plesom. Pesem Jerusalema, ki je nastala pred kakšnim letom, je v zadnjem času postala spletna uspešnica.

Na plesno koreografijo, ki se je razširila po svetovnem spletu, zaplešejo številne skupine. Ples je postal popularen v različnih družbenih skupnostih po vsem svetu. Afriški ritmi so potegnili tudi naše gasilce. “Da sodelujemo pri tem spletnem plesnem izzivu, so nam najprej predlagale šentjurske gasilke, in mi, gasilci, smo izziv tudi sprejeli,” nam je povedal Denis Kukovič.  Njihov ples pa so si ogledali številni ljudje po celotni Sloveniji, saj je posnetek dodobra obkrožil našo deželo.

Težko pričakovano vozilo

Za konec leta pa so se gasilci razveselili svojega težko pričakovanega novega vozila. Gasilsko vozilo GVC 16/25 je gasilska cisterna, ki lahko prevaža 3000 litrov vode, ki jo bo po ceveh pognala kombinirana visoko-in nizkotlačna črpalka. Nakup takšnega vozila je zagotovo dogodek, ki se v življenju srčnega gasilca ponovi le nekajkrat. Zato so novo gasilsko vozilo že več kot pol ure pred prihodom pričakali številni mladi gasilci, veterani, pa tudi operativci.

Z nekaj zamude se je na Kvedrovi pojavil rdeče-črn lepotec. Krik veselja in nadušenja zbranih gasilcev se je slišal daleč. Novo gasilsko vozilo je prvič iz Maribora pripeljal gasilec Jure Juršinič, simbolično pa je iz garaže v oblaku dima odšla že 27 let stara cisterna GVC 24/40, ki jo je na eno zadnjih voženj – zadnjo pa iz garaže PGD Šentjur – peljal Tone Kukovič. Z gotovostjo lahko rečem, da si bo gasilsko društvo Šentjur leto 2020 zapomnilo kot res pozitivno in optimistično ter polno novih izzivov in pridobitev za samo gasilsko društvo. (Tjaša Ferlež, Foto: PGD Šentjur)

Sorodne novice

Opravili kar 3.558 intervencijskih ur

Jure Godler

Po zborovanju na Ponikvi so gasilce zjutraj prebudili pozivniki

Urša Kajba

Lani kar 29-krat odhiteli na pomoč

Tjaša Ferlež

Pogasili požar v Domu starejših Šentjur

Jure Godler

Šentjurski gasilci naročili nov gasilski avtomobil

Jure Godler

72 intervencij in 721 udeleženih operativcev

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več